header oranje fruit en groenten

Resultaten Europol operatie omtrent frauduleuze tonijn

16 Mei 2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 216 keer bekeken

Eind april zijn door Europol/Interpol resultaten bekend gemaakt van een operatie inzake voedselfraude (OPSON VII). Dit betrof een onderzoek naar frauduleuze zaken omtrent tonijn bestemd voor verdere bewerking dat zou verkocht zijn als vers.

Justitie, politie en douane en voedingsexperts waren samengeroepen om de operatie te leiden. In totaal waren elf landen betrokken bij het onderzoek: Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.In een aantal landen vond het onderzoek plaats op vissersvaartuigen en in verwerkingsbedrijven. In andere landen zijn uitgebreide bemonsteringsplannen op distributie- en detailhandelniveau uitgevoerd. Europol/Interpol maakt de resultaten van het onderzoek bekend.

Verbetering van kleur

Het gaat om tonijn die illegaal behandeld zou worden met stoffen die de kleur van de tonijn zouden verbeteren. Dit kan leiden tot misleiding met betrekking tot de versheid van de tonijn. Dit kan een ernstig risico voor de volksgezondheid vormen. Hierbij wordt dan rekening gehouden met het feit dat de verandering van de originele kleur, bederf van de tonijn kan verbergen, waardoor de ontwikkeling kan plaatsvinden van biologische aminen (histamine) die overgevoeligheid kunnen veroorzaken.

Gerechtelijk onderzoek

Spanje en Frankrijk doen ook gerechtelijk onderzoek naar tonijn die bestemd is voor conserven en die vervolgens wordt verkocht als nieuw en met het illegale gebruik van additieven. De resultaten van dit onderzoek kunnen nog niet bekend worden gemaakt.In totaal is meer dan 51 ton tonijn gevangen.

Bron: Europese Commissie

Anne-nf-de-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Anne-nf-de-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Anne-nf-de-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief