• Nederlands
  • Engels
  • Duits

FSSC 22000 versie 5

2020 is begonnen en dat betekent dat alle bedrijven met een FSSC 22000 certificering dit jaar het systeem moeten upgraden naar versie 5.

Wat houdt dit in?

In versie 5 zijn enkele nieuwe eisen opgenomen welke moeten worden geïmplementeerd in het kwaliteitssysteem van de organisatie. Tijdens de audit in 2020 wordt dit beoordeeld door de auditor. De meeste wijzigingen komen uit de vernieuwde ISO 22000: 2018 norm.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

 • De versie ISO 22000:2018 is opgenomen in FSSC 22000:
  De belangrijkste nieuwe normelementen zijn de contextanalyse (normelement 4.1) en stakeholdersanalyse (normelement 4.2). Dit zijn onderwerpen welke gaan over de organisatiestructuur en belangen van het bedrijf breder dan kwaliteit/ voedselveiligheid. Het is dan ook van groot belang dat dit samen met het management wordt uitgevoerd.
 • Implementeren HLS en meer clausules:
  HSL staat voor High Level Structure en dit houdt in dat voor alle ISO normen een zelfde ‘structuur op hoofdlijnen’ voor de managementsysteemnormen is ontwikkeld. Hierbij is de hoofdstukstructuur en de beschrijving van de eisen hetzelfde. In de ISO 22000:2018 zijn delen geel gearceerd, dit betekent dat deze delen hetzelfde zijn als in andere ISO-normen.
 • PDCA-cyclus:
  In ISO 22000:2018 zijn 2 plan-do-check-act (PDCA) cirkels verbonden, cirkel 1 betreft het management systeem (organisatorisch) en cirkel 2 betreft het operationele systeem. De operationele PDCA cirkel was al onderdeel van het systeem, maar door deze 2 cirkels te verbinden wordt de focus op organisatorische risico’s verbeterd. Het doel is dat de bedrijfsvoering consistenter wordt.
 • Overige wijzigingen:
  De eisen voor food defense en voedselfraude zijn anders genoteerd, onder andere is opgenomen dat de plannen voor deze onderwerpen alle processen en producten uit de scope van de organisatie moeten beschrijven.
  Eisen omtrent het logo gebruik zijn verduidelijkt.
  Eisen omtrent omgevingsonderzoek zijn uitgebreid.

De audit

De upgrade-audits worden uitgevoerd tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020. Deze zijn waarschijnlijk aangekondigd (afhankelijk van hoe de certificerende instantie het inplant en uitvoert).De upgrade audit zal meer tijd in beslag nemen. Daarom is een nieuwe offerte nodig van de certificerende instantie (CI). Controleer of deze al is gestuurd door de CI. Zo niet, vraag dit spoedig aan. De offerte is nodig om de audit te kunnen inplannen.

Wil je meer weten over het uitvoeren van de upgrade naar FSSC 22000 versie 5? Neem dan contact met ons op via info@normecqa.com of bel naar 073 3034180. Wij helpen je graag.

boxarrow-up

Datum

23-01-2020

Categorie

Nieuws | Quality Assurance

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten