header oranje fruit en groenten

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

23 November 2020 | Gemiddelde leestijd: 1 min
Dit bericht is 284 keer bekeken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het ‘Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen’ gepubliceerd. Het is een hulpmiddel voor het bedrijfsleven om aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen bij het produceren en op de markt brengen van nieuwe voedingsmiddelen, ook wel aangeduid als ‘novel foods’.

Nieuwe voedingsmiddelen zijn nieuwe levensmiddelen, nieuwe ingrediënten of levensmiddelen met een nieuw ingrediënt die binnen de Europese Unie vóór 15 mei 1997 niet voor menselijke voeding werden gebruikt. Voorbeelden zijn voedingsmiddelen van nieuwe voedingsbronnen (bijvoorbeeld olie van docosahexaeenzuur (DHA) gewonnen uit micro-algen) of (delen van) dieren (bijvoorbeeld insecten).

Nieuwe voedingsmiddelen mogen alleen worden verkocht als ze zijn toegelaten in de EU en voldoen aan de Europese EU regelgeving. Ze moeten zijn opgenomen in de zogenoemde Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen.

In het handboek wordt onder andere beschreven waar regelgeving en informatie te vinden is en wanneer een product een nieuw voedingsmiddel is. Ook bevat het handboek informatie over de toelatingsprocedure en de ‘Unielijst’ met toegelaten nieuwe voedingsmiddelen.

Het Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen is te vinden op de website van de NVWA.

Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu