header oranje fruit en groenten

NVWA vertrouwt Normec Foodcare zelfcontrolesysteem

27 Juni 2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 301 keer bekeken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het vertrouwen in het Care for Food Group zelfcontrolesysteem uitgesproken. Per 1 september 2018 gaat Care for Food Group verder onder de naam Normec Foodcare en is de naam van het zelfcontrolesysteem omgezet naar het Normec Foodcare zelfcontrolesysteem.

Het zelfcontrolesysteem bestaat uit twee inspecties per jaar waarbij het deelnemende bedrijf een score van minimaal 80% dient te behalen. De inspecties worden onaangekondigd uitgevoerd en digitaal verwerkt, waardoor bedrijven snel inzicht hebben in de resultaten en in de prestaties en de beheersing van de voedselveiligheid. Door deelname aan het Normec Foodcare zelfcontrolesysteem (voorheen Care for Food Group) kom je in aanmerking voor aangepast toezicht van de NVWA.

Om een duidelijk inzicht te krijgen in de werking en de betrouwbaarheid van de kwaliteitsbeheersing en voedselveiligheid binnen de organisatie, kunnen organisaties deelnemen aan het Normec Foodcare zelfcontrolesysteem (voorheen Care for Food Group). Normec Foodcare verzorgt bij deelnemende bedrijven jaarlijks twee onafhankelijke onaangekondigde voedselveiligheidsinspecties waarbij alle elementen vanuit de geldende hygiënecode worden beoordeeld. Deelname aan het zelfcontrolesysteem laat aan je medewerkers en klanten zien dat jouw organisatie zich wil onderscheiden op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Deelnemers aan het zelfcontrolesysteem, zoals slagerijen, bakkerijen, zorginstellingen, horecagelegenheden en retailers, kunnen hier zowel individueel of als formulebedrijf aan meedoen.

Uitvoering

Het Normec Foodcare zelfcontrolesysteem (voorheen Care for Food Group) is gebaseerd op jaarlijks twee onaangekondigde inspecties waarbij de eisen vanuit de hygiënecodes worden getoetst. De organisatie dient bij deze inspecties een ruim voldoende score te halen. Naast de beoordeling van de processen, hygiëne en bouwkunde worden er tijdens iedere inspectie ook productbemonsteringen uitgevoerd. Deze richtwaardemonsters zijn opgenomen in de hygiënecodes en worden door de inspecteurs genomen om een beeld te krijgen van de kritische processen, zoals het verhitten en terugkoelen van producten.  Deze productmonsters vormen een belangrijk onderdeel van de beoordeling. Na bemonstering worden de productmonsters bij MicroCare Laboratorium onderzocht. De groene status blijft maximaal een jaar geldig en dient elk jaar opnieuw vastgesteld te worden.

Aangepast toezicht NVWA

Indien het bedrijf bij twee opeenvolgende volledige inspecties een minimale score van 80% heeft behaald, komt deze in aanmerking voor aangepast toezicht van de NVWA. De monitoring van de NVWA zal op basis van een kleine steekproef worden uitgevoerd. Hierbij zullen er alleen maatregelen worden genomen als er ernstige overtredingen worden waargenomen. Zolang de deelnemende bedrijven de groene status behouden, blijft het aangepast toezicht van kracht. Deelnemen aan het Normec Foodcare zelfcontrolesysteem (voorheen Care for Food Group)? Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Anne-nf-de-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Anne-nf-de-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Anne-nf-de-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief