header oranje fruit en groenten

NVWA: “Gelegenheid voor voedselfraude groeit”

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 261 keer bekeken

Over het algemeen is voedsel in Nederland veilig. Uit een recent rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat voedsel over het algemeen veilig is in Nederland en de consument meer vertrouwen heeft in de voedselveiligheid. Wel blijkt ook dat de gelegenheid voor voedselfraude groeit.

Signalen voedselfraude neemt toe

Het aantal signalen over voedselfraude neemt toe, die komt onder andere door nieuwe ontwikkelingen zoals het hergebruiken van producten. Dit brengt ook nieuwe risico’s op het gebied van voedselveiligheid met zich mee. Het rapport van de NVWA is een overzicht waarin een beeld wordt geschetst van de voedselveiligheid in de laatste schakels van de voedselketen. Dit is gedaan aan de hand van cijfers uit 2015 en 2016. De laatste schakels zijn onder andere bedrijven die levensmiddelen importeren, produceren, transporteren, verkopen en serveren.

Verbeterde opsporingstechnieken

De NVWA heeft door een intensievere opsporingsaanpak en door de beschikbaarheid van meer opsporingstechnieken steeds beter zicht op voedselfraude. Jaarlijks worden steeds meer signalen opgepakt. Fraudeurs doen hun best om niet door de NVWA gepakt te worden. Het is daarom niet mogelijk om uitspraken te doen over de totale omvang van voedselfraude, laat de NVWA weten. “We zien dat de mogelijkheden en de winstgevendheid van voedselfraude zijn toegenomen. Voedselfraude levert niet per definitie een onveilig product op, maar brengt veelal wel de traceerbaarheid van producten in gevaar. Als een bedrijf signaleert of vermoedt dat er sprake is van frauduleus handelen in de keten, is het belangrijk dit bij ons te melden. Deze meldingen zijn heel belangrijk voor de NVWA”, aldus NVWA inspecteur-generaal Rob van Lint.

Bron: NVWA

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief