• nl
    • en
    • de

Gevangenisstraffen tot 3 jaar en geldboetes van 150.000 euro geëist vanwege fraude met vlees.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 3 jaar en boetes tot 150.000 euro geëist tegen verschillende bedrijven en de leidinggevenden vanwege fraude met vlees. Uit onderzoek van de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) blijkt dat door valsheid in geschrift circa 400.000 kilo vlees niet meer herleidbaar was naar de bron, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarnaast is het consumentenvertrouwen ernstig ondermijnd.

Het onderzoek door de NVWA-IOD startte naar aanleiding van klachten uit Engeland en Ierland. In januari 2013 werd er paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Op de etiketten stond dat de producten alleen rundvlees bevatten. Ook in Frankrijk werd er een partij van de slachterij geblokkeerd omdat de snippers paardenvlees bevatten, terwijl op het etiket stond dat het rundvlees betrof.

Registratie niet op orde

Uit het onderzoek bleek dat er bij bedrijven onvoldoende geregistreerd werd waardoor de traceerbaarheid van het geslachte vlees ondoorzichtig is geworden en feitelijk niet meer mogelijk is. Er zouden onterecht verklaringen zijn afgegeven dat het paardvrij vlees betrof, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was. Daarnaast stond op de documenten dat het vlees van runderen in Nederland kwam, terwijl het vlees van runderen in Frankrijk, Duitsland en België kwam.

Vleesketen verantwoordelijk

Het vleesbemiddelende bedrijf en de dienstverlener worden verdacht van het faciliteren van valsheid in geschrifte. Uit de verklaringen van de dienstverlener blijkt dat de klant bepaalde wat er op de documenten werd gezet. Dit leidt ertoe dat wanneer de klant aangeeft dat er ‘halal’ op de documenten gezet moet worden, er door de dienstverlener ‘halal’ op gezet wordt. Zonder hierbij te kunnen herleiden of het überhaupt ‘halal’ is.

Strafeisen

Het OM heeft een geldboete opgelegd van 150.000 euro en 75.000 euro voor de dienstverleners. De leidinggevende hoorde een gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen. Bij de dienstverleners was dit 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk- met een proeftijd van 2 jaar. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

Bron: Openbaar Ministerie

dienst risicomanagement boxarrow-up

Datum

11-02-2019

Categorie

Nieuws | Foodcare

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten