banner sinaasappels

Normec Foodcare verzorgt samen met WUR de cursus Voedselwetgeving

01 Augustus 2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
141 personen hebben dit bericht gelezen

Op 14 en 15 oktober verzorgt Normec Foodcare een deel van de cursus Voedselwetgeving bij Wageningen Food & Safety Research (WUR). Deze cursus wordt al ruim 10 jaar verzorgd. We zijn trots op deze samenwerking. In de toekomst willen we deze uitbreiden.

Verdiepend inzicht

Tijdens de cursus krijg je een verdiepend inzicht op het gebied van Europese voedselwetgeving. We gaan in op onder andere: General Food Law, aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiëne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen, voedselfraude, additieven en etikettering. Vier specialisten van Normec Foodcare geven ieder met hun eigen specialisme invulling aan de cursus. De collega’s van Normec Foodcare zijn:

  • René ter Brugge – Verpakkingsmaterialen
  • Cyrilla Kormelink– Casus
  • Mark Rozema– Etikettering en Claims
  • Aldo Evers– Levensmiddelenhygiëne & microbiologische contaminatie

Naast vier collega’s van Normec Foodcare wordt er lesgegeven door: prof. dr. mr. Bernd van der Meulen, Misha Lutje-Beerenbroek Msc, Milja Ligtermoet (Eurowet), prof. dr. ir. Saskia van Ruth (Wageningen Food & Safety Research), en Paul Bontenbal Msc (Expertise Team Industrie Voedselveiligheid, NVWA).

Experts aan het woord

Hieronder stellen René ter Brugge en Cyrilla Kormelink zich graag even voor.

Kleurrijke ervaring en relevante voorbeelden

René ter Brugge is adviseur, trainer en columnist. Als trainer maakt hij gebruik van zijn kleurrijke ervaring en relevante voorbeelden uit praktijksituaties. De rol van adviseur geeft hem de broodnodige inspiratie om trainingen en columns van actuele situaties te voorzien. René is altijd bij de tijd en ziet genoeg mogelijkheden om continu te verbeteren. Tijdens trainingen is zijn uitgangspunt om onbewust bekwame medewerkers te laten groeien tot medewerkers met bewuste competenties.

In dit onderdeel neemt René je mee door de wetgeving over voedselveiligheid in relatie tot verpakkingsmaterialen. Een lastig onderwerp aangezien Europese landen hier verschillend mee omgaan. Onderwerpen als migratietest, testomstandigheden en declaration of compliance komen aan bod met praktische voorbeelden. De wetgevingen die behandeld worden zijn:

  • Verordening (EG) 1935/2004
  • Verordening (EG) 450/2009

De praktische toepassing van deze wetgeving, die René bij verschillende levensmiddelenbedrijven tegenkomt, geven direct meer inzicht.

Aan de slag met casussen uit de praktijk

Cyrilla Kormelink is senior adviseur en drijvende kracht achter het Kenniscentrum van Normec Foodcare. Ze helpt klanten en collega-adviseurs met vraagstukken over diverse onderwerpen. Van microbiologie tot verpakkingen en van residuen van bestrijdingsmiddelen tot zaken die vaak gerelateerd zijn aan levensmiddelenwetgeving. Cyrilla deelt actief haar kennis in nieuwsbrieven en in trainingen. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie aan de WUR en werkte als microbioloog bij kennisinstituten in Wageningen, bij een commercieel laboratorium en op de kwaliteitsafdeling van Melkunie.

In dit deel van het programma geen presentatie, maar zelf aan de slag met wetgeving aan de hand van cases uit de praktijk. Zaken waar een kwaliteitsexpert mee te maken heeft. Je gebruikt aspecten van wetgeving die eerder in de cursus zijn behandeld en wordt uitgedaagd met cases over andere onderwerpen binnen de levensmiddelenwetgeving. Ervaar dat het vinden van de juiste, actuele wet- en regelgeving een eerste vereiste is, maar dat interpretatie van deze wetgeving minstens zo belangrijk is. Voor het oplossen van de cases werk je samen in groepen en presenteert elke groep haar oplossing van de cases.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over de cursus Voedselwetgeving of wil je je aanmelden? Download de brochure of kijk op de website van de WUR .

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu