header oranje fruit en groenten

Nieuwe wijziging informatieblad 85 van de NVWA

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 502 keer bekeken

Op 26 juni 2019 heeft de NVWA het interpretatiedocument microbiologische criteria aangepast. Het doel van infoblad 85 is om een aantal teksten uit de verordening (EG) Nr. 2073/2005 ‘inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen’ toe te lichten, vooral daar waar de verordening verschillende interpretaties toelaat.

Maatregelen bij overschrijdingen voedselveiligheidscriteria

Een belangrijke verandering voor levensmiddelenbedrijven is beschreven in hoofdstuk 3. Dit gaat over de maatregelen die je moet nemen bij overschrijdingen van de voedselveiligheidscriteria uit de (EG) Nr. 2073/2005. De NVWA stelt dat levensmiddelenbedrijven bij een overschrijding van een voedselveiligheidscriterium, maatregelen dienen te nemen om te voorkomen dat het product bij de consument terecht komt. De NVWA verwacht dat levensmiddelenbedrijven naast het melden van de overschrijding, ook het verkregen microbiologische isolaat gaan bewaren. Een isolaat is een verzameling van een micro-organismen. Dat betekent dus dat een specifieke micro-organisme, bv een listeria monocytogenes op een agarplaat wordt gekweekt. Zodat dit, op verzoek, opgevraagd kan worden. In het Besluit zoönosen, waar de NVWA naar verwijst, wordt een bewaartermijn van twee jaar genoemd voor het isolaat.

Wat betekent dit voor jou

Als levensmiddelenproducent ben je dus verantwoordelijk voor het bewaren van het verkregen microbiologische isolaat gedurende 2 jaar. Om hieraan te voldoen, moet je goede afspraken maken met het laboratorium die de microbiologische analyses voor jou uitvoert. Wie bewaart de isolaten van de relevante pathogenen die vallen onder de voedselveiligheidscriterium? Er moet dus een duidelijk beleid zijn hoe om te gaan met de pathogenen die de voedselveiligheidscriteria overschrijden.

Wat kan Foodlab voor jou betekenen

Foodlab kan jou hierin ondersteunen door een glycerol oplossing te maken van het isolaat en dit, voor langere tijd, in de vriezer (-80) te bewaren. Met deze service gaan wij het jou makkelijker maken om aan de eis uit het informatieblad 85 te voldoen.

Interesse?

Heb jij interesse in deze service? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Voor meer informatie neem contact met ons op.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief