• Nederlands
  • Engels
  • Duits

Nieuwe Warenwetregeling Vrijstelling voedingssupplementen

Per 1 oktober 2018 treedt de Warenwetregeling Vrijstelling voedingssupplementen in werking. Deze Warenwetregeling vervangt de Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten. De oude Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten bevatte al voorschriften voor de gebruiksaanwijzing.

Hierin was het maximaal te nuttigen hoeveelheid vitamine A, in de vorm van retinoïden en vitamine D vastgelegd. Voedingssupplementen mogen maximaal 1.200 microgram RE vitamine A, in de vorm van retinoïden bevatten en maximaal 75 microgram vitamine D. Daarnaast zijn voor kinderen lagere maximale hoeveelheden vastgesteld voor zowel vitamine A als D.

Bovengrens B6

In de nieuwe Warenwetregeling Vrijstelling voedingssupplementen komt hier een bovengrens voor vitamine B6 bij. Volgens de gebruiksaanwijzing mag een voedingssupplement maximaal 21 mg vitamine B6 bevatten. De EFSA heeft een veilige bovengrens van 25 mg vitamine B6 per dag vastgesteld, maar dit is gebaseerd op de totale inname van vitamine B6. Dus ook uit de rest van de voeding.

Etikettering: verplichte vermeldingen met betrekking tot kinderen

Naar aanleiding van bovenstaande wetgeving zijn de volgende vermeldingen verplicht op de verpakking of aangehecht etiket van een voedingssupplement:

Vitamine A

 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan 600 µg RE vitamine A in de vorm van retinoïden bevat. Dan komt het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar.

Vitamine D

 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan 15 µg vitamine D bevat, staat het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar.
 • Voor zover de waar per dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan 20 µg vitamine D bevat, staat het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Vitamine B6

 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid maximaal 3 mg vitamine B6 bevat, staat het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Als een supplement dus vitamine B6 bevat moet er altijd een waarschuwing op.
 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan
  3 mg vitamine B6 bevat, staat het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar.
 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan
  5 mg vitamine B6 bevat, staat het volgende op het etiket: dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.
 • Voor zover de dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing te nuttigen hoeveelheid meer dan
  7 mg vitamine B6 bevat, staat het volgende : dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar.
 • Verder geeft de nieuwe Warenwetregeling aan dat voedingssupplementen met vitamine B6, die voldoen aan het Warenwetbesluit voedingssupplementen en voor 1 oktober 2018 in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd, nog verhandeld mogen worden totdat de voorraden zijn uitverkocht.
voedingssupplementen boxarrow-up

Datum

17-09-2018

Categorie

Nieuws | Label & Specifications

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten