header oranje fruit en groenten

Nieuwe regels inzake oorsprong- en herkomstvermelding

04 Juni 2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 316 keer bekeken

Op 28 mei 2018 is Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/775 gepubliceerd met nieuwe regels inzake de vermelding van het land van oorsprong en het land van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel. Hierin staan voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3 van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Opties voor vermelding

Per 1 april 2020 moeten alle levensmiddelen hieraan voldoen. Belangrijkste punt is dat als een ingrediënt voor meer dan 50% aanwezig is in het product (primair ingrediënt) en het land van oorsprong of plaats van herkomst van dit ingrediënt afwijkt van het levensmiddel, dit moet worden vermeld op de verpakking. Hiervoor zijn twee opties vermeld:

  1. Verwijzing naar geografisch gebied
  2. Vermelding dat het primair ingrediënt niet afkomstig is van het land van oorsprong of het land van herkomst van het levensmiddel.

Voor optie 1 geldt dat in artikel 2 van de uitvoeringsverordening een opsomming is gegeven van diverse mogelijkheden waarmee verwezen mag worden, bijvoorbeeld: „EU”, „niet-EU” of „EU en niet-EU” of de lidstaat/  de lidstaten of derde land(en).Voor optie 2 geldt een vaste zinssnede, te weten: „(naam van het/de primaire ingrediënt(en)) is/zijn niet afkomstig van (het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel)” of iedere andere soortgelijke formulering die naar verwachting dezelfde betekenis heeft voor de consument.In artikel 3 staat aangegeven hoe de presentatie op het etiket moet plaatsvinden.

Bron: Europese Unie

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu