• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Nieuwe regels inzake oorsprong- en herkomstvermelding

Op 28 mei 2018 is Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/775 gepubliceerd met nieuwe regels inzake de vermelding van het land van oorsprong en het land van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel. Hierin staan voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3 van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Opties voor vermelding

Per 1 april 2020 moeten alle levensmiddelen hieraan voldoen. Belangrijkste punt is dat als een ingrediënt voor meer dan 50% aanwezig is in het product (primair ingrediënt) en het land van oorsprong of plaats van herkomst van dit ingrediënt afwijkt van het levensmiddel, dit moet worden vermeld op de verpakking. Hiervoor zijn twee opties vermeld:

  1. Verwijzing naar geografisch gebied
  2. Vermelding dat het primair ingrediënt niet afkomstig is van het land van oorsprong of het land van herkomst van het levensmiddel.

Voor optie 1 geldt dat in artikel 2 van de uitvoeringsverordening een opsomming is gegeven van diverse mogelijkheden waarmee verwezen mag worden, bijvoorbeeld: „EU”, „niet-EU” of „EU en niet-EU” of de lidstaat/  de lidstaten of derde land(en).

Voor optie 2 geldt een vaste zinssnede, te weten: „(naam van het/de primaire ingrediënt(en)) is/zijn niet afkomstig van (het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel)” of iedere andere soortgelijke formulering die naar verwachting dezelfde betekenis heeft voor de consument.

In artikel 3 staat aangegeven hoe de presentatie op het etiket moet plaatsvinden.

Bron: Europese Unie

kwaliteit en voedselveiligheid branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten boxarrow-up

Datum

04-06-2018

Categorie

Nieuws | Label & Specifications

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten