header oranje fruit en groenten

Meld je aan voor de cursus Voedselwetgeving van Normec Foodcare en WUR

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 895 keer bekeken

De cursus Voedselwetgeving vindt op 14 en 15 oktober plaats en wordt gegeven door ervaren experts uit het werkveld. Tijdens de lessen vind er veel interactie plaats waardoor je de geleerde theorie meteen kan toepassen in jouw praktijk situatie. Door de jarenlange ervaring van Normec Foodcare binnen het bedrijfsleven en de theoretische kennis van WUR maken we van jou een betere professional.

Normec Foodcare geeft samen met WUR de cursus Voedselwetgeving. Door samen te werken met diverse kennisinstituten zoals WUR geven wij invulling aan ons kennispartnerschap. Deze samenwerking breiden we graag uit en is dan ook voortdurend in ontwikkeling.

Verdiepend inzicht door vier specialismen

Tijdens de cursus krijg je een verdiepend inzicht op het gebied van Europese voedselwetgeving in alle facetten. Zo gaan we in op: General Food Law, aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiëne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen, voedselfraude, additieven en etikettering.

Resultaat
• Praktische vertaling van de theorie
• Word je een betere professional
• Ga je aan de slag met een praktijk casus
• Inzicht in de praktische implicaties van levensmiddelenwetgeving voor je bedrijf
• Kennis van actuele en opkomende vraagstukken in de levensmiddelenwetgeving

Experts aan het woord

Vier specialisten van Normec Foodcare leveren ieder vanuit hun eigen expertise een bijdrage:

1)  Cyrilla Kormelink – Casus vanuit de praktijk

Met Cyrilla Kormelink ga je aan de slag met casussen direct uit de praktijk. Zij is senior adviseur en drijvende kracht achter het Kenniscentrum van Normec Foodcare. Ze helpt klanten en collega-adviseurs met vraagstukken over diverse onderwerpen. Van microbiologie tot verpakkingen en van residuen van bestrijdingsmiddelen tot zaken die vaak gerelateerd zijn aan levensmiddelenwetgeving. Cyrilla deelt actief haar kennis in nieuwsbrieven en trainingen. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie aan de WUR en werkte als microbioloog bij kennisinstituten in Wageningen, bij een commercieel laboratorium en op de kwaliteitsafdeling van Melkunie.

In dit deel van het programma geen presentatie, maar zelf aan de slag met wetgeving aan de hand van cases uit de praktijk. Zaken waar een kwaliteitsexpert mee te maken heeft. Je gebruikt aspecten van wetgeving die eerder in de cursus zijn behandeld en wordt uitgedaagd met cases over andere onderwerpen binnen de levensmiddelenwetgeving. Ervaar dat het vinden van de juiste, actuele wet- en regelgeving een eerste vereiste is, maar dat interpretatie van deze wetgeving minstens zo belangrijk is. Voor het oplossen van de cases werk je samen in groepen en presenteert elke groep haar oplossing van de cases.

2) René ter Brugge – Verpakkingsmaterialen

Van René ter Brugge krijg je kleurrijke ervaringen en relevante voorbeelden. René is adviseur, trainer en columnist. Als trainer maakt hij gebruik van zijn kleurrijke ervaring en relevante voorbeelden uit praktijksituaties. De rol van adviseur geeft hem de broodnodige inspiratie om trainingen en columns van actuele situaties te voorzien. René is altijd bij de tijd en ziet genoeg mogelijkheden om continu te verbeteren. Tijdens trainingen is zijn uitgangspunt om onbewust bekwame medewerkers te laten groeien tot medewerkers die zich bewust zijn van hun competenties.

René behandelt in de cursus de wetgeving over voedselveiligheid in relatie tot verpakkingsmaterialen. Een lastig onderwerp, aangezien Europese landen hier verschillend mee omgaan. Onderwerpen als migratietest, testomstandigheden en declaration of compliance komen aan bod met praktische voorbeelden. De wetgevingen die behandeld worden zijn: Verordening (EG) 1935/2004 en Verordening (EG) 450/2009.
De praktische voorbeelden van deze wetgeving, zoals René die bij verschillende levensmiddelenbedrijven tegenkomt, geven direct meer inzicht.

3) Mark Rozema – Etikettering en claims

Met Mark Rozema krijg je kennis op het gebied van additievengebruik en etikettering. Mark studeerde Levensmiddelentechnologie en zet zijn kennis dagelijks in als Labellingspecialist voor de klanten van Normec Foodcare. Hij legde de basis van zijn ervaring als productontwikkelaar en applicatietechnoloog en deed kennis op over wetgeving op gebied van additievengebruik en etikettering. Nu adviseert hij diverse typen levensmiddelenbedrijven over voedselinformatie, voedings- en gezondheidsclaims en wetgeving over het gebruik van levensmiddelenadditieven. Daarbij geeft hij training en verzorgt hij workshops bij bedrijven en kennisinstituten als Wageningen University & Research (WUR) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Wat zijn de verplichte vermeldingen op een levensmiddelenetiket? Moeten alle ingrediënten worden vermeld en wanneer is het vermelden van een percentage van een ingrediënt verplicht? Maar ook: ik heb een webshop, wat zijn de eisen waaraan ik moet voldoen? Zomaar wat voorbeelden van vragen die leven bij levensmiddelenbedrijven, waar we antwoorden voor gaan zoeken. Ook belangrijke vragen omdat onjuiste informatie op levensmiddelenverpakkingen kan leiden tot financiële schade. Tijdens dit onderdeel van de cursus krijgt u inzicht in de wettelijke eisen ten aanzien van het etiketteren van levensmiddelen. U krijgt uitleg over Verordening (EU) nr. 1169/2011 en aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt antwoord gegeven op de bovenstaande vragen en meer.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Wetgeving (Verordening (EU) nr. 1169/2011 en warenwetgeving)
 • Verplichte vermeldingen
 • Productbenaming
 • Declaratie van (samengestelde) ingrediënten
 • Declaratie additieven
 • Allergenendeclaratie
 • KWID
 • Voedingswaardedeclaratie
 • Voedings- en gezondheidsclaims

4) Aldo Evers – Levensmiddelenhygiëne & microbiologische contaminatie

Op een gedreven wijze zet Aldo Evers voedselveiligheid op nummer 1. Hij ondersteunt als technisch microbioloog bedrijven met advies op het gebied van monsternameplannen, microbiologische vraagstukken en wetgeving. De gedreven technisch specialist zet binnen Foodlab met een praktische insteek de voedselveiligheid op nummer 1.

In dit onderdeel neemt de trainer je mee door een aantal wetgevingen met betrekking tot de voedselveiligheid en behandelt met name chemische en microbiologische contaminanten. De wetgevingen die worden behandeld zijn:

 • Verordening (EG) 1881/2006
 • Verordening (EG) 396/2005
 • Verordening (EU) 37/2010
 • Verordening (EG) 2073/2005

Met name de praktische invulling van de 2073 en het beheersen van het gevaar van Listeria monocytogenes komt uitgebreid aan bod.

Verder worden bijdragen geleverd door: prof. dr. mr. Bernd van der Meulen, Misha Lutje-Beerenbroek Msc, Milja Ligtermoet (Eurowet), prof. dr. ir. Saskia van Ruth (Wageningen Food & Safety Research), en Paul Bontenbal Msc (Expertise Team Industrie Voedselveiligheid, NVWA).

Meer informatie en aanmelden

Wil je graag meer informatie over de cursus Voedselwetgeving of wil je je aanmelden?  Download de cursus flyer  of meld je meteen aan via onze website.

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief