header oranje fruit en groenten

Mededeling Europese Commissie voor toepassen van KWID

11 December 2017 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 334 keer bekeken

Op 21 november 2017 heeft de Europese Commissie een mededeling voor het toepassen van de kwantitatieve ingrediëntenverklaring (KWID) gepubliceerd. Hierin staan richtsnoeren voor bedrijven en de nationale autoriteiten. De mededeling vervangt en vult de richtsnoeren inzake KWID aan die op grond van Richtlijn 79/112 / EEG zijn vastgesteld.

Volgens artikel 9 van de Verordening (EU) nr. 1169/2011 (hierna 1169/2011) is het vermelden van de kwantitatieve ingrediënten, de zogenaamde KWID, een verplicht gegeven dat vermeld moet worden in of onmiddellijk naast de naam van het levensmiddel of in de lijst van ingrediënten.Deze verplichting bestaat al sinds 1993, toen de Richtlijn 79/112/EEG inzake de etikettering en presentatie van en reclame voor levensmiddelen die worden verkocht aan de eindverbruiker in werking trad. Daarna is deze overgenomen in de 1169/2011, met enkele aanpassingen en updates.In principe moet het percentage van het gewicht van de ingrediënten of een categorie ingrediënten in een levensmiddel weergegeven worden, wanneer een dergelijk ingrediënt:

  • voorkomt in de naam van het levensmiddel of door de consument gewoonlijk met de benaming wordt geassocieerd (bijvoorbeeld ham en champignons in “pizza met ham en champignons”, wortelen en uien in “hutspot”);
  • opvallend in woorden, afbeeldingen of grafische voorstellingen is aangegeven;
  • essentieel is om een ​​levensmiddel te karakteriseren en om het te onderscheiden van producten waarmee het in verband met zijn naam of uiterlijk verward kan worden (bijvoorbeeld amandelen in “marsepein”).

Wat is er nieuw in de mededeling van de Europese Commissie?De mededeling geeft richtlijnen voor het weergeven van KWID en voor het interpreteren van de vrijstellingen die zijn vastgelegd in de 1169/2011. Het is een vervolg op de vorige richtlijnen door meer uitgebreide en gedetailleerde voorbeelden te geven.De verklaring illustreert ook hoe KWID uitgedrukt moet worden als het gaat om levensmiddelen die vocht verloren hebben na hun behandeling, vluchtige ingrediënten en geconcentreerde of gedehydrateerde voedingsmiddelen en ingrediënten.Deze mededeling van de Commissie is niet juridisch bindend. De uiteindelijke interpretatie van de EU-wetgeving ligt bij het Hof van Justitie van de EU. De mededeling van de Commissie biedt de exploitanten van levensmiddelenbedrijven echter een groot aantal gedetailleerde voorbeelden om hen te helpen hun verplichtingen met betrekking tot KWID beter te begrijpen.De mededeling is hier in te zien en te downloaden.

Anne-nf-de-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Anne-nf-de-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Anne-nf-de-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief