header oranje fruit en groenten

Is jouw bedrijf er klaar voor?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 392 keer bekeken

Momenteel bevinden we ons in een lastige periode. Echter is deze periode ook een goed moment om je af te vragen of jouw bedrijf er klaar voor is om na deze periode weer volop aan de slag te gaan en te toetsen of alle onderdelen van jouw kwaliteitsorganisatie- en kwaliteitssystemen op groen staan.

Op elk moment moet je kunnen garanderen dat de voedselveiligheid voldoet aan de gestelde wetgeving en of de productkwaliteit van het juiste niveau is. Dit is een uitdagend proces met veel kritische punten. Hoe zorg je ervoor dat je altijd alles onder controle hebt?

Wij beseffen als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om overzicht te houden in de gehele voedselketen en potentiële risico’s scherp te hebben. Daarom helpen wij je graag de (verplichte) onderdelen van jouw kwaliteitssysteem op niveau te brengen en dit niveau te borgen. Onderstaand enkele voorbeelden waarin onze QA adviseurs je in deze tijd kunnen ontzorgen.

Voldoe aan de hygiënecode

De foodindustrie wordt door de coronacrisis fors geraakt. Horeca en restaurants zijn al enige weken verplicht dicht en toeleveranciers zien hun orders volledig verdampen. Nederlandse horecabedrijven verzinnen daarom creatieve manieren om nog enige omzet te behalen door maaltijden te bezorgen of te laten afhalen. Sommige restaurants ontpoppen zich zelfs tot een heuse drive thru restaurant.

Maar ben jij je ervan bewust dat deze creatieve uitspattingen óók zijn gebonden aan wettelijke NVWA verplichtingen ten aanzien van voedselveiligheid? Ben jij bekend met de eisen zoals vastgesteld in de hygiënecode voor de horeca? En weet jij welke allergenen er in jouw bezorgmaaltijd zitten?  Ook in deze tijd controleert de NVWA streng op wettelijke verplichtingen en eisen. In deze tijd wil je boetes natuurlijk voorkomen. Onze QA specialisten helpen je daarom graag te voldoen aan de nieuwe Hygiënecode.

Uitvoeren van managementreviews

Samen met de belanghebbenden van de organisatie kunnen wij de managementreview uitvoeren.  Een managementreview moet met geschikte tussenpozen maar minimaal jaarlijks plaatsvinden ter beoordeling van de prestaties van de organisatie op het gebied van voedselveiligheid. Onze QA adviseurs bekijken diverse onderdelen van het aanwezige kwaliteitssysteem zoals:

  • actieplannen en de tijdsplanning uit de voorgaande beoordeling
  • resultaten van interne, tweede en/of derde partij audits
  • klachten van klanten
  • resultaten van klantenfeedback
  • incidenten, corrigerende maatregelen, buiten specificatieresultaten en afwijkende materialen
  • Beoordeling van het management van het HACCP-systeem
  • Food defence en authenticiteit

Uitvoeren van validaties

Wellicht heb je in de afgelopen periode besloten een nieuwe machine of een nieuw productieproces te introduceren? Zijn de risico’s hiervan voldoende in kaart gebracht? Ook hierbij helpen onze QA adviseurs je graag door een validatie uit te voeren. Met het uitvoeren van een validatie stellen we vast of de specifieke en algemene beheersmaatregelen van het voedselveiligheidssysteem en/of nieuwe machines en processen effectief zijn. Ook tonen we aan of in de praktijk het beoogde effect wordt bereikt.

Uitvoeren van verificaties

Wil je weten of het gehele voedselveiligheidssysteem voldoende functioneert en of er overeenkomstig de geïmplementeerde werkwijzen, procedures en specificaties wordt geproduceerd? Ook hierbij helpen onze QA adviseurs je graag! Wij kijken met een helikopterview naar het voedselveiligheidssysteem en of de voedselveiligheid in de praktijk daadwerkelijk is geborgd.

Uitvoeren interne audits

Vrijwel dagelijks verrichten onze auditoren en inspecteurs audits en inspecties bij levensmiddelenbedrijven in zowel binnen- als buitenland. Onze auditoren en inspecteurs beschikken over ruime kennis en ervaring, zijn gedreven in hun vak en weten exact hoe ze interne audits, inspecties, supplier- of certificeringsaudits moeten aanpakken. Het uitvoeren van audits beperkt de risico’s op onregelmatigheden tijdens klantbezoeken, certificeringsaudits en NVWA audits.

Met het uitvoeren van een onafhankelijke (verplichte) interne audit controleren wij op systematische wijze voor je of het voedselveiligheidssysteem (BRC, IFS, FSSC 22000 etc.) en de daarbij behorende resultaten effectief is ingevoerd en wordt uitgevoerd zoals het staat beschreven. Op basis van onze evaluatie stellen wij verbetermogelijkheden op. Zo helpen wij de kwaliteit binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Bel ons voor betrouwbare hulp

Wil jij er ook zeker van zijn dat jouw organisatie voldoet aan de gestelde wetgeving? Schakel dan onze specialisten in. Zij adviseren je graag om ervoor te zorgen dat jouw organisatie in control is. Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden door het contactformulier in te vullen of bel gratis naar  088 – 8482020.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief