header oranje fruit en groenten

Herziening ISO 22000:2005

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 279 keer bekeken

Dit nieuwsbericht is het laatst bijgewerkt in juni 2019. Direct meer lezen over de laatste versie van ISO 22000? Lees dan deze blog.

In de gehele keten worden nieuwe uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid ervaren. Dit heeft geleid tot herziening van de huidige ISO 22000 standaard. Naar verwachting wordt de nieuwe versie eind 2018 gepubliceerd. Er zijn wijzigingen voorgesteld om de leesbaarheid van de standaard te verbeteren.

Voorgestelde wijzigingen

Om de leesbaarheid van de standaard te verbeteren, zullen voornamelijk kleine wijzigingen worden doorgevoerd. In de praktijk zullen deze wijzigingen weinig tot geen gevolgen hebben voor de implementatie van de standaard. Er is een en ander gewijzigd in onder andere de structuur van de standaard. Daarnaast zullen onderstaande onderwerpen in de standaard worden verduidelijkt:

  • High level structuur

Om het voor bedrijven die meer dan één management systeem hebben gemakkelijker te maken, zal de nieuwe versie van de ISO 22000 dezelfde structuur volgen als alle andere ISO normen.

  • Risico-aanpak:

De standaard bevat nu een andere benadering van het begrip ‘risico’ en maakt onderscheid in risico, als beoordeling van de gevaren op operationeel niveau, via HACCP én Organisatie risico (kansen en bedreigingen).

  • PDCA cyclus:

De norm verduidelijkt de Plan-Do-Check-Act cyclus (Deming Cirkel), door het hebben van twee aparte cycli die in de standaard samen werken:-cyclus die betrekking heeft op het management system-cyclus die betrekking heeft op de principes van HACCP

  • Operationeel proces:

Een duidelijker omschrijving met betrekking tot de belangrijkste termen zoals Critical Control Points (CCP’s), de Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) en de Prerequisite Programmes (PRPs) is gewenst.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief