header oranje fruit en groenten

De analyse van Ethyleenoxide

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 995 keer bekeken

De NVWA wijst fabrikanten en verkopers van levensmiddelen erop dat de Europese Commissie een aanpak heeft gepubliceerd over ethyleenoxide in samengestelde producten. Het betreft samengestelde producten, waarin het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel) is verwerkt.

Wat is ethyleenoxide?

Het is een bestrijdingsmiddel dat niet in de EU is toegelaten, omdat het een schadelijke stof is. De stof geeft niet direct een gezondheidsrisico, maar kan op de langere termijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid zijn.

Verontreinigd sesamzaad

Half oktober 2020 werd een terughaalactie van met ethyleenoxide verontreinigde partijen sesamzaden gestart door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit meldingen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in België en meldingen van bedrijven aan de NVWA in Nederland blijkt dat via vijf leveranciers uit India verontreinigde partijen sesamzaad in 24 lidstaten terecht zijn gekomen, waaronder Nederland. Op jaarbasis importeert Nederland circa 28 miljoen kilo sesamzaad, waarvan circa 45% uit India afkomstig is. Het middel heeft een Maximale residu limiet (MRL) van 0,05 mg/kg voor sesamzaden.

Geoptimaliseerde ethyleenoxide analyse

Gezien de toenemende vraag naar ethyleenoxide analyses, hebben we deze analysemethode verder geoptimaliseerd, zodat we een Limit of quantification (LOQ) van 0.01 mg/kg halen. Dit betekent dat we ook de biologische sector kunnen ondersteunen. De analyse was eerst beperkt tot sesamzaad, maar is inmiddels ook geschikt voor alle vet- of oliehoudende producten waar het middel opgeslagen blijft.

Meer lezen?

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp en hoe je nieuwe risico’s in de toekomst kunt voorkomen? Lees dan de Whitepaper Ethyleenoxide, what’s next?

Hulp nodig?

Jouw product controleren op dit middel? Neem voor een betrouwbaar resultaat met korte doorlooptijd contact met ons op.

Download de Whitepaper Ethyleenoxide, what’s next?

En kom nog meer te weten over ethyleenoxide

Download de whitepaper
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief