header oranje fruit en groenten

De analyse van Ethyleenoxide

20 Juli 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 644 keer bekeken

De NVWA wijst fabrikanten en verkopers van levensmiddelen erop dat de Europese Commissie een aanpak heeft gepubliceerd over ethyleenoxide in samengestelde producten. Het betreft samengestelde producten, waarin het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel) is verwerkt.

Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat niet in de EU is toegelaten. Het is een schadelijke stof, die niet direct een gezondheidsrisico geeft, maar die wel op de langere termijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Verontreinigd sesamzaad

Ook zijn er afgelopen maanden in de EU meerdere partijen verontreinigd sesamzaad aangetroffen met India als land van herkomst. In deze partijen is een verhoogd gehalte aan Ethyleenoxide aangetroffen. In India wordt Ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. Het gebruik van Ethyleenoxide is in de EU niet toegelaten en dit middel heeft een MRL van 0,05 mg/kg voor sesamzaden.

Half oktober 2020 werd een terughaalactie van verontreinigde partijen sesamzaden gestart door de NVWA. Hierdoor is in de afgelopen periode een sterke vraag ontstaan naar de analyse van Ethyleenoxide in sesamzaden en producten waarin sesamzaden zijn verwerkt.

Met deze methode kunnen we een LOQ van 0.01 mg/kg halen. Dit betekent dat we ook de biologische sector kunnen ondersteunen. De analyse was eerst beperkt tot sesamzaad, maar is inmiddels ook geschikt voor alle vet- of oliehoudende producten waar de ethyleenoxide opgeslagen blijft.

Jouw product controleren op Ethyleenoxide? Neem voor een betrouwbaar resultaat met korte doorlooptijd contact met ons op.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu