header oranje fruit en groenten

België voert Nutri-score in

10 September 2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 324 keer bekeken
De Belgische minister van Volksgezondheid (Maggie de Block) heeft besloten het Nutri-score systeem door te voeren in België. Het in Frankrijk ontwikkelde systeem is in 2017 gepresenteerd. Het eenvoudige systeem moet het voor de consument makkelijker maken te kiezen voor een gezond product. Dit was een vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): ‘making the healthy choice the easy choice’.

Kleurenscore systeem

Nutri-score is een kleurenscore systeem met vijf kleuren: groen, lichtgroen, geel, oranje en rood. Er wordt een globale score van -15 (meest gezond) tot +40 (minst gezond) gehanteerd, deze score bepaald in welke kleur het gehele product geplaatst wordt. Het product verkrijgt vervolgens een letter met de bijbehorende kleurcode, welke naar voren komt op het product. Dit is onderverdeeld in: A (groen), B (lichtgroen), C (geel), D (oranje) of E (rood), waarbij groene producten het gezondst zijn en rode producten het minst gezond. Rode producten dien je maar af en toe te gebruiken. Het systeem heeft een algoritme dat rekening houdt met positieve- en negatieve elementen. Negatieve elementen die de score verslechteren kunnen zijn: het suikergehalte, verzadigde vetzuren, calorieën en zout. Anderzijds kunnen de volgende positieve elementen de score weer verbeteren: het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten.

Fevia

Uit onderzoek blijkt dat de invoering van Nutri-score positief is voor de consument, omdat zij een gezond en minder gezond product makkelijker kunnen herkennen en begrijpen. Op deze manier helpt het de consument ook om gezondere aankopen te doen.Aan de andere kant is de FEVIA (Federatie van de Belgische voedingsindustrie) juist fel tegen dit kleurenscore systeem. Volgens hen is het niet de oplossing een gezond of ongezond product op deze manier te presenteren, zeker niet bij onevenwichtige eetpatronen.FEVIA vindt dat het kleurenscore systeem geen rekening houdt met de individuele nutritionele behoeften van de consumenten. Bovendien focust het systeem zich enkel op een ‘gezond’ en ‘ongezond’ product en kijkt het niet naar de omliggende factoren, zoals hoeveelheden, voldoende beweging en dat een onderdeel van een gezond eetpatroon ook inhoudt dat iemand varieert in zijn voeding. Dit maakt dat de consument de indruk kan krijgen dat één product het verschil maakt tussen een gezonde of ongezonde levensstijl.

Nederland

Aangezien de wijze van voedingswaardevermelding op het etiket wettelijk is vastgesteld binnen de EU, is het voor de lidstaten alleen mogelijk om op vrijwillige basis een aanvullend, op kleur gebaseerd model in te voeren. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven met een gezond product wél gebruik maken van het kleurenscore systeem, maar bedrijven met de ongezonde producten niet. Of Nederland zal volgen in het kleurenscore systeem is nog onbekend.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Anne-nf-de-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Anne-nf-de-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief