header oranje fruit en groenten

Aanpassing vermelding annatto (E160b)

25 Juni 2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1290 keer bekeken

In Verordening (EG) nr. 1333/2008 is een lijst vastgesteld met goedgekeurde levensmiddelenadditieven en de desbetreffende gebruiksvoorwaarden. Onlangs heeft EFSA een advies uitgebracht over de veiligheid van annatto-extracten en de blootstelling aan bixine en norbixine en is de vermelding ‘annatto, bixine, norbixine (E160b)’ aangepast.

Annatto, bixine, norbixine (E 160b) is een stof die overeenkomstig bijlage II van deze verordening als kleurstof in verschillende levensmiddelen mag worden gebruikt.

Verschillende ADI’s

E 160b wordt geëxtraheerd uit de zaden van de annattoboom (Bixa orellana L.). Het geeft levensmiddelen een gele tot rode kleur. De voornaamste pigmenten in annatto-extracten zijn bixine en norbixine. Bixine en norbixine hebben verschillende fysisch-chemische eigenschappen. Ook hebben ze verschillende toxicologische eigenschappen, waardoor ze verschillende ADI’s hebben. De bestaande vermelding  ‘annatto, bixine, norbixine (E160b)’ moest daarom worden geschrapt en gesplitst in twee afzonderlijke vermeldingen:

  • E 160b(i) Annatto bixine
  • E 160b(ii) Annatto norbixine

In de ingrediëntendeclaratie op het etiket zal de kleurstof dus ook aangegeven moeten worden met ‘annatto bixine’ of ‘E160b(i)’ en ‘annatto norbixine’ of ‘E160b(ii)’.

Levensmiddelen die annatto bevatten en zijn geproduceerd en geëtiketteerd overeenkomstig de voorschriften die vóór 2 juli 2020 van toepassing waren, mogen nog tot en met 2 januari 2021 in de handel worden gebracht. Na die datum mogen ze in de handel blijven tot de voorraden zijn uitgeput.

Hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig op het gebied van additieven en etikettering? Neem dan contact op met onze etiketteringsspecialisten via 0800 25 22 737 of info@normecfoodcare.com.

annatto
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu