banner sinaasappels

68 bedrijven verdacht van misleiding of fraude met ‘biologische’ producten

19 Augustus 2019 | Gemiddelde leestijd: 2 min
33 personen hebben dit bericht gelezen

Tussen 2015 en 2018 zijn er 68 meldingen binnengekomen over bedrijven die hun producten als ‘biologisch’ verkochten terwijl ze dat niet waren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) na berichtgeving van RTL Z.

Het gaat om bijvoorbeeld dierlijke producten als vlees, eieren en kaas maar ook om graan, koffie en olijfolie. De producten zouden niet voldoen aan de strenge eisen wat betreft dierenwelzijn en milieu. Van 58 bedrijven bestaat het vermoeden dat ze de consument hebben misleid; tien bedrijven worden verdacht van fraude.Onder misleiding valt bijvoorbeeld een boer die niet is aangesloten bij de biologische toezichthouder Skal, maar toch een bord met ‘biologische aardappels te koop‘ aan de weg zet omdat hij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Of een bakker die zijn broodjes als ‘biologisch’ verkoopt omdat hij biologische tarwe gebruikt, maar verder niet aan de eisen van Skal voldoet.De NVWA neemt na het binnenkomen van een melding contact op met de ondernemer. In alle 58 gevallen leek deze zich niet bewust te zijn van de eisen die bij het voeren van het label ‘biologisch’ horen. “Ze kennen vaak de spelregels niet en komen direct tot inkeer”, aldus een woordvoerder van de NVWA, die geen reden voor vervolgstappen ziet.

‘Normaal’ vlees verkopen als ‘biologisch’

Bij de tien ernstigere gevallen gaat het om een bewuste misleiding waardoor het bedrijf er financieel beter van wordt. Zo zou een vleesverwerker uit Noord-Brabant honderdduizenden euro’s hebben verdiend door ‘normaal’ varkens-, lams- en rundvlees als ‘biologisch’ te verkopen. Hij zou hier volgens RTL Z nooit voor vervolgd zijn.De NVWA-woordvoerder zegt deze zaken “heel serieus” te nemen. “Gezien de menskracht die we tot onze beschikking hebben, moeten we soms keuzes maken in welke zaken we oppakken. Voedselveiligheid krijgt dan toch de prioriteit.”Een van de ernstigere zaken ligt op dit moment bij het Openbaar Ministerie (OM). De NVWA kan bedrijven niet zelf vervolgen, maar is hiervoor afhankelijk van het OM.

Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu