header oranje fruit en groenten

200 ton gehakt uit de handel vanwege toevoeging sulfiet

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 290 keer bekeken

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat dertien vleesverwerkende bedrijven sulfiet hebben gebruikt in gehakt. Dit terwijl sulfiet een verboden additief is bij vers vlees, omdat het de kleur van het vlees verbeterd en zo de kwaliteit maskeert. Hierdoor is in totaal 200 ton gehakt uit de handel gehaald.

Het gebruik van sulfiet kwam aan het licht tijdens een NVWA inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. Via een analyse is de aanwezigheid van sulfiet in het vlees bevestigd. Na verder onderzoek is in totaal bij dertien vleesverwerkende bedrijven en 21 slagers sulfiet in gehakt aangetroffen. De NVWA heeft al het vlees in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Alle bedrijven hebben een bestuurlijke boete gekregen.

Bekend allergeen

Het gebruik van sulfiet in vers vlees is verboden omdat het bederf van vlees kan verhullen doordat het de kleur van het vlees verbeterd; het vlees kleur weer rood. Ook is het gebruik van sulfiet zonder vermelding op het etiket niet toegestaan, omdat sulfiet een allergene stof is en dus overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken. Het gebruik van additieven die niet wettelijk zijn toegestaan is fraude. De Europese wetgeving omtrent het gebruik van additieven staat vermeld in Verordening (EU) nr. 133/2008.

Herinspecties

Bij een herinspectie bleek dat bedrijven waar sulfiet in het gehakt aanwezig was, de toevoeging niet meer gebruikten. De komende tijd zal de NVWA bij inspecties aandacht blijven besteden aan de eventuele toevoeging van sulfiet.

Bron: NVWA

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief