header oranje fruit en groenten

1 op 3 etiketten peutermelk niet volgens regels

23 Maart 2017 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 282 keer bekeken

Uit onderzoek in 2016 heeft de NVWA geconcludeerd dat veel etiketten van peutermelkproducten nog niet voldoen aan de wetgeving. Waar in 2014 ongeveer 15% van de producten aan de wetgeving voldeed, voldeed in 2016 ongeveer 68%. Er zijn 25 producten onderzocht op etikettering, presentatie en reclame van peutermelk. Mede doordat peuters een kwetsbare groep consumenten betreft, houdt de NVWA streng toezicht op de etiketten van peutermelkproducten.

Wetgeving

‘Voldoen’ wordt door de NVWA als volgt gedefinieerd: alle regels met betrekking tot het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op etikettering, reclame en presentatie (bijvoorbeeld in een folder of op een website) zijn correct toegepast. Vanaf juli 2016 is Verordening (EU) nr 609/2013 van toepassing. Deze verordening bevat geen aparte regels meer voor peutermelk waardoor peutermelk valt onder de bestaande regelgeving, zoals Verordening (EU) nr. 1169/2011 en verordening (EG) Nr. 1924/2006, de zogenaamde claimsverordening. Dit heeft vooral invloed op de samenstellingseisen en voedingswaardevermelding van peutermelk. De impact van de aangepaste regelgeving op het gebruik van claims is beperkt.

Zelfreguleringssysteem

Mogelijk heeft het opleggen van bestuurlijke boetes en het nemen van daadkrachtige maatregelen naar aanleiding van geconstateerde afwijkingen in 2014 geleid tot een hoger percentage producten dat voldoet. Fabrikanten van zuigelingenvoeding hebben in 2015 een zelfreguleringssysteem opgezet voor etikettering en reclame voor zuigelingenvoeding. Dit kan ook bijgedragen hebben aan een betere naleving van de wetgeving. In 2017 en 2018 zal de NVWA beoordelen of dit systeem heeft geleid tot betere naleving van de regels.

Bron: NVWA, 21 maart 2017

Anne-nf-de-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Anne-nf-de-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Sales Managerin Anne Dammann

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Anne-nf-de-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief