Hoe vergroot ik de succeskansen van mijn product?

Een goed product is voor de consument een mix van smaak, presentatie en prijs. Maar hoe weet je of jouw product ook door de consument wordt gewaardeerd? Door middel van sensorisch onderzoek kun je een uitstekkende voorspelling doen en krijg je een betrouwbare indruk hoe de consument in de praktijk op jouw product reageert. In sensorisch onderzoek heb je twee mogelijkheden:

  • Monadische onderzoek: Een andere mogelijkheid is om de producten monadisch te testen. Monadisch betekent dat de respondent 1 product proeft en beoordeelt. Hierbij worden scores afgezet tegen de Normec NormBase, een database met scores van de afgelopen 3 jaar opgesplitst per productcategorie. Bij een monadisch onderzoek zijn de scores absoluut: er is immers geen invloed van andere smaken. Dit betekent dat als een product wordt beoordeeld als te zoet, dit ook daadwerkelijk te zoet is. In de rapportage nemen we een Penalty Analyse op. Deze analyse geeft aan welke aspecten als eerst moeten worden aangepakt om zo snel mogelijk tot een hoger algemeen oordeel te komen. Deze methode kan goed gebruikt worden voor productoptimalisatie.
  • Vergelijkend onderzoek. Je kan onderzoeken hoe jouw product scoort t.o.v. een concurrent in een vergelijkend onderzoek. Alle producten worden in wisselende volgorde geproefd en beoordeeld. Aan het einde wordt een voorkeursvraag gesteld. Voordeel is dat je goed kan zien hoe het product scoort ten opzichte van de referent. Echter zijn de scores relatief: als product A heel zout is, zal product B altijd worden beoordeeld als minder zout. Dit terwijl het product op zichzelf ook erg zout is. Sturen op optimalisatie is dus lastiger in een vergelijkende test.

Retailers gebruiken sensorisch onderzoek om hun huismerk te optimaliseren en de performance van suppliers te monitoren.

Gerelateerde diensten

lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Ervaringen van onze klanten

Gerelateerde artikelen

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief