Dit is een premiumartikel. Premiumartikelen maken deel uit van het Normec Foodcare Kenniscentrum abonnement. Alle kennis en ervaring vanuit elke expertise komt samen in de Kennisbank. Je vindt hier alle relevante informatie over diverse productgroepen en wetgeving. Benieuwd? Lees wat het Normec Foodcare Kenniscentrum jou kan bieden.
Er komt steeds meer plastic afval in het milieu terecht, zoals in zee (plasticsoep). De 10 meest op stranden gevonden wegwerpplastics vormen samen 43% van het zwerfafval in zee. Vistuig nog eens 27%. 1 van de doelstellingen van de Europese Green Deal is het beschermen van het milieu en de oceanen door bevorderen van circulaire economie en beter afvalbeheer. Door regels te bepalen aangaande de productie en verbruik van plastic materialen tracht men de afvalberg te verkleinen en zo dus ook de negatieve impact op het milieu te reduceren.
De volgende producten zijn voorbeelden van voedselverpakkingen die binnen de definitie van single-use plastics vallen: fastfoodverpakkingen of maaltijd-, broodjes-, wrap- en slaatjesdozen met koude of warme voedingsmiddelen en voedselverpakkingen voor verse of verwerkte voedingsmiddelen waarvoor geen verdere bereiding nodig is zoals fruit, groenten en desserten. De consument kan ze bijvoorbeeld kopen bij de supermarkt, horeca, op straat of op een festival. De regels gelden niet voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen.
De landen van de Europese Unie worden verplicht tot het nemen van maatregelen om het verbruik van dit type verpakking te verminderen. Dit is 1 van de maatregelen die resulteert uit de EU-richtlijn aangaande verpakking en verpakkingsafval. De lidstaten hebben daarnaast de mogelijkheid om bepaalde maatregelen die zijn voorzien in de SUP-richtlijn met eigen maatregelen.
Volgende wegwerpproducten die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan vallen onder de SUP-richtlijn:
Voorbeelden van voedselverpakkingen die NIET vallen onder deze regeling vallen:
Volgende maatregelen zijn opgenomen in deze SUP-richtlijn:
Elk land dient de Europese richtlijn om te zetten in eigen regelgeving. Hier de maatregelen die Nederland vanaf 01 juli 2023 gaat nemen:
Afhaal- en bezorghoreca (to go-locaties):
Vanaf 1 juli 2023:
Vanaf 1 januari 2024:
In de supermarkt gaan klanten betalen voor voorverpakte portieverpakkingen van eten en drinken voor onderweg.
Voor producenten van wegwerpplastic gelden volgende regels:
Kijk voor de Nederlandse maatregelen zeker even op de twee posters van de rijksoverheid: maatregelen om gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen en welke maatregelen gelden voor welke producten, een andere handige tool is de beslisboom: Valt uw product onder de SUP regeling?
België geeft invulling aan deze Europese richtlijn:
De bevoegdheden zijn in België verdeeld, er is dan ook niet 1 regelgeving gebundeld weer te geven.
Eind november 2022 heeft de federale overheid een ontwerp van een Koninklijk besluit genotificeerd aan Europa. Er gold een periode van stand still tot en met 1 maart 2023. Deze periode is verlopen en zal tot november 2023 worden verlengd en wordt zeker niet voor 1 januari 2024 in gebruik genomen. Indien het Koninklijk besluit doorgaat worden voor de Belgische voedingsmiddelenindustrie een aantal geheel of gedeeltelijk plastic producten voor eenmalig gebruik verboden. We hebben het dan over:
De gewesten bepalen verder de regels over de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en de bewustwordingsmaatregelen. Zo zullen er kosten voor zwerfvuil worden ingevoerd o.a. voor:
De OVAM voert momenteel studies uit naar de samenstelling van het zwerfvuil en de opruimkosten. Op basis daarvan kunnen we vanaf 2023 de kosten evenredig verdelen over de producenten. De bedoeling is om hierover in overleg met de andere gewesten en de federale overheid een samenwerkingsakkoord af te sluiten. Intussen zijn er al een aantal pilotprojecten opgestart met steden en gemeentes om het lokale zwerfvuilbeleid succesvoller te maken. Bekijk het volledige uitvoeringsplan van de OVAM.
De term ‘bioplastic’ wordt voor twee soorten plastic gebruikt. Het betekent plastic gemaakt uit natuurlijke grondstoffen in plaats van de fossiele grondstoffen of om biologisch afbreekbare of composteerbare plastics aan te duiden. Niet alle vormen van bioplastics zijn dus gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Ook zijn dus niet alle bioplastics biologisch afbreekbaar of afbreekbaar in de natuur. Het merendeel van de biologisch afbreekbare plastics zijn alleen maar composteerbaar in een industriële installatie.
In de aanhef van de SUP-richtlijn wordt verduidelijkt dat de SUP-richtlijn betrekking heeft op alle types kunststof en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen op aardolie gebaseerde, bio-gebaseerde of bio-afbreekbare kunststoffen. Ook oxo-degradeerbare kunststoffen vallen onder de SUP-richtlijn: zelfs niet-eenmalige producten uit deze kunststoffen worden verboden. Microplastics vallen dan weer buiten deze richtlijn.
In het kader van de richtsnoeren is er momenteel nog onduidelijkheid en discussie over een aantal specifieke types polymeren, waaronder bijvoorbeeld viscose, cellofaan (gemaakt van cellulose) of PHBH (deel uitmakend van de polymeerfamilie van PHA’s). Het gaat met name over de vraag of deze al dan niet als natuurlijke én niet-chemisch gewijzigde polymeren kunnen worden beschouwd.
Voor deze specifieke vraagstukken moeten we echter de definitieve Europese richtsnoeren afwachten. Bovendien is in deze specifieke materie hoe dan ook de federale overheid bevoegd. Wat vanuit de Europese Commissie reeds wel wordt aangegeven is dat ter versterking van de positie van de consument voor de groene transitie, algemene ongefundeerde claims over deze kunststoffen (d.w.z. “biokunststoffen”, “biogebaseerd”, “biologisch afbreekbaar”) moeten worden verboden. Ook gelden er strikte regels voor claims als “composteerbaar” en “thuis composteerbaar”.
Je las een premiumartikel van het Normec Foodcare Kenniscentrum. Smaakt het naar meer? Bekijk dan de mogelijkheden van het Kenniscentrum abonnement. Hiermee heb je direct toegang tot alle kennis.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Op deze pagina staat een overzicht tot 1 juli 2022 van de wijzigingen aangaande de wetgeving. Voor wijzigingen na 1 juli 2022 lees hier verder. Klik op de titel van het onderwerp om naar de algemen...
Het onderwerp duurzaamheid staat bij veel bedrijven in de voedselketen hoog op de agenda. Voedselsystemen stoten 29% van...
Consumenten kiezen gemiddeld binnen 90 seconden een product in de supermarkt. De verpakking is het eerste wat een consum...
Als producent vraag je jezelf wellicht regelmatig af of jouw producten aan de wet voldoen. Klopt de benaming van je prod...
Sinds januari 2023 is nieuwe wetgeving van kracht voor de maximale hoeveelheid aan PFAS in bepaalde voedingsmiddelen. Om...
Het schap in de supermarkt is de beste plek om te meten wat de consument écht ervaart. Daarom meten wij voor jou de kwa...
Als AGF-bedrijf moet je voldoen aan allerlei EU-wetgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om t...
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!