banner sinaasappels

ISO 22000

02 Mei 2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
156 personen hebben dit bericht gelezen

De ISO 22000:2018, Voedselveiligheid managementsystemen – Eisen aan een organisatie in de voedselketen, is op 19 juni 2018 gepubliceerd. Deze nieuwe versie volgt versie ISO 22000:2005 op. De ISO standaard is gepubliceerd door de International Organisation for Standardization en geeft richtlijnen voor een voedselveiligheidssysteem, het is gebaseerd op HACCP en de management principes. Het brengt in kaart wat een bedrijf moet doen om aan te tonen dat het voedselveiligheidsgevaren beheerst om zo te waarborgen dat voeding veilig is wanneer het geconsumeerd wordt.

De standaard kan gebruikt worden door alle bedrijven die systemen willen implementeren om continue in veilige producten te voorzien, ongeacht de grootte of positie in de voedselketen. Dit kunnen organisaties zijn die voedingsmiddelen produceren, verhandelen of leveren, maar ook producten die indirect betrokken zijn bij de voedingsmiddelenindustrie, zoals schoonmaakartikelen, machines, koelhuizen, transportbedrijven, producenten van verpakkingsmaterialen en andere materialen die bestemd zijn om in contact te komen met voedingsmiddelen.

ISO 22000:2018

De ISO 22000:2018 richt zich op alle organisaties in de levensmiddelen- en diervoederindustrie, ongeacht de grootte of sector. Deze ISO norm vertaalt met haar eisen het voedselveiligheidsmanagementsysteem naar een proces van continu verbeteren.

De nieuwe ISO norm wil een wereldwijde harmonisatie van de eisen voor voedselveiligheidsmanagement realiseren. Dit is terug te zien in de laatste verbeteringen. Zo is de ISO High Level Structure (HLS) opgenomen (zie bij ISO9001 de structuur), de uniforme hoofdstructuur voor alle ISO-normen, zoals deze ook bij andere ISO systeem normen gebruikt worden (zoals ISO 9001 of ISO 14001). Op deze manier kunnen verschillende ISO normen eenvoudig geïntegreerd worden. Daarnaast maakt ISO gebruik van de Plan-Do-Check-Act-cyclus, om continue verbetering te realiseren (zie ISO 9001). Meer informatie over ISO kun je vinden op www.iso.org.

peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
peter-juiste-formaat-website

Menu