banner sinaasappels

FSSC 22000

29 Maart 2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
204 personen hebben dit bericht gelezen

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een GFSI erkende standaard. Het FSSC 22000 schema bevat een certificeringsmodel dat je kan gebruiken voor de hele voedselketen. De documenten bevatten eisen voor bedrijven in de voedselketen om het FSSC 22000 certificaat te behalen. Het doel is het effectief managen van de voedselveiligheid verantwoordelijkheden van een bedrijf.

Versie 5

In juni 2019 is versie 5 gepubliceerd. Deze versie bestaat nog steeds uit de drie onderdelen:

 • De norm ISO 22000:2018
  Eisen omtrent organisatorische en management zaken.
 • Basis voorwaarden programma
  Eisen omtrent voedselveiligheidszaken zodat je producten veilig kunt produceren, denk aan bouwkundige eisen, inkoop eisen en schoonmaak eisen.
 • FSSC 22000 specifieke eisen
  GFSI eisen zoals product integriteit en food defense.

Naast deze drie componenten bestaat nog steeds de mogelijkheid om een vrijwillige kwaliteitsmodule mee te nemen die op de eisen van ISO 9001 gebaseerd is.

FSSC 22000 certificaat

Via een certificerende instantie, welke is geaccrediteerd voor het uitvoeren van audits, kun jij het geïmplementeerde kwaliteitssystemen laten certificeren. Om FSSC 22000 certificaat te behalen moet je een 3 jarig contract afsluiten met de gekozen gecertificeerde instantie. Het traject hiervoor bestaat uit meerdere audits:

 • Initiële audit: hierbij wordt beoordeeld in hoeverre jouw bedrijf aan de FSSC 22000 eisen voldoet. De geconstateerde afwijkingen (minors, majors, criticals) moet je oplossen voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • Opvolgaudit: als er meerdere minor, majors en/of criticals zijn geconstateerd, kan de auditor bepalen dat een opvolgaudit nodig is. De opvolgaudit is er dan voor om deze punten te beoordelen op mate van verbetering voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • In de 2 daaropvolgende jaren zijn er tussentijdse audits. Waarvan 1 audit verplicht onaangekondigd is.
 • Daarna volgt een nieuwe cyclus van 3 jaar. De eerste audit is een certificeringsaudit waarbij alle onderwerpen worden beoordeeld. Doorgaans duurt deze audit langer dan de tussentijdse audits.

Na het volbrengen van de audit ontvangt jouw bedrijf een certificaat dat 3 jaar geldig is. Op het FSSC 22000 certificaat staat geen score zoals bij sommige andere kwaliteitssystemen. Meer informatie kan je vinden op www.fssc22000.com.

peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
peter-juiste-formaat-website

Menu