Duidelijker etiketteren: voedingswaarden en allergenen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 225 keer bekeken

Etiketten van levensmiddelen zijn voor veel consumenten onduidelijk. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het UMC Utrecht en TNO waarbij vooral gekeken werd naar de etikettering van allergenen. Op het gebied van het etiketteren van voedingswaarden zou het voedselkeuzelogo Nutri-Score een hulpmiddel kunnen zijn voor consumentenVerwarring bij consumenten wordt verwacht als dit logo ingevoerd wordt door retailers zonder een officiële toelating vanuit de overheid. Op langere termijn komt er mogelijk Europese regelgeving over voedingswaardenvermelding op de voorkant van verpakkingen. 

Etikettering allergenen 

Informatie over allergenen wordt op verschillende manieren gepresenteerd volgens het onderzoek van UMC Utrecht en TNO. Voor consumenten met een allergie is het daarom geregeld zoeken naar de benodigde informatie, die op verschillende plaatsen en verspreid over een verpakking te vinden is. Onleesbare informatie komt ook nog voor, bijvoorbeeld witte letters tegen een gele achtergrond. Voor een consument is het bovendien niet duidelijk of “kan pinda bevatten hetzelfde betekent als ”geproduceerd in een fabriek waar ook pinda verwerkt wordt”. De onderzoekers komen met 6 aanbevelingen voor etiketten van levensmiddelen, waaronder een uniforme onderwerpsvolgorde op het etiket en het groeperen van gerelateerde onderwerpen. Een voorstel voor de uniforme presentatie van informatie wordt ook gegeven door de onderzoekers.  

Nutri-Score  

Nutri-Score is het vrijwillige voedselkeuzelogo dat consumenten moet helpen een gezonde(re) keuze te maken. De van oorsprong Franse methodiek voor het geven van informatie over voedingswaarden sluit niet helemaal aan op de Schijf van Vijf en andere in de Europese Unie gegeven voedingsadviezen. Een stuurgroep en een wetenschappelijk comité met deelnemers uit Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Spanje en Nederland nemen dit mee en bereiden de introductie van Nutri-Score voor. Ook de Nederlandse wetgeving zal moeten worden aangepast. Vooruitlopend op het eindresultaat willen sommige Nederlandse retailers toch al het logo gaan invoeren. Het FNLI geeft aan dat dit onduidelijkheid zou kunnen geven bij consumenten, omdat na afronding van de evaluatie mogelijk wijzigingen doorgevoerd worden die zouden kunnen resulteren in een andere score van het product. 

EU: Font-of-pack labelling voedingswaarden 

DEuropese voedselautoriteit EFSA gaat volgens het persbericht van 3 februari 2021 een wetenschappelijk advies uitbrengen over een geharmoniseerd systeem voor het geven van voedingsinformatie aan de voorkant van de verpakking (front-ofpack labelling)Ook is de EFSA advies gevraagd over de beperking van claims op basis van voedingsprofielen; voor (relatief) ongezonde producten kunnen en mogen wettelijk gezien nu nog claims gebruikt worden die het betreffende product aanprijzenEind oktober 2021 is de publicatie van een conceptadvies gepland, waarna een openbare raadpleging volgin november en december (zie FAQ). Het definitieve advies verschijnt volgens de voorgestelde planning in maart 2022. 

Als het advies overgenomen wordt in Europese wetgeving, kan dit ook wijzigingen veroorzaken in de informatie voor de consument. Al kan het nog wel even duren voordat het EFSA voorstel in wetgeving is opgenomen en de eventuele nieuwe regels verplicht zouden worden. 

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg