Dit is een premiumartikel. Premiumartikelen maken deel uit van het Normec Foodcare Kenniscentrum abonnement. Alle kennis en ervaring vanuit elke expertise komt samen in de Kennisbank. Je vindt hier alle relevante informatie over diverse productgroepen en wetgeving. Benieuwd? Lees wat het Normec Foodcare Kenniscentrum jou kan bieden.
Veel bedrijven maken gebruik van uiteenlopende milieuclaims (zogenaamde green claims). Sommige van deze claims zijn niet of nauwelijks onderbouwd . De consument wordt dan misleid en de concurrentie is oneerlijk voor bedrijven die zich wél echt inzetten voor de bescherming van het milieu. Wat zijn deze green claims en hoe worden we ‘gegreenwasht’? In dit artikel geven we graag wat duiding over dit onderwerp.
In Europa zegt 94% van de inwoners dat ze de bescherming van het milieu belangrijk vinden en 68% is het ervan overtuigd dat hun consumptiegedrag het milieu beïnvloedt. Consumenten willen dus graag bewuste productkeuzes maken, maar het lijkt erop dat ze regelmatig te maken krijgen met ‘greenwashing’. Ze worden misleid tot het dénken dat producten ‘groen’ en/of ‘duurzaam’ zijn, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is.
In de Europese Unie zijn zo’n 230 verschillende labels in omloop en de betrouwbaarheid loopt sterk uiteen. Uit een studie van de Europese Commissie uit 2020 blijkt: 53,3% van de onderzochte claims is vaag, misleidend of ongegrond en 40% van de claims is zelfs volledig ongefundeerd. Gevolg is dat de consument geen idee heeft waar hij aan toe is en het vertrouwen is dan ook zeer laag geworden. Wederom jammer voor de oprechte ‘groene’ ondernemer én gemiste kansen tot voordelen voor het milieu.
Dat vindt de Europese Commissie in ieder geval wel. In het kader van de ‘European Green deal’ is er in maart 2022 een eerste voorstel voor een richtlijn betreffende het versterken van de positie van de consument voor de groene transitie gekomen. Van daaruit is er in maart 2023 een richtlijn inzake groene claims gekomen welke greenwashing wil aanpakken door een halt toe te roepen aan de onbestendige milieuclaims.
Om ervoor te zorgen dat consumenten betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare milieu-informatie over producten ontvangen, omvat het voorstel:
Het voorstel richt zich op expliciete claims welke:
Enkele voorbeelden van groene claims zijn:
Handhaving en verificatie wordt in de Europese lidstaten verzorgd door onafhankelijke en geaccrediteerde verificateurs. De verificateur geeft vervolgens een in de hele EU erkend conformiteitscertificaat af wanneer de claim of het ecolabel;
Binnen de lidstaten worden regelingen op EU-niveau aangemoedigd en nieuwe overheidsregelingen die niet op EU-niveau zijn ontwikkeld, zijn niet toegestaan. Nieuwe particuliere regelingen moeten vooraf worden goedgekeurd en zullen alleen worden toegestaan als zij ecologisch ambitieuzer zijn dan de bestaande regelingen.
Het idee is dat dankzij deze regels zich een concurrentievoordeel voordoet voor bedrijven die zich écht inspannen om hun impact op het milieu te verminderen en dat zij grensoverschrijdend actief kunnen zijn waardoor zij hun kosten kunnen verlagen. Dit met de bedoeling dat het vertrouwen van de consument zal toenemen en er weer bewuste keuzes gemaakt kunnen worden. Gezien het percentage Europeanen welke aangeeft dit te willen doen, is de verwachting dat dit op zijn beurt de industrie zal stimuleren om stappen willen te maken welke het milieu ten goede komen.
Voor kleine en middelgrote ondernemingen:
Ondernemingen met minder dan tien werknemers en een omzet van minder dan twee miljoen euro kunnen de claims of ecolabels inclusief de regels toepassen indien gewenst, maar in principe zijn zij vrijgesteld van de verplichtingen van dit voorstel. Voor Kmo’s wordt gekeken naar mogelijkheden om te helpen aan de vereisten te voldoen door de toegang tot financiële steun en organisatorische en technische bijstand te vergemakkelijken. Ondersteuning zal ook geboden gaan worden door de ontwikkeling van rekeninstrumenten voor kmo’s.
Voor de internationale handel:
Bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn moeten de eisen van de voorgestelde richtlijn naleven. Partners wereldwijd worden zo aangemoedigd aan de groene transitie bij te dragen. Nieuwe milieulabels zijn niet toegestaan tenzij kan worden aangetoond dat ze een meerwaarde voor de EU-markt hebben in verband met milieuvriendelijkheid of milieueffecten. Ook deze labels moeten door de Commissie worden goedgekeurd.
Invloed op het huidige EU-milieukeur en het milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS):
De EU-milieukeur valt al onder de wetgeving van de EU en valt daardoor niet onder de regels van het voorstel van de groene claims. Dit nieuwe voorstel kan volgens de Europese Commissie wel een impuls geven aan de EU-milieukeur aangezien nieuwe labels niet zomaar zijn toegestaan. Het huidige EU-milieukeur richt zich op uiterst milieuvriendelijke producten terwijl het EMAS bedrijven milieuvriendelijker wil maken. Ook EMAS wordt gereguleerd door wetgeving van de EU en valt daarom niet onder de regels van het voorstel van de milieuclaims.
Het voorstel moet nu worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese raad van ministers. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Je kan natuurlijk nu al stappen ondernemen om correct om te gaan met deze claims. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de data van de zaken welke gecommuniceerd worden naar de consument op orde is. Onderbouw met concrete resultaten en neem indien gewenst de stakeholders mee in het proces van verduurzaming. Je laat zo alvast zien dat je bewust bezig bent met je impact op het milieu.
Je las een premiumartikel van het Normec Foodcare Kenniscentrum. Smaakt het naar meer? Bekijk dan de mogelijkheden van het Kenniscentrum abonnement. Hiermee heb je direct toegang tot alle kennis.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Het onderwerp duurzaamheid staat bij veel bedrijven in de voedselketen hoog op de agenda. Voedselsystemen stoten 29% van...
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Voldoen je etiketten aan de huidige wet- en regelgeving? Hoe stel je een eindproductspecificatie op? Dit zijn herkenbare...
Als producent van voedselproducten is er allerlei wetgeving waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het gebied...
Sinds januari 2023 is nieuwe wetgeving van kracht voor de maximale hoeveelheid aan PFAS in bepaalde voedingsmiddelen. Om...
Het afgelopen jaar is door Covid-19 in de voedingsindustrie een ware uitdaging geweest. Blijven produceren, voldoen aan ...
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!