header oranje fruit en groenten

Allergenen wetgeving

07 Februari 2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 804 keer bekeken

Het woord ‘allergie’ betekent letterlijk: veranderde reactie. Het immuunsysteem van iemand die allergisch is, reageert op een andere manier op stoffen van buitenaf dan dat van iemand die niet allergisch is. Allergenen zijn dus stoffen en producten die mogelijk een allergie of een intolerantie veroorzaken. Voor mensen met een allergie is het erg belangrijk dat ze een goede afweging kunnen maken of een product voor hen wel of niet geschikt is om te kopen. Daarom is er allergenen wetgeving voor voorverpakte producten.

De 14 allergenen

Volgens de allergenen wetgeving zijn er 14 stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken.  Hier moet je een vermelding van maken op het het etiket van het product. De volgende stoffen en producten zijn opgenomen in de wetgeving:

 • glutenbevattende granen
 • schaaldieren
 • eieren
 • vis
 • pinda’s (aardnoten)
 • soja
 • melk (inclusief lactose)
 • noten
 • selderij
 • mosterd
 • sesamzaad
 • SO2 / sulfiet (> 10mg/kg)
 • lupine
 • weekdieren

Benieuwd naar een specifieke omschrijving per allergene stof? Zie hiervoor bijlage II van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Allergenen etikettering

In artikel 21 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is bepaald dat je de allergenen in de lijst van ingrediënten moeten opnemen. Elk ingrediënt dat een allergeen is of bevat moet zijn benadrukt door middel van een andere typografie, bijvoorbeeld door een afwijkend lettertype, andere stijl of achtergrondkleur. Ook vermelding van allergenen in technische hulpstoffen is verplicht gesteld. Als er op het etiket geen lijst van ingrediënten staat vermeld, moet je allergenen vermelden door “bevat” plus de naam van het allergeen te benoemen.

Allergenen filet americanAllergenen kaaswafelbolletjes

Gluten

Voor gluten is er extra wetgeving in de vorm van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014. Hierin staan voorschriften voor het voorlichten van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.

De uitvoeringsverordening staat toe dat claims zoals ‘geschikt voor personen met een glutenintolerantie’ en ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ gebruikt mogen worden op etiketten van voedingsmiddelen die weinig tot geen gluten bevatten. Leveranciers mogen tevens de claims ‘speciaal bereid voor personen met een glutenintolerantie’ of ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ vermelden op het etiket.

Niet-voorverpakte producten

Bij niet-voorverpakte producten moeten ook de allergenen worden aangegeven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op vleeswaren die gesneden worden bij de slager of gevulde koeken die in de supermarkt worden afgebakken.

Gevolgen niet goed vermelden van allergenen

Als de allergenen niet goed op de producten vermeld staan, vindt er een recall plaats. Ook een boete van de NVWA kan het gevolg zijn. Daarom is het zo belangrijk dat alles goed volgens de wetgeving vermeld staat op jouw producten. Wil je graag aantonen dat het allergenenmanagement onder controle is? Dat kan via VITAL of SimplyOK.

Etiket laten checken

Wil je je etiket door een specialist laten checken om zo zeker te weten dat jouw etiket de allergenen op de juiste manier vermeld? Wij voeren graag een etiketcheck voor je uit. Heb je vragen over allergenen op het etiket van jouw levensmiddel? Vul dan ons contactformulier in of bel gratis met 0800 25 22 737.

E-learning Allergenen

Wil je nog meer informatie over Allergenen? In de e-learning Allergenen leer je veilig omgaan met allergenen op de werkvloer. Er wordt uitgelegd wat allergenen zijn, aan welke allergenen er aandacht besteed moet worden en hoe er moet worden omgegaan met allergenen. Daarnaast wordt er in deze training aandacht besteed aan de wetgeving en certificering gerelateerd aan allergenen.

Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Menu