sinaasappels

In welke taal moet het etiket?

14-08-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
30 personen hebben dit bericht gelezen

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veel gestelde vragen op een rij gezet. We behandelen nu de derde vraag: In welke taal moet het etiket?

Producten voor meerdere landen

Veel producenten maken producten voor meerdere landen. Om voor ieder land een nieuw etiket te maken is erg kostbaar. Daarnaast is het voor de producent niet wenselijk om een groot aantal etiketten op voorraad te hebben omdat de wetgeving regelmatig verandert. We krijgen daarom geregeld de vraag of een etiket voor de Nederlandse markt ook in het Engels mag of in een andere taal.De informatie op het etiket heeft alleen zin als degenen voor wie de informatie is bestemd het ook eenvoudig kunnen lezen. Een consument moet bijvoorbeeld kunnen weten welk product hij of zij koopt, welke ingrediënten en allergenen het product bevat en hoe het bewaard moet worden. Dit is essentieel voor consumenten om voedingsmiddelen veilig te kunnen consumeren.

Wetgeving

Binnen de Europese Unie zijn taalvoorschriften voor de etikettering van levensmiddelen vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. In artikel 15 Taalvoorschriften staat het volgende vermeld:

  1. Onverminderd artikel 9, lid 3, wordt de verplichte voedselinformatie aangebracht in een taal die gemakkelijk te begrijpen is voor de consumenten van de lidstaten waar het levensmiddel in kwestie in de handel wordt gebracht.
  2. De lidstaten waar een levensmiddel in de handel wordt gebracht, kunnen eisen dat op hun grondgebied voor de vermeldingen op de etikettering gebruik wordt gemaakt van één of meer talen die tot de officiële talen van de Unie behoren.
  3. De leden 1 en 2 vormen geen beletsel voor het aanbrengen van vermeldingen in meer dan één taal.

In deze verordening is dus vastgesteld dat de verplichte aanduidingen en vermeldingen op het etiket moeten staan in de taal die begrijpelijk is voor de consument van de lidstaat waar het product wordt verkocht. Lidstaten kunnen daarnaast nog eisen stellen aan de taal die op de etikettering wordt gebruikt op hun grondgebied. In Nederland geldt het Warenwetbesluit informatie levensmiddelen. In artikel 3 van dit besluit staat:Voor de verplichte voedselinformatie en de vermeldingen op de etikettering, bedoeld in artikel 15, tweede lid, van verordening (EU) 1169/2011, wordt gebruik gemaakt van in ieder geval de Nederlandse taal.

In Nederland moet de informatie dus in elk geval in het Nederlands worden vermeld. Daarnaast mag de informatie ook in andere talen worden aangebracht. Het gebruik van meerdere talen op een verpakking is toegestaan, ongeacht of deze in Nederland begrepen worden.

Hulp nodig?

Hulp nodig met het samenstellen van jouw etiket? Onze specialisten ondersteunen je graag. Neem contact met ons op.

jeanine-rog.jpg
Auteur: Jeanine Rog Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Wat is een contextanalyse en stakeholderanalyse?

Sinds januari 2020 moet je als bedrijf met een FSSC 22000 certificering gaan voldoen aan de nieuwe versie. Een belangrijke vernieuwing is de toevoeging van de nieuwe ISO-22000 norm versie 2018. Hierin...
12 Mei 2020
cupcakes

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar ...
13 Mei 2020
AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo: ‘Sensory begrijpt onze business’

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zi...
13 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu