sinaasappels

Een goed allergenenmanagement maakt voedsel veiliger

24-05-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
18 personen hebben dit bericht gelezen

Voedselallergie is een groeiend gezondheidsprobleem. Een allergenenmanagementsysteem is nodig om risico’s van allergenen te beheersen. Hoe zorg je ervoor dat zo’n systeem op orde is en hoe ga je te werk?

Bij allergenenmanagement is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf zijn verantwoordelijkheid kent. Een goed werkend allergenenmanagementsysteem overlapt namelijk de gehele organisatie. Het HACCP-team speelt hierin de belangrijkste rol. Deze mensen vormen het hart van het kwaliteitssysteem. De leden van het HACCP-team zetten gezamenlijk de gevarenanalyse op en bepalen hoe het kwaliteitssysteem wordt vormgegeven. Om de allergische consument te beschermen, is er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen.

14 meest voorkomende allergieën

In Verordening (EU) nr. 1169/2011 zijn in Bijlage II 14 stoffen of voedingsmiddelen vermeld die allergieën of intoleranties veroorzaken. Deze stoffen moeten extra duidelijk worden weergegeven in de lijst met ingrediënten. Dit kan bijvoorbeeld door ze in een vet lettertype af te drukken. Om er voor te zorgen dat het etiket klopt, ga je na met welke (hulp)grondstoffen je te maken hebt. Vergeet hierin niet de smeermiddelen, lossingsmiddelen, et cetera. Misschien wordt er gewerkt met halffabricaten? Als de halffabricaten onder verantwoordelijkheid van het bedrijf worden geproduceerd, moet hiervoor ook het allergenenmanagementsysteem geborgd zijn. Ook primaire verpakkingsmateriaal kan mogelijk allergenen bevatten. Zorg dat alle bevattende allergenen bekend zijn. Vergeet daarnaast niet de mogelijk aanwezige allergenen door kruiscontaminatie op te vragen.

Visueel maken van allergenen in productie

Als de analyse gemaakt is, krijg je een allergenenlijst per productielijn. Neem de aanwezige allergenen over op een plattegrond van de productie. Ga na of er nog andere besmettingspunten zijn. Dit kan bijvoorbeeld door transport (tube, heftruck) of door mogelijke verstuivingen door storten van grondstoffen en opslag. Maar ook door losse machines die bij de productwissel bij een andere lijn worden geplaatst. Ga vervolgens met het HACCP-team na of er allergenenpunten weggenomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door makkelijk uitvoerbare (kostenvrije) herinrichting van de productie.

Creëer bewustwording

Het is belangrijk dat medewerkers en nieuw/tijdelijk personeel bewust zijn van het allergenenbeleid. Leg uit waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en wat dit betekent voor de dagelijkse werkzaamheden. Vertel ook wat de gevolgen zijn voor de allergische consument als het misgaat. Vergroot het bewustzijn door te communiceren over allergenen via nieuwsbrieven, memoborden en tv. Maak het daarnaast in de praktijk zoveel mogelijk visueel zodat er geen fouten gemaakt worden tijdens opslag, bereiding en productwissel.

Training

Heb jij behoefte aan meer informatie over het allergenenmanagement op de werkvloer? Onze collega’s van Normec Training & Education helpen je graag. Zij geven trainingen over o.a. Allergenenbeheersing met VITAL. Neem voor meer informatie contact op.

jessica-van-ree.jpg
Auteur: jessica Labelling specialist
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Wat is een contextanalyse en stakeholderanalyse?

Sinds januari 2020 moet je als bedrijf met een FSSC 22000 certificering gaan voldoen aan de nieuwe versie. Een belangrijke vernieuwing is de toevoeging van de nieuwe ISO-22000 norm versie 2018. Hierin...
12 Mei 2020
cupcakes

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar ...
13 Mei 2020
AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo: ‘Sensory begrijpt onze business’

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zi...
13 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu