banner sinaasappels

Zout: een verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

07-12-2018 | Gemiddelde leestijd: 4 min
180 personen hebben dit bericht gelezen
Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Waarom zit er zout in producten en hoeveel gram zout is toegestaan? Wij leggen het uit.
Nederlanders eten over het algemeen te veel zout. Maar wat veel mensen niet weten is dat we het meeste zout niet eens zelf toevoegen. Zout is een smaakmaker en zonder zout komen de smaken in gerechten vaak net wat minder goed tot hun recht. Zout krijgen we voornamelijk binnen via producten die we kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Hoeveel zout een product bevat kan de consument zelf controleren, want het is een verplicht onderdeel in de voedingswaardetabel en de voedingswaardetabel is een verplicht onderdeel van het etiket.

Waarom zout in producten?

Zout wordt bij het bereiden van eten vaak gebruikt als smaakmaker en smaakversterker. Smaken in producten komen beter naar boven door het toevoegen van zout. Mensen hebben een voorkeur voor een zoute smaak en raken hier snel aan gewend.Daarnaast is zout een belangrijk onderdeel in sommige voedingsmiddelen. Bij het maken van brood zorgt zout bijvoorbeeld voor de versnelling van het gistingsproces, dit zorgt voor de elasticiteit van het deeg. In kaas bepaalt zout de stevigheid van de kaas. Zout is ook een conserveermiddel omdat micro-organismen hierin niet kunnen overleven. Zout zorgt ervoor dat producten langer houdbaar zijn, bijvoorbeeld zuurkool en haring.

Hoeveel zout is toegestaan?

Voor zout geldt een maximum van zes gram per dag. Meer dan 85 procent van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.Het meeste zout wordt gebruikt tijdens de warme maaltijd. De belangrijkste zoutbronnen zijn vleesproducten en sauzen. Tijdens het ontbijt en de lunch zit zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen deze momenten door zijn koekjes en gebak belangrijke bronnen van zout. Een pizza salami kan al 4,97 gram zout bevatten en twee volkoren boterhammen met oude kaas 1,15 gram. Wanneer je dit alle twee eet op een dag krijg je al meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Het etiket

Zo’n tachtig procent van al het zout dat je binnen krijgt, zit in voedingsmiddelen. Denk hierbij aan brood, vlees, kaas, kruidenmixen, sauzen, kant-en-klare maaltijden, maar ook koekjes en gebak. Het verschil tussen merken en varianten kan hierbij groot zijn. Zo kan één soort brood veel zouter zijn dan een ander soort.Het overgrote deel zout dat je binnen krijgt zit standaard in voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk om je zoutinname goed in de gaten te houden. Wil je precies weten hoeveel zout een product bevat, controleer dan het etiket. Daar staat op hoeveel gram zout het product per 100 gram bevat.Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout een product bevat. Eerder stond hier soms nog natrium of ‘Na’ vermeld. Natrium is echter een onderdeel van zout (NaCl): 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout. Vaak werd de hoeveelheid natrium vermeld omdat dit minder lijkt dan de hoeveelheid zout. Dit is nu niet meer toegestaan.

Claims

Naast dat producenten verplicht zijn om te melden hoeveel zout een product bevat, zijn ze ook verplicht om zich te houden aan de eisen omtrent claims. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op. Wanneer niet aan deze eisen wordt voldaan, kunnen zij het bedrijf een boete geven.

  • Natriumarm/zoutarm: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,12 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter bevat.
  • Zeer laag natriumgehalte/zoutgehalte: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,04 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 mililiter bevat.
  • Natriumvrij/zoutloos: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,005 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram bevat.
  • Geen natrium/zout toegevoegd: is alleen toegestaan als het product geen toegevoegd natrium/zout of enig ander toegevoegd natrium/zout bevattend ingrediënt bevat en het product niet meer dan 0,12 gram natrium of de gelijkwaardige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter bevat.

Hulp nodig?

Het is belangrijk dat een fabrikant goed oplet of het etiket klopt en of er de juiste claims worden gebruikt. Helaas is het opstellen en controleren van een etiket niet altijd even gemakkelijk. Hulp nodig? Onze specialisten staan klaar om je hierbij te helpen. Neem contact met ons op.

205_FOO_18034_NOR-Pictogrammen-vrouw-website001C.jpg
Auteur: Sanne Romp Commercieel Manager
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

SRC

Tijdsbesparing van 60 tot 80% voor Special Refining Company B.V.

Special Refining Company B.V. werkt nu bijna vier jaar met de module Handboek. Eind 2017 is het bedrijf daarnaast gestart met het uitvoeren van digitale inspecties en audits via de module Inspecties. ...
13 Mei 2020
Martijn medewerker Normec Foodcare

Voor ieder bedrijf een passend advies

Werken in de food sector, werken met ICT én het in contact komen met verschillende soorten mensen; dit totaalpakket heeft ervoor gezorgd dat Martijn van de Wiel enkele maanden geleden bij ons aan de ...
22 Augustus 2019
van-Dijk-Banket

Van Dijk Banket houdt tijd over voor andere verbeterprojecten

Van Dijk Banket krijgt regelmatig veel productaanvragen binnen. Het bedrijf stelt binnen enkele dagen nieuwe recepturen samen en levert de klanten proefmonsters met de bijbehorende specificaties. De s...
12 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu