header oranje fruit en groenten

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

07-12-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 809 keer bekeken
Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel zout en het meeste voegen we niet eens zelf toe. Zout is een smaakmaker en zonder zout komen de smaken in gerechten vaak net wat minder goed tot hun recht. De hoeveelheid zout kan een consument zelf controleren. Het is een verplicht onderdeel in de voedingswaardetabel en dit is weer een verplicht onderdeel van het etiket.

Smaak en houdbaarheid

Zout wordt bij het bereiden vaak gebruikt als smaakmaker en smaakversterker. Mensen hebben een voorkeur voor een zoute smaak en raken hier snel aan gewend. Daarnaast is zout een belangrijk onderdeel in sommige voedingsmiddelen. Bij brood zorgt zout bijvoorbeeld voor de versnelling van het gistingsproces, wat zorgt voor de elasticiteit van het deeg. In kaas bepaalt zout de stevigheid. Zout is ook een conserveermiddel omdat micro-organismen hierin niet kunnen overleven. Ook maakt het producten langer houdbaar, bijvoorbeeld zuurkool en haring.

Aanbevolen hoeveelheid

Voor zout geldt een aanbevolen maximum van zes gram per dag. De meeste mensen krijgen meer zout binnen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vooral via de warme maaltijd in vleesproducten en sauzen. Verder zit zout voornamelijk in brood en kaas en bij de tussendoortjes zijn koekjes en gebak vaak bronnen van zout. Een pizza salami kan al 4,97 gram zout bevatten en twee volkoren boterhammen met oude kaas 1,15 gram. Eet je dit beide op een dag, dan krijg je al meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. Het overgrote deel zout dat je binnen krijgt zit standaard in voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk om je zoutinname goed in de gaten te houden. Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout een product bevat. Eerder stond hier natrium of ‘Na’ vermeld. Natrium is echter een onderdeel van zout (NaCl): 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout. Vaak werd de hoeveelheid natrium vermeld omdat dit minder lijkt dan de hoeveelheid zout. Dit is niet meer toegestaan.

Claims

Naast de verplichting om te melden hoeveel zout een product bevat, moet een producent zich houden aan de eisen omtrent claims. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
• Natriumarm/zoutarm: maximaal 0,12 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.
• Zeer laag natriumgehalte/zoutgehalte: maximaal 0,04 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.
• Natriumvrij/zoutloos: maximaal 0,005 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram.
• Geen natrium/zout toegevoegd: geen toegevoegd natrium/zout of enig ander toegevoegd natrium/zout bevattend ingrediënt en niet meer dan 0,12 gram natrium of de gelijkwaardige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.

Hulp nodig?

Het is belangrijk dat een fabrikant goed oplet of het etiket klopt en of er de juiste claims worden gebruikt. Helaas is het opstellen en controleren van een etiket niet altijd even gemakkelijk. Hulp nodig? Onze specialisten staan klaar om je hierbij te helpen. Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

normec vis

GFSI erkende standaarden: welke keuzes heb je?

Door de implementatie van de GSFI-erkenning voor voedselkwaliteitsnormen zijn de eisen van de BRCGS, IFS en FSSC 22000 normen naar elkaar toegeschoven. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze ...
12 Januari 2021
msc keurmerk

MSC, de Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council, afgekort MSC, is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet voor duurzame visserij om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wi...
24 Februari 2020
regelgeving voedselveiligheid

Allergenenvermelding op etiketten

Als etiketteringsspecialisten krijgen wij dagelijks de vraag om etiketten te beoordelen. Iets wat steeds weer opvalt, is op hoeveel verschillende manieren de allergenen worden vermeld op het etiket. A...
27 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu