• nl

Zout: een verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Nederlanders eten over het algemeen te veel zout. Zout is een smaakmaker en zonder zout komen de smaken in gerechten vaak net wat minder goed tot hun recht. Wat veel mensen niet weten is dat we het meeste zout niet eens zelf toevoegen. Zout krijgen we voornamelijk binnen via producten die we kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Hoeveel zout een product bevat kan de consument zelf controleren, want het is een verplicht onderdeel in de voedingswaardetabel en de voedingswaardetabel is een verplicht onderdeel van het etiket.

Waarom zout in producten?

Zout wordt bij het bereiden van eten vaak gebruikt als smaakmaker en smaakversterker. Smaken in producten komen beter naar boven door het toevoegen van zout. Mensen hebben een voorkeur voor een zoute smaak en raken hier snel aan gewend.

Daarnaast is zout een belangrijk onderdeel in sommige voedingsmiddelen. Bij het maken van brood zorgt zout bijvoorbeeld voor de versnelling van het gistingsproces, dit zorgt voor de elasticiteit van het deeg. In kaas bepaalt zout de stevigheid van de kaas. Zout is ook een conserveermiddel omdat micro-organismen hierin niet kunnen overleven. Zout zorgt ervoor dat producten langer houdbaar zijn, bijvoorbeeld zuurkool en haring.

Hoeveel zout is toegestaan?

Voor zout geldt een maximum van zes gram per dag. Meer dan 85 procent van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Het meeste zout wordt gebruikt tijdens de warme maaltijd. De belangrijkste zoutbronnen zijn vleesproducten en sauzen. Tijdens het ontbijt en de lunch zit zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen deze momenten door zijn koekjes en gebak belangrijke bronnen van zout. Een pizza salami kan al 4,97 gram zout bevatten en twee volkoren boterhammen met oude kaas 1,15 gram. Wanneer je dit alle twee eet op een dag krijg je al meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Het etiket

Zo’n tachtig procent van al het zout dat je binnen krijgt, zit in voedingsmiddelen. Denk hierbij aan brood, vlees, kaas, kruidenmixen, sauzen, kant-en-klare maaltijden, maar ook koekjes en gebak. Het verschil tussen merken en varianten kan hierbij groot zijn. Zo kan één soort brood veel zouter zijn dan een ander soort.

Het overgrote deel zout dat je binnen krijgt zit standaard in voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk om je zoutinname goed in de gaten te houden. Wil je precies weten hoeveel zout een product bevat, controleer dan het etiket. Daar staat op hoeveel gram zout het product per 100 gram bevat.

Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout een product bevat. Eerder stond hier soms nog natrium of ‘Na’ vermeld. Natrium is echter een onderdeel van zout (NaCl): 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout. Vaak werd de hoeveelheid natrium vermeld omdat dit minder lijkt dan de hoeveelheid zout. Dit is nu niet meer toegestaan.

Claims

Naast dat producenten verplicht zijn om te melden hoeveel zout een product bevat, zijn ze ook verplicht om zich te houden aan de eisen omtrent claims. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op. Wanneer niet aan deze eisen wordt voldaan, kunnen zij het bedrijf een boete geven.

  • Natriumarm/zoutarm: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,12 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter bevat.
  • Zeer laag natriumgehalte/zoutgehalte: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,04 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 mililiter bevat.
  • Natriumvrij/zoutloos: is alleen toegestaan als het product maximaal 0,005 gram natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram bevat.
  • Geen natrium/zout toegevoegd: is alleen toegestaan als het product geen toegevoegd natrium/zout of enig ander toegevoegd natrium/zout bevattend ingrediënt bevat en het product niet meer dan 0,12 gram natrium of de gelijkwaardige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter bevat.

Het is belangrijk dat een fabrikant goed oplet of het etiket klopt en of er de juiste claims worden gebruikt. Helaas is het opstellen en controleren van een etiket niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je hier als bedrijf hulp bij nodig hebt, staat het team van Etiketteren.nl klaar om hierbij te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in de eisen die worden gesteld voor een etiket en geven graag advies.

dienst-etiketteren boxarrow-up

Datum

07-12-2018

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten