header oranje fruit en groenten

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1425 keer bekeken
Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel zout en het meeste voegen we niet eens zelf toe. Zout is een smaakmaker en zonder zout komen de smaken in gerechten vaak net wat minder goed tot hun recht. De hoeveelheid zout kan een consument zelf controleren. Het is een verplicht onderdeel in de voedingswaardetabel en dit is weer een verplicht onderdeel van het etiket.

Smaak en houdbaarheid

Zout wordt bij het bereiden vaak gebruikt als smaakmaker en smaakversterker. Mensen hebben een voorkeur voor een zoute smaak en raken hier snel aan gewend. Daarnaast is zout een belangrijk onderdeel in sommige voedingsmiddelen. Bij brood zorgt zout bijvoorbeeld voor de versnelling van het gistingsproces, wat zorgt voor de elasticiteit van het deeg. In kaas bepaalt zout de stevigheid. Zout is ook een conserveermiddel omdat micro-organismen hierin niet kunnen overleven. Ook maakt het producten langer houdbaar, bijvoorbeeld zuurkool en haring.

Aanbevolen hoeveelheid

Voor zout geldt een aanbevolen maximum van zes gram per dag. De meeste mensen krijgen meer zout binnen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vooral via de warme maaltijd in vleesproducten en sauzen. Verder zit zout voornamelijk in brood en kaas en bij de tussendoortjes zijn koekjes en gebak vaak bronnen van zout. Een pizza salami kan al 4,97 gram zout bevatten en twee volkoren boterhammen met oude kaas 1,15 gram. Eet je dit beide op een dag, dan krijg je al meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. Het overgrote deel zout dat je binnen krijgt zit standaard in voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk om je zoutinname goed in de gaten te houden. Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout een product bevat. Eerder stond hier natrium of ‘Na’ vermeld. Natrium is echter een onderdeel van zout (NaCl): 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout. Vaak werd de hoeveelheid natrium vermeld omdat dit minder lijkt dan de hoeveelheid zout. Dit is niet meer toegestaan.

Claims

Naast de verplichting om te melden hoeveel zout een product bevat, moet een producent zich houden aan de eisen omtrent claims. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
• Natriumarm/zoutarm: maximaal 0,12 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.
• Zeer laag natriumgehalte/zoutgehalte: maximaal 0,04 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.
• Natriumvrij/zoutloos: maximaal 0,005 gram natrium of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 gram.
• Geen natrium/zout toegevoegd: geen toegevoegd natrium/zout of enig ander toegevoegd natrium/zout bevattend ingrediënt en niet meer dan 0,12 gram natrium of de gelijkwaardige waarde voor zout, per 100 gram of 100 milliliter.

Hulp nodig?

Het is belangrijk dat een fabrikant goed oplet of het etiket klopt en of er de juiste claims worden gebruikt. Helaas is het opstellen en controleren van een etiket niet altijd even gemakkelijk. Hulp nodig? Onze specialisten staan klaar om je hierbij te helpen. Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief