Zo herken je blauwe bessen en bosbessen

30-08-2022 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 3694 keer bekeken

Blauwe bessen en bosbessen behoren tot de familie van de heideachtige en zijn van dezelfde soort. Ze lijken veel op elkaar. maar toch zijn ze anders. Zo herken je het verschil.

Echte bosbessen worden zeer beperkt verhandeld. Maar ze zijn wel verkrijgbaar. Kijkend naar het uiterlijk, valt het op dat een bosbes doorgaans kleiner is dan een blauwe bes. De blauwe bes is namelijk een gecultiveerde soort en daarbij onder andere geselecteerd op opbrengst. Blauwe bessen zijn daarom groter en ze groeien met meer volume aan de plant, namelijk in trossen. Afhankelijk van het ras kunnen blauwe bessen evengoed alsnog kleiner zijn. De bessen zijn voorzien van een natuurlijke waslaag (bloom), wat de vrucht beschermt tegen uitdroging. Een belangrijk verschil tussen blauwe bessen en bosbessen is dat blauwe bessen wit gekleurd vruchtvlees hebben en bosbessen paars.

Melige smaak

Niet wenselijk is wanneer blauwe bessen melig zijn. Dit valt te herkennen aan een zachte vrucht met een matige smaak. Maar inwendig valt dit óók waar te nemen. Een blauwe bes met melig vruchtvlees heeft namelijk geen wit, maar donker gekleurd vruchtvlees.

Rubriek “Hoe doe je dat?”

Bovenstaande handige weetjes komen uit de rubriek “Hoe doe je dat”, een wekelijkse rubriek met AGF-kennis op de LinkedIn pagina van Maas Fruit Quality Inspection | part of Normec Foodcare. Volg ook de pagina en ontdek wat we te delen hebben.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Carenet

Verbetering voedselveiligheidscultuur voor Simons Vleeswaren

Simons Vleeswaren voert sinds 2020 digitale inspecties uit via onze online inspectiemodule. Hierdoor werkt men niet alleen efficiënter binnen het bedrijf, er is ook een verbetering van de voedselveil...
13 Januari 2022
regelgeving voedselveiligheid

Voldoet mijn voeding- en gezondheidsclaim?

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claims...
12 Januari 2021

Risico’s proactief managen in 7 stappen

Hoe controleer je de effectiviteit van de beheersmaatregelen en hoe ben je goed voorbereid op incidenten? Het stappenplan Risico's proactief managen helpt je op weg.
12 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief