header oranje fruit en groenten

Zo bereik je een goede kwaliteit van bananen

17-08-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 200 keer bekeken

De zomervakantie loopt ten einde en dat betekent voor scholieren weer terug naar school. Met het heropenen van de scholen neemt ook de verkoop van bananen traditiegetrouw weer toe. Een goed moment om even stil te staan bij het enorme belang van bananen in de AGF-categorie en de kwaliteit van bananen.

Bananen zijn een belangrijke en zeer stabiele categorie op de AGF-afdeling. Bananen behoren tot de beste verkochte artikelen in de supermarkt. Elk jaar worden er over de hele wereld meer dan 100 miljard kg bananen gegeten. In veel Europese landen ligt de consumptie boven de 8 kg per persoon per jaar.

Wat vindt de consument kwalitatief belangrijk? Een egale gele kleur in de winkel en een goede houdbaarheid na aankoop zijn de belangrijkste kenmerken. Niets is zo frustrerend voor een consument als bananen die binnen twee dagen bruin worden of bruine vlekken krijgen. In jargon noemen we deze vlekken “sugar spots”.

Hoe zorgen we dan voor een optimale Cavendishsmaak?

De meeste bananen die in Europa verkocht worden komen uit Midden- en Zuid-Amerika. De bananen die in Nederland en België verkocht worden komen meestal uit Costa Rica, Panama, Colombia of Ecuador.

Om goede bananen de supermarkt in te krijgen is timing cruciaal. Tussen oogst en aankomst in Europa zit ongeveer 3 weken, waarna het fruit in ongeveer 7 dagen gerijpt wordt.

Er zijn een paar factoren die de smaak van bananen rechtstreeks veranderen:

 • Later oogsten. In de tropen wordt het zetmeelgehalte van bananen hoger naarmate ze langer aan de plant blijven zitten en dit resulteert in een hoger suikergehalte na rijping. Bananen die dichterbij de verkoop worden geproduceerd, hebben vaak een hoger suikergehalte als ze volledig rijp zijn.
 • Langzaam en onder zeer gecontroleerde omstandigheden rijpen verbetert de smaak en de houdbaarheid.
 • Minimaliseren van uitdroging na het rijpen helpt de smaak van rijpe bananen te behouden.

Het is complex om een constant hoge kwaliteit van bananen te behouden. Oogstprotocollen in de tropen, rijpingsprogramma’s in de Europese rijpcentra, volumeplanning in de hele toeleveringsketen en de behandeling van bananen in de supermarkt spelen allemaal een belangrijke rol. Voor een product dat tot de grootste artikelen in de supermarkt behoort is goed kwaliteitsmanagement dan ook cruciaal.

bananen

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

 • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
 • Productvergelijkingen
 • Houdbaarheidstesten
 • Smaakonderzoek
 • Winkelinspecties
 • Productspecificaties
 • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
 • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

hammen

Wetgeving Novel Foods

Novel Foods zijn voedingsmiddelen en ingrediënten die niet vóór 15 mei 1997 binnen de EU als voedingsmiddel werden verkocht. Deze nieuwe voedingsmiddelen mag je niet zomaar op de markt brengen. Wat...
04 Maart 2020
All your necessities stored in one place

Nutri-Score: status en toelating in Nederland en de EU

Eind november 2019 melde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) dat Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo wordt voor Nederland. Met dit logo is het voor consumenten makkelijk om verschillende variante...
21 Juli 2020
handen-wassen

Hygiëne-inspecties als hulpmiddel naar ‘groene’ locaties bij de NVWA

De NVWA vermindert haar toezicht bij bedrijven die de wettelijke regels voldoende naleven. Wat houdt deze verminderde toezicht in en hoe kom je in aanmerking hiervoor? Door deelname aan het zelfco...
13 April 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu