header oranje fruit en groenten

Het belang van een juiste training

| Gemiddelde leestijd: 6 min
Dit bericht is 527 keer bekeken

Je kunt als productiebedrijf een zeer compleet kwaliteitssysteem hebben en vele processen geautomatiseerd hebben, maar de factor ‘mens’ bepaalt nog steeds voor een groot deel het slagen van het systeem. Het trainen en opleiden van medewerkers zorgt ervoor dat het kwaliteitssysteem niet als een kaartenhuis in elkaar zakt.

In de voedingsmiddelenindustrie is het vanwege wisselingen in het personeelsbestand en de inzet van tijdelijke krachten soms een uitdaging om ervoor te zorgen alle medewerkers continu voldoende getraind zijn en daardoor competent zijn voor de werkzaamheden die zij uitvoeren. Bovendien zijn gedegen trainingen en opleidingen ook vereist vanuit diverse klantnormen en GFSI erkende standaarden, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000. Het behouden van het overzicht in behaalde certificaten en competenties is vaak een tijdrovende klus voor de kwaliteits- en HR-afdeling.

Belang van een juiste training

Het slagen van een kwaliteitssysteem binnen een voedingsmiddelenbedrijf is afhankelijk van diverse factoren. Als voorbeeld gaan we hierbij uit van het Ishikawa (visgraat) diagram. Er zijn zes hoofdoorzaken aan te wijzen voor problemen die mogelijk kunnen ontstaan ten aanzien van het kwaliteitssysteem, namelijk: mensen, methoden, machines, materialen, metingen en milieu (omgeving). We zoomen hierbij wat verder in op de hoofdoorzaak ‘mens’.

De factor mens

Een kwaliteitsprobleem dat veroorzaakt wordt door de mens, kan diverse onderliggende oorzaken hebben. Zo kan sprake zijn van een slechte communicatie, het onvoldoende begrijpen van instructies en het onvoldoende inzetten van trainingen en opleidingen die aansluiten bij het niveau en de taal van de medewerker.

Manieren van trainen en opleiden

Het opleiden en trainen van medewerkers kan op diverse manieren plaatsvinden, zoals via klassikale training, training-on-the-job (instructie van medewerkers op de werkvloer), E-learning of blended learning (een combinatie van E-learning en klassikaal leren). In dit artikel gaan we verder in op het digitaal leren middels E-learning.

Het ontstaan van E-learning

De mogelijkheden van internettechnologie werden in de jaren negentig gezien als een kans om de verbeterpunten van de traditionele manier van leren aan te pakken. De verwachting was dat leren met behulp van het internet sneller, efficiënter en interactiever zou kunnen zijn. Internettechnologie zou het mogelijk moeten maken om complexe taken te leren binnen krachtige, flexibele en zogeheten ‘authentieke’ leeromgevingen. Vanaf halverwege de jaren negentig zijn de toepassingen van ICT (met name internettechnologie) voor het opleiden en trainen van jongeren en volwassenen in sneltreinvaart toegenomen. Vanaf 2003 worden deze toepassingen samengevat onder de noemer E-learning.

Soorten E-learning

Bij E-learning kan een onderscheid gemaakt worden tussen een Learning Management System (LMS) en een Learning Content Management System (LCMS). Laten we deze definities allereerst wat verder toelichten. Learning Management SystemEen LMS is een platform waarin een cursist online kan leren. Het LMS neemt de gehele administratie rondom de cursisten over zoals het uitnodigen van cursisten voor een E-learning, een overzicht van geslaagde cursisten, een overzicht van competenties, de opleidingsplanning, de certificaten en de gebruikersrechten.

Learning Content Management System

Een LCMS is een platform waarin onderwijsontwikkelaars E-learning modules ontwikkelen. De lesstof in een LCMS bestaat meestal uit meerdere leerobjecten, zoals tekst, afbeeldingen, animaties, video’s en toetsvragen, die via een webpagina kunnen worden afgespeeld.

Geïntegreerd

In veel gevallen worden beide systemen los van elkaar toegepast om cursisten te kunnen trainen. Er bestaan echter ook applicaties, waarbij het LMS en LCMS met elkaar geïntegreerd zijn. Zo kan bijvoorbeeld per bedrijf een totaal leerplatform worden gecreëerd waarin alle administratie rondom cursisten geregeld wordt en ook alle E-learning trainingen ontwikkeld worden. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook alle instructies uit het kwaliteitshandboek omgezet worden tot E-learning. Door middel van afbeeldingen, video’s, animaties en weergave van de tekst in de taal van de cursist zorg je ervoor dat de lesstof door iedereen begrepen wordt. Hiermee kan de gebruiker, zoals de kwaliteits- of HR-manager alles beheren binnen één systeem.

Flexibel trainen

Een groot voordeel van E-learning ten opzichte van klassikale training en training-on-the-job, is de flexibiliteit ervan. De diverse medewerkers op de werkvloer kunnen op verschillende tijdstippen training volgen. Hierdoor hoeven de werkzaamheden niet stilgelegd te worden en kunnen alle activiteiten, zoals de productiewerkzaamheden gewoon doorgaan. Cursisten hoeven bovendien niet meer op gezette tijden op een specifieke plek aanwezig te zijn. Medewerkers kunnen de E-learning zelfs vanuit huis volgen. Als je LCMS voorzien is van mogelijkheden, zoals het random weergeven van antwoordopties en vragen, het instellen van een minimale tijdsduur per slide en een maximale tijdsduur per cursus, kun je de kans dat medewerkers gaan ‘spieken’ of dingen op gaan zoeken verlagen.

Alleen getrainde medewerkers op de werkvloer

Medewerkers kunnen eenvoudig getraind worden, voordat zij met nieuwe werkzaamheden van start gaan. Zo kun je in sommige systemen bijvoorbeeld functieprofielen koppelen aan medewerkers, E-learning trainingen en competenties, zodat je direct inzichtelijk hebt welke trainingen huidige en nieuwe medewerkers nog moeten volgen om een bepaalde functie te mogen uitvoeren. Als bedrijf kun je zelfs als vereiste stellen dat medewerkers pas aan de slag mogen binnen je organisatie zodra zij het certificaat voor een bepaalde E-learning behaald hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het neerleggen van een stuk verantwoordelijkheid bij het uitzendbureau.

Gedifferentieerd trainen

Waar voorheen opleidingen en cursussen vooral generiek waren, wordt tegenwoordig steeds meer gedifferentieerd. Ieder individu leert op een andere manier en heeft een andere opleidingsbehoefte. Met E-learning kan de behoefte per individu afgestemd worden. Zo kun je voor medewerkers met een lager opleidingsniveau een E-learning ontwikkelen met veel foto’s, filmpjes en meer globale lesstof. Voor medewerkers met een hoger opleidingsniveau kan voor meer diepgang worden gezorgd.

Taal

Een E-learning kan bovendien in iedere gewenste taal worden gerealiseerd, waarmee een eventuele taalbarrière voor medewerkers kan worden weggenomen en voldaan kan worden aan bijvoorbeeld de BRCGS-eis waarin is weergegeven dat medewerkers getraind moeten worden in een voor hen geschikte taal: “The site shall put in place documented programmes covering the training needs of relevant personnel. These shall include as a minimum: the delivery of training in the appropriate language of trainees.”

Overzicht behouden

In een LMS heb je vaak direct inzicht in behaalde en nog te behalen certificaten en competenties, bijvoorbeeld via een competentiematrix en een online planning. Zo weet je direct welke medewerkers voor bepaalde functies inzetbaar zijn. Er zijn zelfs Learning Management Systemen waarin ook resultaten van externe of klassikale trainingen kunnen worden opgenomen, zodat je blended learning kunt toepassen binnen je organisatie en tegelijkertijd als kwaliteits- en HR-afdeling toch altijd het overzicht behoudt. Met een online trainingsplanning weet je bovendien precies welke opleidingen de komende jaren door welke medewerkers gevolgd moeten worden.

Compleet online opleidingsplan

Wil je een compleet online opleidingsplan voor jouw bedrijf realiseren, waarin LMS en LCMS geïntegreerd zijn en je ook blended learning kunt toepassen? Dan is onze E-learning module de ideale oplossing voor jou. Lees meer over onze module E-learning of maak direct een afspraak voor een gratis demo.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief