Wijzigingen wetgeving houdbaarheid: THT of TGT

20-07-2022 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 4927 keer bekeken

De wetgeving voor het vermelden van een houdbaarheidsdatum in Nederland zou aanvankelijk veranderen per 1 juli 2022. Maar onlangs is besloten om het gewijzigde warenwetbesluit BBL pas op 1 januari 2023 in werking te laten treden. Uiteraard is het mogelijk om voortijdig al de nodige wijzigingen door te voeren, zodat je per 1 januari voldoet aan de verplichtingen uit het besluit. Met welke wijzigingen ten aanzien van de THT en TGT vermelding moet je rekening houden?

Aanduiding THT of TGT

In Nederland geldt qua wetgeving voor de vermelding van de houdbaarheid op voorverpakte producten Verordening (EU) nr. 1169/2011 en Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen. De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor voorverpakte levensmiddelen conform Verordening (EU) nr. 1169/2011. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.
In artikel 24 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 staat:

  • Levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en daarom na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren, moeten worden voorzien van een uiterste consumptiedatum (TGT, Te Gebruiken Tot). De overige producten krijgen dan een uiterste houdbaarheidsdatum (THT, Ten Minste Houdbaar Tot).

In artikel 15 van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen staat:

  • Indien op de verpakking in een bewaarvoorschrift is vermeld dat de waar bewaard dient te worden tussen de 0°C en 6°C of een houdbaarheidstermijn is vermeld die korter is dan 5 dagen, dan dient een uiterste consumptiedatum te worden vermeld (TGT). In de overige gevallen een uiterste houdbaarheidsdatum (THT).

In de praktijk betekent dit dat er in Nederland veel producten op de markt zijn met een houdbaarheid langer dan 5 dagen en een bewaarvoorschrift tussen de 0°C en 7°C waar een THT op staat, maar die uit microbiologisch oogpunt na de vermelde houdbaarheidsdatum wel degelijk een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dat is niet conform de Europese verordening. De wijziging van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (BBL) is per 1 januari 2023 van kracht. Aanvankelijk zou dit per 1 juli 2022 het geval zijn, maar het afronden van de procedure voor de wijziging van het warenwetbesluit BBL duurt langer dan voorzien. Artikel 15 lid 2 en lid 3 verdwijnen, waardoor er geen tegenstrijdigheden meer zijn met Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Voor producten die nu een THT datum hebben, moet worden nagegaan of ze na het verstrijken van de THT een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dit is dan met name vanuit microbieel oogpunt gezien. Is dat het geval, dan moet de THT worden vervangen door een TGT. In de praktijk zal dit met name gelden voor vleeswaren, ready-to-eat producten, kant en klaar maaltijden, salades, groenten die rauw kunnen worden gegeten, etc.

Tip: In de blog “hoe lang is mijn product houdbaar?” vertelt QA-Adviseur Germa welke factoren de houdbaarheid van een product kunnen beïnvloeden. Ook geeft ze tips hoe je de houdbaarheid van jouw product wettelijk kunt onderbouwen.

Ga dus, met name bij de producten die nu een THT vermelding hebben, na of het product onderhevig is aan microbiologisch bederf, waardoor het na het verstrijken van de vermelde datum een gevaar voor de menselijke gezondheid kan opleveren. Onderbouw waarom er is gekozen voor vermelding van TGT, dan wel THT. Wil je de houdbaarheid van jouw product wettelijk onderbouwen? Dan is een houdbaarheidsonderzoek noodzakelijk. Je krijgt hiermee inzicht in de microbiologische en organoleptische parameters van jouw product.

En tot slot, gebruik altijd de juiste, uitgeschreven, wettelijke bewoording:

  • Te gebruiken tot:
  • Ten minste houdbaar tot:

Voer tijdig wijzigingen door

Heeft de wijziging van het warenwetbesluit gevolgen voor jouw producten? Controleer dit op tijd, zodat je per 1 januari 2023 voldoet aan de nieuwe eisen. Onze Quality Assurance specialisten helpen je graag bij het toepassen van de juiste regels. Of laat je door onze etiketteringsspecialisten adviseren over een correct etiket. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Krista-Baar.jpg
Auteur: Krista Baar Senior Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief