header oranje fruit en groenten

Wat zijn toegevoegde suikers?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 974 keer bekeken

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze klanten en retailers. Maar wat wordt nu precies onder toegevoegde suikers verstaan?

Van nature komen suikers voor in onbewerkte producten, zoals in fruit en melk. Ook tijdens de productie of bereiding voegen ze suikers toe. Het lichaam maakt geen verschil tussen suikers die van nature voorkomen en toegevoegde suikers.

Definities van toegevoegde suikers

Er zijn veel verschillende opvattingen over toegevoegde suikers. Definities die we vaak horen en zien:

Alle mono- en disacchariden met een calorische waarde van > 3,5 kcal, uit andere bron dan van nature aanwezig in het betreffende fruit, groente en zuivelproducten. Deze waarde moet worden berekend op basis van de receptuur. Ook producten die volledig uit suikers bestaan die niet afkomstig zijn van toegevoegd fruit, groente of zuivel vallen onder toegevoegde suikers (bijvoorbeeld honing, suiker, suikerstroop, gekonfijte vruchten).”

Al het toegevoegde suiker, inclusief suiker afkomstig uit honing, glucosestroop, enzovoort. Suikers uit fruit vallen hier niet onder.”

Dit houdt in dat alle suiker, honing, siroop en stroop die toegevoegd worden tijdens de productie en bereiding van voedingsmiddelen, ‘toegevoegde suikers’ worden genoemd. Suikers die van nature voorkomen in onbewerkte producten (bijvoorbeeld in fruit, groente, sappen en melk) vallen niet onder deze term.”

Functie van het toegevoegde ingrediënt

Volgens deze verordening speelt het ook mee of een levensmiddel is toegevoegd vanwege de zoetkracht. Voor de uitleg wordt in een van de uitspraken van de Reclame Code Commissie verwezen naar het Europese handboek over de Claimsverordening van Dr. Andreas Meisterernst: “According to  the definition no foods with sweetening properties must have been added either. Foods added for their sweetening properties could e.g. be fruits, fruit preparations or starch-derived product. But only cases, in which the addition is based exclusively or mainly on the sweetening properties, are covered by definition. These can, e.g. be fruit juice concentrates (i.e. rectified grape juice concentrate, concentrated pear juice) from which flavour compounds were removed, but also honey, maple syrup or concentrated apple juice.

Op basis hiervan moeten we rekening houden met de functie van het toegevoegde ingrediënt. Alleen als het ingrediënt uitsluitend of hoofdzakelijk vanwege de zoetkracht is toegevoegd, valt het onder ‘vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen’.

Misleidend, ja of nee?

Het is daarom mogelijk dat de claim is toegestaan bij producten die bijvoorbeeld vruchtconcentraat bevatten. Het vruchtconcentraat is dan niet toegevoegd om het product zoeter te maken, maar bijvoorbeeld voor de viscositeit of consistentie. Het is volgens de Reclame Code Commissie echter niet zo dat bij het gebruik van de claim elke vorm van toevoeging van vruchtconcentraat aan het product toelaatbaar is, indien wordt beweerd dat dit gebeurt met een ander doel dan het product zoeter maken. Per geval moet beoordeeld worden of het misleidend is, waarbij gelet wordt op onder andere de aard, samenstelling en eigenschappen van het product.

Conclusie

In de verschillende opvattingen over wat toegevoegde suikers zijn, wordt vooral onderscheid gemaakt tussen enerzijds suikers afkomstig van fruit, groente en melk, die niet onder toegevoegde suikers vallen. En anderzijds suikers en producten die voornamelijk uit suiker bestaan zoals honing en stroop, die wel onder toegevoegde suikers vallen.

In de wetgeving speelt ook de functie van het toegevoegde ingrediënt mee, om te bepalen of de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ kan worden gebruikt. Dit kan per geval verschillen. Informeer duidelijk en goed bij je toeleveranciers wat onder toegevoegde suikers wordt verstaan en in welke vorm of met welk doel bepaalde ingrediënten zijn toegevoegd. Hierdoor wordt voorkomen dat er misleidende informatie wordt versterkt.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het juist vermelden van toegevoegde suikers of andere vragen over etikettering? Neem contact met ons op. Onze etiketteringsspecialisten helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief