Wat zijn referentiewaardes en hoe beheers je kruisbesmetting?

12-05-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 754 keer bekeken

Indien je als bedrijf te maken hebt met één of meer van de 14 wettelijke allergenen genoemd in verordening (EU) nr. 1169/2011, ben je verplicht deze allergeneninformatie te vermelden. Dit geldt zowel bij onverpakte als verpakte producten als het betreffende allergeen in de ingrediënten of in de gebruikte hulpstoffen van het eindproduct voorkomt.

Als het gaat om kruisbesmetting vanuit bijvoorbeeld de omgeving of als een allergeen bevattend aproduct over dezelfde productielijn is gegaan, moet worden berekend hoeveel eiwit allergeen er uiteindelijk in het eindproduct terecht komt.

Wat zijn de allergenen referentiewaardes?

Allergenen kunnen milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij consumenten. Allergenen werken echter vaak op een zodanige manier in het lichaam dat er geen veilige gezondheidskundige grenswaarde te bepalen is of dat die in de praktijk niet kan worden vastgesteld.

Een referentiewaarde – gebaseerd op risicoschattingen – geeft de absolute hoeveelheid allergeen eiwit (mg) aan wat een allergische consument per dag mag binnenkrijgen en wat een aanvaardbare reactie geeft.

Het is onveilig als de waarde boven de referentiewaarde uitkomt. Als de waarde onder de referentiewaarde uitkomt is het risico aanvaardbaar.

Verschillende referentiewaardes

Het Australische Allergen Bureau heeft met VITAL (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling) een allergenenrekenmodel ontwikkeld. Hiermee kan de hoeveelheid kruisbesmetting worden berekend. Dit is gekoppeld aan de referentiewaardes VITAL 3.0.

Het Nederlandse Bureau voor Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) ingehuurd door de NVWA heeft referentiewaarden opgesteld gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en advies op grond waarvan de NVWA haar handhavingsbeleid vorm geeft. De referentiewaarden zijn geen wettelijke limieten. Voor de allergenen waarvan in dit advies geen referentiedosis vermeldt wordt, hanteert de NVWA in principe een 0-tolerantie.

Daarnaast heeft de Belgische FAVV in 2017 referentiewaarden vastgelegd. Het handhavingsbeleid is hierin nog onduidelijk. Afhankelijk aan welk land je het eindproduct levert en wat de klanteisen zijn, worden de betreffende referentiewaarden gebruikt.

 Hoe kun je kruisbesmetting voorkomen?

Om allergische reacties bij consumenten te voorkomen, is het belangrijk om kruisbesmetting zoveel mogelijk te vermijden. Hoe kun je dat zo veel mogelijk voorkomen? Er zijn een aantal beheersmaatregelen, namelijk:

  • Controle op productspecificaties
  • Speciale opslagplaats voor producten met allergenen
  • Dichtmaken van aangebroken verpakkingen
  • Afval in dichte afvalbakken
  • Hygiëneregels
  • Productievolgorde
  • Schoonmaakschema’s en eventueel extra schoonmaak bij allergenenwissel
  • Gebruik van speciale hulpmiddelen
  • Trainen van medewerkers

Tip: In onze training Allergenenbeheersing met VITAL wordt uitgebreid stilgestaan hoe je kruisbesmetting kunt beheersen en hoe je de hoeveelheid eiwit kunt berekenen in het eindproduct. Hiervoor is een Allergenen-rekenmodel ontwikkeld goedgekeurd door Albert Heijn.

Meer informatie?

Wil je meer weten over referentiewaardes en het beheersen van kruisbesmetting ? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Tamara-Kee.jpg
Auteur: Tamara Kee Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief