Wat zijn mycotoxines en hoe beheers ik deze?

21-07-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 967 keer bekeken

De gifstof mycotoxine kan aanwezig zijn in verschillende producten. Indien aanwezig, kan deze stof ernstige acute en chronische effecten hebben op de gezondheid. Maar wat zijn mycotoxines en hoe beheers ik deze?

Schimmel gifstof

Mycotoxine is een stof welke door bepaalde schimmels gevormd kan worden. Een van de meest bekende is Aflatoxine, wat wordt gevormd door de schimmel Aspergillus flavus. Voordat een schimmel de gifstoffen kan vormen, moeten de omstandigheden goed zijn. De gifstof kan alleen worden gevormd als er voedsel, vocht en warmte aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de producten geoogst worden bij te nat weer of als producten bij te hoge luchtvochtigheid worden opgeslagen.

Mycotoxines kunnen voorkomen in verschillende voedselproducten zoals noten, granen, koffiebonen, cacaobonen, peulvruchten, fruit en specerijen. Ze kunnen ook terecht komen in producten die gemaakt zijn van grondstoffen die beschimmeld zijn, zoals: chocolade, koffie, brood en bier. Door het verwerken van beschimmelde grondstoffen in het veevoer, kunnen schimmelgifstoffen ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren terecht komen.

Beheersing in de praktijk

Hoe zorg je voor de beheersing van mycotoxine? Beheersing begint bij de landbouw waarbij de uitgroei van schimmels op het land en na de oogst zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Daarna is het belangrijk dat producten goed worden opgeslagen: droog en bij de juiste temperatuur. Ook is het van belang om kruisbesmetting te voorkomen. Niet alleen voedingsproducten kunnen besmet zijn met mycotoxine-vormende schimmels. Ook gebouwen en apparatuur kunnen een bron van besmetting vormen.

Vervolgens kan een analyse op een monster van de productpartij worden uitgevoerd om te bepalen hoeveel van een bepaalde mycotoxine in een product aanwezig is. Onze laboranten voeren deze analyses onder accreditatie uit.

Ook kan het schonen van een productpartij een deel van de mycotoxine wegnemen doordat delen van de partij met slechte plekjes uit de partij worden gehaald. Bij bepaalde producten zoals noten kan het helpen het buitenste vliesje er af te halen. In de praktijk blijkt dat de mycotoxine meestal alleen op het vliesje aanwezig is en niet in het product zelf. Echter mag dit niet zonder overleg en goedkeuring van de NVWA.

Meer informatie?

Wil je meer weten over mycotoxine en de beheersing hiervan? Neem dan contact met ons op via info@normecfoodcare.com of bel naar 088 848 20 20. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief