header oranje fruit en groenten

Hoe bepaal je nu of je jouw bedrijf laat certificeren?

08-02-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 211 keer bekeken

In het vorige artikel kon je lezen dat je als levensmiddelenbedrijf verplicht bent om te voldoen aan de eisen die in wet- en regelgeving gesteld zijn ten aanzien van voedselveilig werken. In tegenstelling tot het voldoen aan wet- en regelgeving is een certificering voor een voedselveiligheidsstandaard niet verplicht voor levensmiddelen- en diervoederbedrijven. Als bedrijf bent u er zelf vrij in om te kiezen of je gecertificeerd wilt worden voor een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard. Wat zijn de verschillen tussen wet- en regelgeving en certificering? Hoe bepaalt je nu of je jouw bedrijf wilt laten certificeren? Moet je helemaal opnieuw beginnen als je al een HACCP-voedselveiligheidsplan hebt opgesteld, maar je het graag wilt laten certificeren?

Verschillen tussen wet- en regelgeving en certificering

Een HACCP-voedselveiligheidsplan conform geldende wet- en regelgeving vormt de basis voor jouw kwaliteitssysteem. Het plan is gebaseerd op de 7 principes van de Codex Alimentarius van de World Health Organisation, welke we in het voorgaande artikel hebben toegelicht. Als je werkt met een door de NVWA goedgekeurd HACCP-voedselveiligheidsplan en hieraan voldoet, zorg je ervoor dat jouw voedselveilige producten kunt afleveren aan jouw afnemers.In de diverse certificeringsstandaarden, zoals BRC, IFS en FSSC 22000, zijn aanvullende eisen beschreven om voedselveilige, maar daarnaast ook kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen leveren aan jouw afnemers. Hiermee kan je bijvoorbeeld jouw kwaliteitsmanagementsysteem naar een hoger niveau tillen met als uiteindelijk doel niet alleen het afleveren van voedselveilige producten, maar ook kwalitatief hoogwaardige producten. Als je potentiële afnemers kunt overtuigen dat je een constante productkwaliteit kunt waarborgen en daarnaast als bedrijf streeft naar continue verbetering, zal een afnemer eerder vertrouwen hebben in de afname van jouw producten.

Redenen voor certificering

De redenen om jouw bedrijf te laten certificeren voor een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard kunnen uiteenlopend zijn. Zo kan het zijn dat door jouw huidige afnemers vereist wordt dat je voor een bepaalde standaard op een bepaald niveau gecertificeerd bent. Anderzijds kan het zijn dat je als bedrijf je afzetmogelijkheden wilt gaan vergroten en daarom kiest voor een certificering die in de praktijk door veel afnemers vereist wordt. Jouw certificaat kan hiermee ingezet worden als marketinginstrument richting potentiële klanten. Ook kan het zijn dat je op zoek bent naar meer structuur binnen jouw bedrijf. Een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard kan je helpen deze structuur op te zetten en te borgen.

Kan mijn voedselveiligheidsplan de prullenbak in?

Als je al over een door de NVWA goedgekeurd HACCP-voedselveiligheidsplan beschikt, is het niet nodig een geheel nieuw plan te schrijven om aan de eisen van een certificeringsstandaard te voldoen. Je gaat dan, eventueel in samenwerking met een externe kwaliteitsadviseur, na welke aanpassingen nog gedaan moeten worden om tot een compleet kwaliteitssysteem te komen. De aanpassingen die nodig zijn om jouw voedselveiligheidsplan om te zetten tot een te certificeren kwaliteitssysteem zijn afhankelijk van de standaard die je kiest.

Keuze van de standaard

Als je hebt besloten jouw bedrijf te laten certificeren, is het belangrijk goed te inventariseren welke standaard je het meeste kan bieden. In sommige gevallen is dit al snel duidelijk, omdat al jouw afnemers bijvoorbeeld certificering voor eenzelfde specifieke standaard vereisen. Soms vergt het wat meer uitzoekwerk. Welke keuzemogelijkheden er zijn en waar je het beste voor kunt kiezen, leggen we uit in het artikel van volgende week.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing Normec Foodcare Online
martijn-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitaal inspecteren

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of...
25 Januari 2020
Carenet

Normec Foodcare Online support: de best passende oplossing voor iedere klant

Klanttevredenheid staat bij Normec Foodcare Online hoog in het vaandel. Daarom staat onze afdeling support iedere werkdag voor alle klanten klaar om vraagstukken telefonisch, per mail of via de chat t...
23 Juni 2020

BRC Food

De BRCGS voor Food Safety is een GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard en is 1998 ontwikkeld door Engelse retailers. BRC Food zorgt voor het beheer van de productveiligheid, integrite...
26 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

martijn-website

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
martijn-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu