Hoe bepaal je nu of je jouw bedrijf laat certificeren?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 500 keer bekeken

In het vorige artikel kon je lezen dat je als levensmiddelenbedrijf verplicht bent om te voldoen aan de eisen die in wet- en regelgeving gesteld zijn ten aanzien van voedselveilig werken. In tegenstelling tot het voldoen aan wet- en regelgeving is een certificering voor een voedselveiligheidsstandaard niet verplicht voor levensmiddelen- en diervoederbedrijven. Als bedrijf ben je er zelf vrij in om te kiezen of je gecertificeerd wilt worden voor een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard. Wat zijn de verschillen tussen wet- en regelgeving en certificering? Hoe bepaal je nu of je jouw bedrijf wilt laten certificeren? Moet je helemaal opnieuw beginnen als je al een HACCP-voedselveiligheidsplan hebt opgesteld, maar het graag wilt laten certificeren?

Verschillen tussen wet- en regelgeving en certificering

Een HACCP-voedselveiligheidsplan conform geldende wet- en regelgeving vormt de basis voor jouw kwaliteitssysteem. Het plan is gebaseerd op de 7 principes van de Codex Alimentarius van de World Health Organisation, welke we in het voorgaande artikel hebben toegelicht. Als je werkt met een door de NVWA goedgekeurd HACCP-voedselveiligheidsplan en hieraan voldoet, zorg je ervoor dat je voedselveilige producten kunt afleveren aan jouw afnemers. In de diverse certificeringsstandaarden, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, zijn aanvullende eisen beschreven om voedselveilige, maar daarnaast ook kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen leveren aan jouw afnemers. Hiermee kan je bijvoorbeeld jouw kwaliteitsmanagementsysteem naar een hoger niveau tillen met als uiteindelijk doel niet alleen het afleveren van voedselveilige producten, maar ook kwalitatief hoogwaardige producten. Als je potentiële afnemers kunt overtuigen dat je een constante productkwaliteit kunt waarborgen en daarnaast als bedrijf streeft naar continue verbetering, zal een afnemer eerder vertrouwen hebben in de afname van jouw producten.

Redenen voor certificering

De redenen om jouw bedrijf te laten certificeren voor een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard kunnen uiteenlopend zijn. Zo kan het zijn dat door jouw huidige afnemers vereist wordt dat je voor een bepaalde standaard op een bepaald niveau gecertificeerd bent. Anderzijds kan het zijn dat je als bedrijf je afzetmogelijkheden wilt gaan vergroten en daarom kiest voor een certificering die in de praktijk door veel afnemers vereist wordt. Jouw certificaat kan hiermee ingezet worden als marketinginstrument richting potentiële klanten. Ook kan het zijn dat je op zoek bent naar meer structuur binnen jouw bedrijf. Een voedselveiligheids- of kwaliteitsstandaard kan je helpen deze structuur op te zetten en te borgen.

Kan mijn voedselveiligheidsplan de prullenbak in?

Als je al over een door de NVWA goedgekeurd HACCP-voedselveiligheidsplan beschikt, is het niet nodig een geheel nieuw plan te schrijven om aan de eisen van een certificeringsstandaard te voldoen. Je gaat dan, eventueel in samenwerking met een externe kwaliteitsadviseur, na welke aanpassingen nog gedaan moeten worden om tot een compleet kwaliteitssysteem te komen. De aanpassingen die nodig zijn om jouw voedselveiligheidsplan om te zetten tot een te certificeren kwaliteitssysteem zijn afhankelijk van de standaard die je kiest.

Keuze van de standaard

Als je hebt besloten jouw bedrijf te laten certificeren, is het belangrijk goed te inventariseren welke standaard je het meeste kan bieden. In sommige gevallen is dit al snel duidelijk, omdat al jouw afnemers bijvoorbeeld certificering voor eenzelfde specifieke standaard vereisen. Soms vergt het wat meer uitzoekwerk. Welke keuzemogelijkheden er zijn en waar je het beste voor kunt kiezen, leggen we uit in het artikel van volgende week.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
martijn-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

martijn-website

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

martijn-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief