• nl
    • en
    • de

Wat moet er op een etiket?

Voor bedrijven die een nieuw product op de markt brengen, is het opstellen van een etiket vaak een uitdaging. Hoe stel ik een etiket op dat voldoet aan de wetgeving? Welke gegevens heb ik hierbij nodig? Hoe gebruik ik deze gegevens? Dit zijn vragen die de etiketteringsspecialisten van Normec Label & Specifications regelmatig te horen krijgen.

Om een etiket op te stellen, is het belangrijk dat u beschikt over alle gegevens die daarvoor nodig zijn. Wij hebben voor u alle benodigde gegevens op een rijtje gezet.

Benaming van het levensmiddel

De benaming van het levensmiddel is zijn wettelijke benaming. Deze benaming is wettelijk vastgesteld, zoals bij mayonaise. Als deze er niet is, mag de gebruikelijke benaming worden gebruikt, bijvoorbeeld pesto. Als ook deze er niet is, wordt een beschrijvende benaming van het levensmiddel gegeven. Deze beschrijving moet zo duidelijk zijn dat de consument de ware aard van het levensmiddel kan begrijpen. Ook kan de consument het onderscheiden van levensmiddelen waarmee het kan worden verward. Voorbeeld cake met marsepein, crème en gedecoreerd met pure chocolade. De benaming mag niet worden vervangen door een handelsnaam of fantasienaam.

Recept

Het recept is een opsomming van alle ingrediënten die gebruikt worden in het product, inclusief de hoeveelheid. Op basis hiervan kan de voedingswaarden- en ingrediëntendeclaratie worden opgesteld. Punten als bakverlies (het verschil in gewicht voor en na het bakken) moeten ook worden meegenomen om de voedingswaarden juist te kunnen berekenen.

Grondstofspecificaties

Specificaties van alle gebruikte grondstoffen in het product. Deze specificaties omvatten onder andere de ingrediënten van die grondstof, de voedingswaarde en allergenen.

Nettohoeveelheid

Totaalgewicht van het eindproduct dat in de verpakking aanwezig is. De nettohoeveelheid is bij vloeibare producten uitgedrukt in volume-eenheden en in massa-eenheden bij andere producten. Als een vast levensmiddel wordt aangeboden in een opgietvloeistof, moet ook het netto- uitlekgewicht vermeld worden.

Houdbaarheidsdatum

De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum. De woorden ‘ten minste houdbaar tot…’ worden gevolgd door een datum of een verwijzing naar de plaats op de etikettering waar de datum is aangegeven. Bij zeer bederfelijke producten wordt ‘ten minste houdbaar tot’ vervangen door ‘te gebruiken tot’.

Bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden

Als er bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden gelden voor het product, moet dit vermeld worden. Bijvoorbeeld: binnen 3 maanden gebruiken, gekoeld bewaren bij max. 7°C, na openen binnen 3 dagen consumeren, enzovoort.

Naam en adres van het bedrijf

Het is verplicht om de naam en het adres van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voedselinformatie te vermelden op het etiket.  Bijvoorbeeld:
Normec Label & Specifications
Balkweg 3
5232 BT Den Bosch

Land van oorsprong/ plaats van herkomst

Het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst is in bepaalde gevallen verplicht. Indien het weglaten hiervan de consument zou kunnen misleiden, moet het vermeld worden.

Gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing is zo omschreven dat het levensmiddel op de juiste wijze kan worden geconsumeerd en/of gebruikt. Bijvoorbeeld: koekenpan: verhit olie en bak de kipfiletblokjes op matige temperatuur in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Alcoholvolumegehalte

Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % moet het effectieve alcoholvolumegehalte worden aangegeven.

Voedingswaarde

De verplichte voedingswaardevermelding omvat: energie (kJ/kcal), vetten (g), waarvan verzadigde vetzuren (g), koolhydraten (g), waarvan suikers (g), eiwitten (g) en zout (g). De voedingswaarde van een product kan op drie manieren bepaald worden:

  • Door middel van een analyse in een laboratorium. MicroCare Laboratorium voert deze analyses onder andere uit: Voedingswaarde – Big 8.
  • Door een berekening op basis van het receptuur.
  • Door een berekening aan de hand van algemeen en aanvaarde gegevens, bijvoorbeeld Nevo-online

Aanvullende vermeldingen

In sommige gevallen zijn aanvullende vermeldingen vereist. Dit is bijvoorbeeld bij diepgevroren vlees, producten die zoetstoffen bevatten en producten die in bepaalde gassen zijn verpakt. Als er gas is toegevoegd aan de verpakking, moet er op het etiket ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ vermeld worden.

Hulp bij het opstellen van een etiket?

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een etiket? Het team van Normec Labels & Specifications helpt u graag verder. Wij lopen samen met u door welke gegevens wij nodig hebben om een etiket op te stellen voor uw product. Wij maken dan een specificatie van uw product, waarin alle verplichte gegevens voor het etiket weergeven staan. Met het opmaken en printen van etiketten kunnen wij u niet van dienst zijn.

Wilt u een etiket opstellen of heeft u andere vragen over etikettering? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via 0800 25 22 737 (gratis) of via info@normeclabel.com

Normec Label & Specifications Etiket boxarrow-up

Datum

25-04-2019

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten