Al meerdere decennia worden binnen levensmiddelenbedrijven diverse soorten interne inspecties uitgevoerd. Maar met welke reden worden ze uitgevoerd, wat zijn de verplichtingen vanuit GFSI erkende voedselveiligheidsstandaarden en draagt de digitalisering van inspecties bij aan de verbetering van je bedrijfsprestaties?
Inspecties zijn een onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem. Inspecties voer je uit om na te gaan of de beheersmaatregelen op de juiste manier worden toegepast in de praktijk. Denk hierbij aan beheersmaatregelen als hygiëne, onderhoud, persoonlijke hygiëne en ongediertebeheersing.Verplichtingen vanuit BRC, IFS en FSSC 22000In iedere voedselveiligheidsstandaard zijn andere eisen opgenomen voor het uitvoeren van inspecties. We vatten hierbij de eisen uit de GFSI erkende voedselveiligheidsstandaarden BRC, IFS en FSSC 22000 samen.BRCIn de BRC standaard (versie 8) is onder paragraaf 3.4.4 beschreven dat de fabrieksomgeving en procesuitrusting in goede staat moeten verkeren en goed onderhouden moeten zijn om voedingsmiddelen te kunnen produceren. Ter controle moeten inspecties worden uitgevoerd. De inspecties moeten met een op risico gebaseerde frequentie worden uitgevoerd, maar niet minder dan één keer per maand voor ruimten met een open product. Hierbij moeten minimaal de volgende inspecties worden uitgevoerd:
De IFS-standaard (versie 6.1) beschrijft in paragrafen 1.4.3 en 1.4.4 dat de infrastructuur en werkomgeving moet worden geïdentificeerd en beoordeeld, bijvoorbeeld door het uitvoeren van interne audits of inspecties. Hierbij moeten minimaal de volgende onderwerpen aan bod komen:
In paragraaf 5.2 wordt verder ingegaan op fabrieksinspecties. Deze dienen te worden gepland en uitgevoerd en de frequentie moet per ruimte gebaseerd worden op basis van gevarenanalyse en risicobeoordeling en de historie van eerdere ervaringen. Als voorbeelden worden genoemd:
In de FSSC 22000 standaard (versie 4.1) wordt ingegaan op het uitvoeren van periodieke inspecties in geval van toepassing breekbare materialen (§ 10.4), inspecties na uitvoering van schoonmaakactiviteiten (§ 11.3) en periodieke inspectie van ongedierte detectors en vallen. Verder wordt in de FSSC 22000-standaard niet concreet beschreven welke overige inspecties uitgevoerd moeten worden en met welke frequentie. Uiteraard ben je als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het op de juiste wijze naleven van de diverse eisen en geeft het uitvoeren van inspecties je inzicht in de mate van beheersing van de diverse vastgestelde beheersmaatregelen.
Als we de uitvoering van inspecties in het heden vergelijken met zo’n tien jaar geleden zien we duidelijke verschillen. Dit zie je in wijze van uitvoering, het aantal inspecties dat wordt uitgevoerd en het analyseren van resultaten.
Zo’n tien jaar (of nog langer) geleden werden inspecties met name met de hand uitgevoerd. Tijdens de inspectie werden bevindingen met pen en papier uitgewerkt en eventueel digitaal verwerkt door een verslag te typen op de computer. Het aantal inspecties was vaak zeer beperkt en er was geen duidelijke richtlijn hoe vaak een inspectie moest worden uitgevoerd.Een vaste checklist ontbrak vaak, waardoor niet vastgelegd was welke controlepunten in de inspectie opgenomen moesten worden. Mogelijk werden op deze manier controlepunten vergeten en resultaten konden niet één op één worden vergeleken. Geconstateerde tekortkomingen werden besproken met medewerkers en het management en soms werden hier corrigerende of preventieve maatregelen aan verbonden.
De afgelopen jaren is het uitvoeren van inspecties sterk veranderd. Dit heeft voor een groot deel te maken met de steeds strengere eisen die gesteld worden in diverse retailstandaarden en voedselveiligheidsstandaarden, waardoor steeds meer en uitgebreidere inspecties worden uitgevoerd.Daarnaast heeft digitalisering voor een groot deel bijgedragen aan het eenvoudiger beoordelen en analyseren van inspectieresultaten. We zien bij veel bedrijven dat ooit een start is gemaakt met het zelfstandig digitaliseren, bijvoorbeeld door het overnemen van inspectieresultaten in een Excel bestand waar scoreberekeningen in zijn opgenomen.
De afgelopen vijf tot tien jaar kiezen bedrijven steeds meer voor volledig gedigitaliseerde inspecties, waarbij je bijvoorbeeld de inspectie direct met een tablet uitvoert. Met de inspectiemodule is je rapportage inclusief foto’s na afloop van de inspectie direct klaar. Zo beschik je altijd en overal over up-to-date trendgrafieken. Met de herinspectie optie zorg je voor razendsnelle herinspecties. Vanuit praktijkervaringen horen we regelmatig dat het volledig digitaal uitvoeren van inspecties ervoor zorgt dat inspecteurs meer plezier hebben in hun werk, omdat zij efficiënter kunnen werken, tot 60% tijd besparen en inspecties op een prettigere manier kunnen uitvoeren.
Een nog belangrijkere wending die het digitaliseren van inspecties voor veel bedrijven met zich mee heeft gebracht, is het eenvoudiger aan de slag gaan met continue verbetering binnen het bedrijf.
De definitie van continu verbeteren kan uitgelegd worden als: zorgen voor een kwalitatief beter eindresultaat met afname van de kosten met als doel tevreden klanten, minder klachten en een beter bedrijfsresultaat.
Stel nu dat je na afronding van iedere inspectie direct inzichtelijk hebt waar de probleempunten liggen binnen je bedrijf, afdeling of productielijn. Dan zou je als management direct passende verbetermaatregelen kunnen vaststellen en doorvoeren om zo te zorgen voor continue verbetering van je processen. Waar nodig plan je aanvullende (her)inspecties in, zodat je nog gemakkelijker stuurt op verbetermaatregelen.
Digitalisering van inspecties helpt je dus gemakkelijker en op een laagdrempeligere manier aan de slag te gaan met continue verbetering. Hoe meer aandacht je hier als bedrijf aan besteedt, hoe meer dit op kan leveren voor je bedrijf. Zo neemt de kwaliteit van de producten die je levert toe, waardoor de klanttevredenheid toeneemt. En dit zal uiteindelijk zorgen voor een verbetering van je bedrijfsresultaat.
Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Maak data-gedreven beslissingen en optimaliseer kwaliteit en processen
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!