In de Europese Unie wordt jaarlijks 88 miljoen ton levensmiddelen weggegooid. Dat is 173 kilo per persoon per jaar. In januari 2020 heeft het Europese Parlement daarom de “Green Deal” aangenomen. Hierin stelt de Europese Unie zich tot doel om voedselverspilling in 2030 met 50% te reduceren.
Met de zogenaamde Green Deal is het reduceren van voedselverspilling een belangrijk duurzaamheidsthema geworden voor supermarktketens en hun AGF-leveranciers. Het reduceren van voedselverspilling is echter een complex onderwerp. Voedselverspilling ontstaat op verschillende plekken in de keten en de oorzaken van verspilling zijn vaak complex.
Er is altijd een beetje verspilling. Niet alle appels aan een boom zijn goed voor consumptie of voor verwerking in de industrie. Maar denk ook aan: consumenten die aardappels schillen, bloemkolen waarvan de bladeren verwijderd moeten worden en groenteverwerkers waar ijsbergsla verwerkt wordt. Voedsel produceren betekent altijd dat er wat verspild wordt.
Bovendien fluctueert de kwaliteit van AGF van nature doorlopend. De keuzes die we daarom maken om vandaag tot goede kwaliteit te komen, kunnen morgen juist slechte keuzes zijn. Niemand kan er iets aan doen dat aardbeien op een warme dag korter houdbaar zijn dan aardbeien op een koudere dag.
In Europa ontstaat de helft van de voedselverspilling bij consumenten thuis. In de Verenigde Staten ligt dit percentage zelfs op 60%. Deels zijn dat producten waarvan te veel van is gekocht en bereid in de keuken. Dit geeft al meteen aan hoe ingewikkeld voedselverspilling is.
Een belangrijk deel van deze verspilling ontstaat door keuzes die individuele consumenten maken in de supermarkt (“hoeveel koop ik”) en thuis (“hoeveel kook ik”). Daarnaast zit er ook een “cultureel” aspect aan voedselverspilling. Is het acceptabel om voedsel weg te gooien? Zijn consumenten gewend om restjes de volgende dag opnieuw te gebruiken?
Een deel van verspilling ontstaat ook doordat een product weggegooid wordt omdat het niet meer goed is of omdat de THT die op de verpakking staat is verstreken. Exacte percentages zijn niet bekend, maar slechts een klein deel van de voedselverspilling bij consumenten thuis ontstaat doordat de kwaliteit op het moment van aankoop niet goed was. De helft van de uitdaging om voedselverspilling te reduceren ligt dus bij consumenten en hun koop- en kookgedrag
Bij supermarktketens varieert het percentage dat afgeboekt wordt in de winkel tussen 3% en 6%. Een gemiddelde Europese supermarktketen gooit jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan AGF weg. Dit maakt derving één van de grootste kostenposten in retail en elke retailer heeft programma’s om derving te reduceren.
Op andere plekken in de keten waar het product gecontroleerd en gekeurd wordt ontstaan ook “verliezen”. Hoewel dat product vaak nog op andere manieren elders aangeboden kan worden (tenzij voedselveiligheid in het spel is). Mango’s die overrijp zijn belanden bijvoorbeeld op de markt en sinaasappelen die ongeschikt zijn voor verkoop in de supermarkt kunnen geperst worden tot vers sap.
De echte uitdaging bij AGF is houdbaarheid na oogst. De twee factoren die het meeste invloed hebben op houdbaarheid van AGF zijn de tijd tussen oogst en consumptie en de temperatuur in de keten.
Natuurlijk kunnen andere factoren belangrijk zijn (zoals het zuurstofgehalte of luchtvochtigheid), maar tijd en temperatuur zijn verre weg de belangrijkste factoren. AGF moet zo snel mogelijk en bij optimale bewaartemperatuur van de boer naar de consument worden getransporteerd.
De route van producent naar consument is echter nooit de snelste en de keten kent vaak tussenstops. Voor sommige producten is de route zelfs ronduit complex: hoe komen Peruaanse peultjes in een Japanse roerbakmix? Bij importeurs kunnen producten soms lang op 1 plek in de keten blijft staan omdat ze bijvoorbeeld 1 keer per week containers aangeleverd krijgen, maar elke dag naar klanten pallets uitleveren.
De tweede factor is temperatuur. Als alle AGF-producten net boven het vriespunt getransporteerd zouden kunnen worden dan zou de AGF-aanvoerketen een stuk simpeler zijn. Echter, de optimale bewaartemperatuur is productafhankelijk. Er zijn veel producten waar de optimale transporttemperatuur net boven het vriespunt ligt. Maar er zijn ook producten waar de minimale temperatuur aanzienlijk hoger ligt omdat anders koudeschade ontstaat (bananen en tomaten bijvoorbeeld). En er zijn producten die zonder koeling prima getransporteerd kunnen worden omdat het kwaliteitsverlies minimaal is bij omgevingstemperatuur (zoals aardappelen). Dit maakt temperatuurmanagement in AGF per definitie complex.
Geen enkele AGF-keten is dus perfect. Er gaat altijd tijd verloren en in grote delen van de keten is de temperatuur niet ideaal.
Over het algemeen is het gebruik van verpakkingsmateriaal beter voor houdbaarheid. Parallel aan de focus op het reduceren van voedselverspilling is er uit duurzaamheidsoogpunt ook veel aandacht voor het reduceren van verpakkingsmaterialen. Verpakkingsmaterialen zijn belastend voor het milieu. De laatste jaren is er een toenemende interesse om producten zonder verpakkingsmateriaal te verkopen.
Echter, het weglaten van verpakkingsmaterialen mag de houdbaarheid van het product niet negatief beïnvloeden. Het risico bestaat dat de milieuwinst van minder verpakkingsmateriaal tenietgedaan wordt door extra derving in de supermarkt of bij de consument thuis.
Het reduceren van voedselverspilling in de AGF-keten begint bij grip op houdbaarheid. Met goed inzicht in houdbaarheid en het verlies van houdbaarheid in de AGF-keten kan actief gewerkt worden aan het reduceren van verspilling en het optimaliseren van codering.
Wil jij de houdbaarheid van jouw product laten testen? Laat bij ons een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren en optimaliseer de houdbaarheid van producten.
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.
Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.
Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.
De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Het Beter Leven Keurmerk maakt afspraken met bedrijven over onder andere de leefruimte van het vee en...
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Nederland is wereldspeler op het gebied van groente en fruit en een van de grote exporteurs van agrarische producten in de wereld. AGF is de afkorting voor aardappelen, groenten en fruit. Onder zuid...
Wil je jouw medewerkers opleiden voor het controleren en keuren van aardappelen, groenten- en fruitproducten? Dat kan me...
Zoals je weet, is binnen retail de groenten- en fruitafdeling belangrijk; het paradepaardje. Vaak is dit het meest in he...
Versproducten als AGF zijn maar beperkt houdbaar. Het reduceren van derving en “food waste” is bij veel supermarktke...
Als AGF-bedrijf moet je voldoen aan allerlei EU-wetgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om t...
Winkelmanagement heeft bij een aantal productgroepen grote invloed op de kwaliteit van het product dat verkocht wordt in...
Het schap in de supermarkt is de beste plek om te meten wat de consument écht ervaart. Daarom meten wij voor jou de kwa...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!