Voedselverspilling in de AGF-wereld

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 1217 keer bekeken

In de Europese Unie wordt jaarlijks 88 miljoen ton levensmiddelen weggegooid. Dat is 173 kilo per persoon per jaar. In januari 2020 heeft het Europese Parlement daarom de “Green Deal” aangenomen. Hierin stelt de Europese Unie zich tot doel om voedselverspilling in 2030 met 50% te reduceren.

Met de zogenaamde Green Deal is het reduceren van voedselverspilling een belangrijk duurzaamheidsthema geworden voor supermarktketens en hun AGF-leveranciers. Het reduceren van voedselverspilling is echter een complex onderwerp. Voedselverspilling ontstaat op verschillende plekken in de keten en de oorzaken van verspilling zijn vaak complex.

Eerst het goede nieuws

Er is altijd een beetje verspilling. Niet alle appels aan een boom zijn goed voor consumptie of voor verwerking in de industrie. Maar denk ook aan: consumenten die aardappels schillen, bloemkolen waarvan de bladeren verwijderd moeten worden en groenteverwerkers waar ijsbergsla verwerkt wordt. Voedsel produceren betekent altijd dat er wat verspild wordt.

Bovendien fluctueert de kwaliteit van AGF van nature doorlopend. De keuzes die we daarom maken om vandaag tot goede kwaliteit te komen, kunnen morgen juist slechte keuzes zijn. Niemand kan er iets aan doen dat aardbeien op een warme dag korter houdbaar zijn dan aardbeien op een koudere dag.

groenten zwart wit

Thuis bij de consument: koop- en kookgedrag

In Europa ontstaat de helft van de voedselverspilling bij consumenten thuis. In de Verenigde Staten ligt dit percentage zelfs op 60%. Deels zijn dat producten waarvan te veel van is gekocht en bereid in de keuken. Dit geeft al meteen aan hoe ingewikkeld voedselverspilling is.

Een belangrijk deel van deze verspilling ontstaat door keuzes die individuele consumenten maken in de supermarkt (“hoeveel koop ik”) en thuis (“hoeveel kook ik”). Daarnaast zit er ook een “cultureel” aspect aan voedselverspilling. Is het acceptabel om voedsel weg te gooien? Zijn consumenten gewend om restjes de volgende dag opnieuw te gebruiken?

Een deel van verspilling ontstaat ook doordat een product weggegooid wordt omdat het niet meer goed is of omdat de THT die op de verpakking staat is verstreken. Exacte percentages zijn niet bekend, maar slechts een klein deel van de voedselverspilling bij consumenten thuis ontstaat doordat de kwaliteit op het moment van aankoop niet goed was. De helft van de uitdaging om voedselverspilling te reduceren ligt dus bij consumenten en hun koop- en kookgedrag

Verspilling in de AGF-Keten

Bij supermarktketens varieert het percentage dat afgeboekt wordt in de winkel tussen 3% en 6%. Een gemiddelde Europese supermarktketen gooit jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan AGF weg. Dit maakt derving één van de grootste kostenposten in retail en elke retailer heeft programma’s om derving te reduceren.

Op andere plekken in de keten waar het product gecontroleerd en gekeurd wordt ontstaan ook “verliezen”. Hoewel dat product vaak nog op andere manieren elders aangeboden kan worden (tenzij voedselveiligheid in het spel is). Mango’s die overrijp zijn belanden bijvoorbeeld op de markt en sinaasappelen die ongeschikt zijn voor verkoop in de supermarkt kunnen geperst worden tot vers sap.

 

De route van producent naar consument is echter nooit de snelste en de keten kent vaak tussenstops. Voor sommige producten is de route zelfs ronduit complex: hoe komen Peruaanse peultjes in een Japanse roerbakmix? Bij importeurs kunnen producten soms lang op 1 plek in de keten blijft staan omdat ze bijvoorbeeld 1 keer per week containers aangeleverd krijgen, maar elke dag naar klanten pallets uitleveren.

De tweede factor is temperatuur. Als alle AGF-producten net boven het vriespunt getransporteerd zouden kunnen worden dan zou de AGF-aanvoerketen een stuk simpeler zijn. Echter, de optimale bewaartemperatuur is productafhankelijk. Er zijn veel producten waar de optimale transporttemperatuur net boven het vriespunt ligt. Maar er zijn ook producten waar de minimale temperatuur aanzienlijk hoger ligt omdat anders koudeschade ontstaat (bananen en tomaten bijvoorbeeld). En er zijn producten die zonder koeling prima getransporteerd kunnen worden omdat het kwaliteitsverlies minimaal is bij omgevingstemperatuur (zoals aardappelen). Dit maakt temperatuurmanagement in AGF per definitie complex.

Geen enkele AGF-keten is dus perfect. Er gaat altijd tijd verloren en in grote delen van de keten is de temperatuur niet ideaal.

Extra complexiteit: Minder verpakkingsmateriaal

Over het algemeen is het gebruik van verpakkingsmateriaal beter voor houdbaarheid. Parallel aan de focus op het reduceren van voedselverspilling is er uit duurzaamheidsoogpunt ook veel aandacht voor het reduceren van verpakkingsmaterialen. Verpakkingsmaterialen zijn belastend voor het milieu. De laatste jaren is er een toenemende interesse om producten zonder verpakkingsmateriaal te verkopen.

Echter, het weglaten van verpakkingsmaterialen mag de houdbaarheid van het product niet negatief beïnvloeden. Het risico bestaat dat de milieuwinst van minder verpakkingsmateriaal tenietgedaan wordt door extra derving in de supermarkt of bij de consument thuis.

De oplossing: grip op houdbaarheid

Het reduceren van voedselverspilling in de AGF-keten begint bij grip op houdbaarheid. Met goed inzicht in houdbaarheid en het verlies van houdbaarheid in de AGF-keten kan actief gewerkt worden aan het reduceren van verspilling en het optimaliseren van codering.

Wil jij de houdbaarheid van jouw product laten testen? Laat bij ons een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren en optimaliseer de houdbaarheid van producten.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief