5 redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 716 keer bekeken

In kwaliteitsland is het nooit rustig. Met voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving, certificeringsstandaarden en klanteisen heb je als kwaliteitsmanager inmiddels de handen vol. Hoe behoud je het overzicht? Hoe zorg je ervoor dat je draagvlak voor kwaliteitszorg creëert binnen de organisatie en hoe kom je eindelijk toe aan continue verbetertrajecten?

De moderne kwaliteitsmanager kan er niet meer omheen: digitalisering biedt de oplossing voor diverse vraagstukken. Maar waarom eigenlijk? We hebben op basis van praktijkervaringen vijf redenen op een rij gezet waarom digitalisering een noodzaak is voor de moderne kwaliteitsmanager.

1. Meer doen in dezelfde tijd

De meest gehoorde reden die we in de praktijk tegenkomen, is het gebrek aan tijd op de kwaliteitsafdeling. De afgelopen jaren zijn de eisen vanuit wet- en regelgeving en diverse certificeringsstandaarden flink aangescherpt. Denk hierbij aan maatregelen die je moet treffen voor food defense en voedselfraude en het creëren van een Food Safety Culture. Waar het aantal kwaliteitstaken toeneemt, is uitbreiding van de kwaliteitsafdeling niet altijd het logische gevolg. Veel bedrijven zoeken daarom een manier om binnen de beschikbare tijd meer werkzaamheden uit te kunnen voeren. Door het digitaliseren van kwaliteitszaken maak je gebruik van automatische berekeningen en hoef je bijvoorbeeld zelf geen trendanalyses meer te maken of voedingswaarden van het eindproduct te berekenen. Hiermee verschuift bij bedrijven die de digitaliseringsstap hebben gezet de focus. Waar deze eerst lag op het uitvoeren van administratieve handelingen, ligt deze nu veel meer op het doorvoeren van continue verbeteringen. En dat is uiteindelijk de stap die je volgens diverse food safety standards moet zetten. De eerste paragraaf van hoofdstuk 1 uit de BRC norm heet niet voor niets ‘Senior management commitment and continual improvement’.

2. Foutgevoeligheid verlagen

Bij het handmatig uitvoeren van vele berekeningen is een fout snel gemaakt. Hetzelfde geldt voor het dubbel invoeren van gegevens in diverse programma’s en systemen. Een kleine fout kan zo grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan voedselveiligheidsrisico’s voor de consument of hoge kosten en imagoschade voor je bedrijf in geval van een recall.Door berekeningen te automatiseren voorkom je dergelijke fouten. Met het (laten) leggen van automatische koppelingen tussen verschillende applicaties, laat je data automatisch ‘pushen’ (versturen) en ‘pullen’ (ophalen) van het ene naar het andere systeem. Een voorbeeld hiervan is een directe koppeling. Hierbij worden datavelden van de ene applicatie op de achtergrond gekoppeld aan datavelden van de andere applicatie. Zo kun je data op vaste momenten of door het klikken op een bepaalde knop in één keer pushen naar datavelden van de andere applicatie of pullen vanuit de andere applicatie.

3. Food Safety Culture realiseren

Of je nu bij een groot (multisite) bedrijf of klein bedrijf werkt, het borgen van kwaliteitszaken moet gedragen worden door de hele organisatie. Je kunt een heel goed kwaliteitshandboek schrijven, maar het opvolgen van de procedures en instructies in de praktijk is waar het uiteindelijk om draait. Multisite bedrijven staan daarnaast voor nog een grotere uitdaging. Als je werkt met één centrale kwaliteitsafdeling van waaruit de diverse locaties worden aangestuurd, hoe bereik je dan álle medewerkers op de werkvloer? Een digitaal online kwaliteitssysteem helpt bedrijven enorm, doordat je documenten en acties eenvoudig deelt binnen de gehele organisatie. Het direct trainen van medewerkers bij nieuwe of gewijzigde procedures is met online QA-software geen utopie meer, maar keiharde realiteit. Een Food Safety Culture, wat tevens een eis is uit de diverse certificeringsnormen, is hiermee eenvoudiger te realiseren dan ooit.

4. Transparantie binnen de keten

Met de toenemende eisen in wet- en regelgeving en certificeringsstandaarden is het delen van informatie binnen de keten een dagelijkse activiteit op de kwaliteitsafdeling. Dit betekent een flinke administratieve rompslomp aan herhaaldelijk opvragen en versturen van informatie. In een apart overzicht houd je bij welke informatie up-to-date is en voor je het weet ben je de hele dag bezig met het versturen van e-mails en het invullen van overzichten.Met een digitaal online kwaliteitssysteem deel je snel de up-to-date informatie met diverse schakels in de keten. Niet alleen efficiënt voor je kwaliteitsafdeling, maar ook nog eens transparanter dan ooit.

5. Veilig gegevensbeheer

Zoekgeraakte documenten, rondslingerende papieren, verdwenen registratieformulieren. Enkele voorbeelden waar je in de praktijk als kwaliteitsmanager mee te maken krijgt. Je wilt natuurlijk niet dat jouw instructies en recepturen op straat komen te liggen of dat een week aan ingevulde registratieformulieren kwijtraakt.Een jaar of vijf geleden merkten we nog wel eens dat bedrijven het ‘cloud-werken’ erg spannend vonden. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat dit dé manier van gegevensbeheer van dit moment is. De eisen ten aanzien van veilig databeheer en goede back-ups zijn ook in certificeringsstandaarden zoals BRC, IFS en FSSC 22000 steeds strenger. Met een goed beveiligde cloud-applicatie heb je de zekerheid dat je altijd en overal bij je gegevens kunt en deze niet kwijtraken. Diverse beveiligingseisen zorgen ervoor dat onbevoegden geen toegang hebben tot je data en dat jouw kwaliteitssysteem ook echt van jouw bedrijf blijft.

Wel of niet digitaliseren?

Digitalisering helpt de kwaliteitsmanager- en afdeling aanzienlijk om continu voldoende inzicht te hebben in de voedselveiligheid en kwaliteit van producten. Toch is de overstap naar QA-software niet voor iedereen een stap die van de ene op de andere dag wordt gezet. Want waar moet de kwaliteitsafdeling die toch al overloopt de tijd vandaan halen om ook nog nieuwe software te implementeren? Uiteraard zijn we hier bij Normec Foodcare Online op voorbereid. Onze QA software bestaat uit verschillende modules en je kiest zelf welke modules je wilt implementeren en op welk moment. Daarnaast speelt vaak de vraag: welke oplossing past nu het beste bij mijn bedrijf? We geven daarom gratis demo presentaties bij bedrijven. Hierbij bespreken we de vraagstukken die je wilt oplossen met automatisering. Vervolgens laten we zien welke oplossingen we voor jouw vraagstukken bieden, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de software. Er is dus eigenlijk maar één conclusie mogelijk: wel digitaliseren.

Welke oplossing zoek jij?

Wil jij als kwaliteitsmanager óók de digitaliseringsstap maken? Neem contact met ons op voor meer informatie of plan direct een gratis demo.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief