• nl
    • en
    • de

Vezels en volkoren producten: hoe zit het in elkaar?

Vezels, geen verplichte vermelding op het etiket, maar ze zijn wel op vrijwillige basis toegestaan. Hierdoor zijn vezels bij veel producten terug te vinden in de voedingswaardetabel. Voornamelijk bij graanproducten zie je vezels veel terug. Er wordt onder andere door het Voedingscentrum aanbevolen om voldoende vezels te eten en te kiezen voor volkoren producten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst). Maar wanneer mag een product eigenlijk volkoren heten?  

De definitie van vezels

Vezels zijn volgens Verordening (EU) nr. 1169/2011:

koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen worden en tot de volgende categorieën behoren:

  • eetbare koolhydraatpolymeren die van nature voorkomen in levensmiddelen zoals die worden geconsumeerd;
  • eetbare koolhydraatpolymeren die langs fysische, enzymatische of chemische weg uit grondstoffen voor levensmiddelen zijn verkregen en een gunstig fysiologisch effect hebben dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd;
  • eetbare synthetische koolhydraatpolymeren met een gunstig fysiologisch effect dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd.

Vezels is dus de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Alle verschillende vezels hebben andere effecten in ons lichaam. Voedingsvezels zijn voornamelijk afkomstig uit de celwand van planten. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Voedingsvezels kunnen, naast dat ze van nature aanwezig zijn in producten, ook worden toegevoegd vanwege gezondheidseffecten, maar ook om een technologische functie te vervullen.

Vanwege de positieve effecten op de gezondheid, geldt het advies om veel vezelrijke producten te eten. Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Verder hangt het eten van vezels samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.

De aanbevolen hoeveelheid vezels per dag voor een volwassen vrouw is 30 gram en voor een volwassen man is dit 40 gram. Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels.

De term volkoren

In het Warenwetbesluit Meel en Brood staat in artikel 16 vermeld dat, voor de producten welke benoemd staan in het besluit, alleen de term volkoren in de naam van het product mag worden gebruikt als in dit product de van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig is.

Voor andere producten is in Nederland helaas geen wetgeving en mag het woord volkoren zomaar op de verpakking worden neergezet. Het Warenwetbesluit Meel en Brood heeft er voor gezorgd dat dit bij brood niet mogelijk is. Volkorenbrood moet worden gemaakt van 100 procent volkorenmeel. Bij andere producten is het raadzaam om in de ingrediëntenlijst te kijken of het product wel uit 100 procent volkorenmeel bestaat.

In een aantal andere landen is eveneens wetgeving aangaande het minimum gehalte van volkoren. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) stelt dat volkoren graanproducten voor minimaal 51 procent van het gewicht moeten bestaan uit volkorengranen. In Denemarken moet 50 procent van de droge stof van het brood of 30 procent van het totale product, volkorengraan zijn om het brood volkoren te mogen noemen. In Duitsland geldt voor brood en banket dat het volkoren mag heten als er minimaal 90 procent van de gebruikte ingrediënten (los van het water) volkoren is.

Claims

Aan het gebruik van claims op verpakkingen zijn wettelijke eisen verbonden. Als er op de verpakking staat dat een product een ‘bron van vezels’ is, dan moet een voedingsmiddel tenminste 3 gram vezel per 100 gram bevatten of 1,5 gram per 100 kilocalorieën. Als er staat ‘vezelrijk’ dan geldt dat een product tenminste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten of 3 gram per 100 kilocalorieën.

Het team van Normec Label & Specifications beschikt over de juiste kennis om u te helpen bij vraagstukken over het onderwerp vezels en volkoren. Wij weten wanneer een claim mag worden gebruikt en hoe het precies op de verpakking moet te staan. Mocht u hier als bedrijf tegenaan lopen dan staan wij voor u klaar.

dienst-etiketteren boxarrow-up

Datum

18-02-2019

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten