Verschillen BRCGS Agents & Brokers versie 2 en versie 3

18-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 681 keer bekeken

Is je bedrijf gecertificeerd voor BRCGS Agents and Brokers? Dan moet je binnenkort voldoen aan versie 3 van deze norm. Wijzigingen hebben onder andere betrekking op de product authenticiteit, voedselveiligheidscultuur, digitale beveiliging van documentatie en leveranciersbeoordeling. In deze blog geven we een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Van versie 2 naar versie 3

Versie 3 van BRCGS Agents and Brokers is gepubliceerd op 1 oktober 2021. Er geldt een overgangsperiode en certificeringsaudits tegen versie 3 starten in april 2022. De certificaten die uitgegeven zijn tegen versie 2 zijn geldig voor de periode die op het certificaat is vermeld. De elementen die zijn toegevoegd aan versie 3 zijn gelijk getrokken met de laatste GFSI benchmark requirements version 2020. Onderstaand lees je de wijzigingen per onderdeel, waarbij tevens verwezen wordt naar gewijzigde paragrafen in de BRCGS Agents and Brokers standaard.

QA online software

Authenticiteit / voedselveiligheidscultuur

Het management moet nu ook de product authenticiteit en voedselveiligheidscultuur aantoonbaar definiëren, plannen en verifiëren (paragraaf 1.1.2, 1.2 en 3.3). Het doel is om hiermee de betrokkenheid van het management te vergroten en dit ook aantoonbaar te maken. Daarnaast moet het personeel getraind worden over authenticiteit (paragraaf 5.1). Potentiële noodsituaties die gevolgen hebben voor de veiligheid, wettigheid of kwaliteit moesten bij versie 2 van de standaard al gemeld worden aan controlerende instanties. Hier is nu ook authenticiteit aan toegevoegd (paragraaf 3.11.1). In de leveranciersbeoordeling moeten nu ook de onderwerpen voedselfraude en food defense worden meegenomen (paragraaf 4.1.2)

Uitbestede dienstverlener naar (service) dienstverlener

In de gehele versie 2 standaard werd gesproken over uitbestede dienstverleners, service dienstverleners en dienstverleners. Dit is nu verduidelijkt naar (service) dienstverlener.

Digitale beveiliging uitgebreid

Normelement 3.2 is aangevuld met elektronisch opgeslagen documenten en hoe deze moeten worden beveiligd. Tip: beheer en deel je documentatie veilig met onze online QA software.

Frequentie interne audits verhoogd

Er moeten nu, verspreid over het jaar, minimaal twee verschillende interne audits plaatsvinden.(paragraaf 3.5.1). De frequentie van iedere te auditen activiteit hangt af van de aan de activiteit verbonden risico’s en eerdere auditresultaten. Denk aan het beheer van CCP metaal, deze zou twee keer per jaar meegenomen kunnen worden als hier regelmatig verbetermaatregelen op genomen moeten worden in de praktijk. De norm geeft aan dat alle activiteiten ten minste één keer per jaar moeten worden gecontroleerd. Daarnaast moet in het auditrapport verwezen worden naar objectieve bewijsstukken. Denk hierbij aan een ingevuld registratieformulier of een foto van de praktijksituatie tijdens de audit. Tip: laat objectieve audits uitvoeren door een ervaren auditor.

Corrigerende en preventieve acties

In normelement 3.9.1. is opgenomen dat aantoonbaar moet zijn waar corrigerende acties vandaan komen. Daarnaast moet in de procedure zijn opgenomen hoe de oorzaakanalyse wordt gebruikt om preventieve maatregelen te kunnen nemen.

Leveranciers en uitbestede diensten

In normelement 4.1.1 staat dat de risico analyse moet worden ge-update:

  • Bij verandering in product, proces of leverancier;
  • Als een nieuw risico geïntroduceerd wordt;
  • Ten tijde van een recall;
  • Ten minste iedere drie jaar.

Bij het niet aanwezig zijn van een goedgekeurd GFSI certificaat moet de leverancier, net zoals in BRCGS Food versie 8 is opgenomen, beoordeeld worden via een derde partij audit. Als de goederen van een andere Agent of Broker worden verkregen, mag het goedgekeurde GFSI certificaat nu ook rechtstreeks van de leverancier worden verkregen. Onze specialisten helpen je graag bij het uitvoeren van derde partij audits of leveranciersbeoordelingen.

Gebruik BRCGS logo

Als laatste is ook in deze BRCGS standaard opgenomen hoe je om moet gaan met het gebruik van het BRCGS logo. De naam BRC werd eerder al aangepast naar BRCGS en ook het logo werd gewijzigd. Sinds februari 2020 mag in uitingen alleen het nieuwe logo worden gebruikt. Er wordt verwezen naar de Brand Guidelines, versie juni 2021.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief