header oranje fruit en groenten

Verbeter de Food Safety Culture en ontwikkel een continue verbeterproces

04-10-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1425 keer bekeken

Normen en standaarden voor levensmiddelenbedrijven worden voortdurend aangescherpt onder invloed van de GFSI. Dat zal geen verrassing zijn. Een onderwerp dat hierbij vaak naar voren komt is Food Safety Culture. Hetzelfde geldt voor continue verbeteren. Sterker nog, in de BRCGS Food versie 8 is dit als eerste fundamental benoemd: ‘De betrokkenheid van het hoger management en continue verbetering’. Nu versie 9 van BRCGS Food aangekondigd is, zal dit ook zeker niet minder worden is de verwachting.

Voedselveiligheidseisen in de hele organisatie

Het doel van dergelijke eisen is om organisaties actief bezig te laten zijn met voedselveiligheid. De tijd van een stoffig handboek op de plank is voorbij. We moeten aantoonbaar het belang van voedselveiligheid inzien en uitdragen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is voor organisaties best ingewikkeld om dit te realiseren. Voor de QA-afdeling zijn oorzaakanalyses, preventieve en corrigerende maatregelen niet nieuw, bijvoorbeeld bij de klachtenafhandeling of auditopvolging. Maar zijn overige afdelingen ook voldoende bekend met deze denk- en werkwijze? En hoe is de blijvende aandacht hiervoor geregeld?

Samen aan de slag

We snappen dat dit lastige uitdagingen zijn. Normec Foodcare biedt realistische oplossingen, die structureel bijdragen aan het voedselveiligheidsbeleid, inclusief Food Safety Culture en maatregelen om continu te kunnen verbeteren. Met het QA-abonnement krijgt de kwaliteitsmanager twee vaste aanspreekpunten die helpen bij het opstellen van een organisatie-brede planning voor het kwaliteitssysteem. We verdelen samen de taken van het systeem, waarbij ook HR en directie vanaf het begin worden betrokken. Zo werk je samen aan een goede Food Safety Culture en borg je de kwaliteit van je kwaliteitssysteem.

Stabiliteit in de dynamische QA-omgeving

Het is mogelijk om taken zoals interne audits, handboek-updates en hygiënerondes uit te besteden. Op basis van de planning wordt dan een bezoekfrequentie vastgesteld. Je weet wanneer we komen, hoe vaak en welke investering dat vraagt. De kwaliteit en beschikbare kennis is gewaarborgd doordat er twee contactpersonen van Normec Foodcare aan de organisatie gekoppeld zijn. Samen realiseren we zo stabiliteit in de dynamische QA-omgeving. Continuïteit is gewaarborgd, benodigde kennis van wet- en regelgeving is beschikbaar en stabiliteit en helderheid in het kostenplaatje van de QA-afdeling is geregeld. De auditor zal dat kunnen bevestigen.

Download hier de QA-jaarplanning voor een overzicht voor alles wat jij moet doen om het kwaliteitssysteem goed te laten (blijven) functioneren.

lege-profielfoto
Auteur: Sophie Welgraven Regiomanager QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

voedselveiligheidsplan

Waar moet je als levensmiddelenbedrijf aan voldoen?

Wat zijn de verschillen tussen wetgeving en certificering? Waar moet je als levensmiddelenbedrijf verplicht aan voldoen? Onder andere in combinatie met een voedselveiligheidsplan? Welke keuzes kan je ...
02 Februari 2020
header online leveranciersbeheersing

4 Tips voor optimale leveranciersbeheersing

Een goed product start met de inkoop van voedselveilige en kwalitatieve grondstoffen. Hoe zorg je ervoor dat je de leveranciersbeheersing zo optimaal mogelijk uitvoert? Deze vier leveranciersbeheersin...
03 Februari 2021
listeria

Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie

Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van c...
01 December 2020

Gerelateerde diensten

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu