Verbeter de Food Safety Culture en ontwikkel een continu verbeterproces

04-10-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 2413 keer bekeken

Normen en standaarden voor levensmiddelenbedrijven worden voortdurend aangescherpt onder invloed van de GFSI. Dat zal geen verrassing zijn. Een onderwerp dat hierbij vaak naar voren komt is Food Safety Culture. Hetzelfde geldt voor continu verbeteren. Sterker nog, in de BRCGS Food Safety versie 8 is dit als eerste fundamental benoemd: ‘De betrokkenheid van het hoger management en continue verbetering’. Nu versie 9 van BRCGS Food Safety aangekondigd is, zal dit ook zeker niet minder worden. Hoe verbeter je de Food Safety Culture binnen je bedrijf?

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het werk van de QA-manager wordt steeds uitgebreider. Zeker door de vele ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Om aanvullende en gewijzigde regels juist te implementeren is het in de meeste gevallen aan te raden om gespecialiseerde, actuele kennis in huis te halen. Een externe adviseur helpt onder andere bij implementaties en audits, zodat de QA-manager de slag naar de eigen organisatie kan maken. Dit blijven soms slechts enkele momenten per jaar, waarna de QA-manager er de rest van het jaar alleen voor staat, met het risico en dat de aandacht voor denk- en werkwijze conform GFSI in de organisatie verslapt.

Download whitepaper Food Safety Culture

Laat je gegevens achter en download direct de whitepaper

Downloaden

Samen aan de slag voor een goede Food Safety Culture

We snappen dat dit lastige uitdagingen zijn. Normec Foodcare biedt realistische oplossingen, die structureel bijdragen aan het voedselveiligheidsbeleid, inclusief Food Safety Culture en maatregelen om continu te kunnen verbeteren. Met het QA-abonnement krijgt de kwaliteitsmanager twee vaste aanspreekpunten die helpen bij het opstellen van een organisatie-brede planning voor het kwaliteitssysteem. We verdelen samen de taken van het systeem, waarbij ook HR en directie vanaf het begin worden betrokken. Zo werk je samen aan een goede Food Safety Culture en borg je de kwaliteit van je kwaliteitssysteem.

Stabiliteit in de dynamische QA-omgeving

Het is mogelijk om taken zoals interne audits, handboek-updates en hygiënerondes uit te besteden. Op basis van de planning wordt dan een bezoekfrequentie vastgesteld. Je weet wanneer we komen, hoe vaak en welke investering dat vraagt. De kwaliteit en beschikbare kennis is gewaarborgd doordat er twee contactpersonen van Normec Foodcare aan de organisatie gekoppeld zijn. Samen realiseren we zo stabiliteit in de dynamische QA-omgeving. Continuïteit is gewaarborgd, benodigde kennis van wet- en regelgeving is beschikbaar en stabiliteit en helderheid in het kostenplaatje van de QA-afdeling is geregeld. De auditor zal dat kunnen bevestigen.

QA-jaarplanning

Wil je in één overzicht zien wat jij in een jaar moet doen om het kwaliteitssysteem goed te laten functioneren? Dat regel je met de QA-jaarplanning. Deze jaarplanning stel je samen met onze experts op. Om je een indruk te geven van de jaarplanning, kun je deze nu downloaden, inclusief enkele tips.

Download de QA-jaarplanning

Download hier de QA-jaarplanning voor een overzicht voor alles wat jij moet doen om het kwaliteitssysteem goed te laten (blijven) functioneren.

Meer informatie?

Ieder bedrijf is anders en heeft te maken met andere vraagstukken op het gebied van food safety culture en continue verbetering. Onze adviseurs helpen je graag bij iedere stap. Neem contact met ons op.

lege-profielfoto
Auteur: Sophie Welgraven Regiomanager QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief