• nl
    • en
    • de

Trending in food 2019: Grip op het geheel van QA

Michel Brinkhorst, Normec Foodcare: “De kracht zit in de bundeling van expertises”. Het QA-vak wordt complexer en de hoeveelheid werk neemt toe. Hoe houd je als QA-manager daar grip op? Normec Foodcare helpt de QA-manager daarbij doordat het alle expertises op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en QA-automatisering heeft samengebracht in één bedrijf. “Zo zijn we niet alleen een sparringpartner op deelgebieden”, zegt directeur Michel Brinkhorst. “We geven QA-managers ook meer grip op het geheel.”

“We zien dat QA-managers steeds meer specialistische kennis nodig hebben”, zegt Rick Veldkamp, Business Unit Manager CareNet Online QA Software bij Normec Foodcare. “Ze moeten niet alleen alles weten over voedselveiligheid en kwaliteitszorg. Ze moeten ook een visie hebben op het digitaal inrichten van het kwaliteitszorgsysteem, het specificatiebeheer en zij moeten de wijzigingen bijhouden rondom de wetgeving en de GFSI-standaarden. Voorheen moesten QA-managers zich daarbij laten ondersteunen door verschillende specialistische bureaus. Dit gaf een versnipperd beeld van de situatie.” Brinkhorst: “We hebben dit opgelost door al deze expertises samen te brengen in één bedrijf: Normec Foodcare. De integratie van deze specialismen brengt veel voordelen met zich mee. We kunnen bijvoorbeeld gecombineerde rapporten leveren. Dit geeft een beter inzicht in álle kansen en risico’s van een product of productieproces. Maar belangrijker: door de gecombineerde kennis zijn we ook een betere sparringpartner voor de QA-manager geworden. We kunnen op alle vlakken met hem meedenken. Dat geeft hem meer grip op het geheel.”

Challengetest

Bernd Kroon, Chief Scientific Officer bij Normec Group, zegt dat hij de toenemende complexiteit goed terugziet in de verschillende specialismen. Als voorbeeld noemt hij de eisen die worden gesteld aan de microbiologische analyses. “Neem het Infoblad 85. Het is meer dan alleen het uitvoeren van een Listeria-challengetest. Je moet ook weten hoe je de uitslagen moet interpreteren. Tegelijkertijd heb je ook met andere vraagstukken te maken. Veel retailers willen bijvoorbeeld een clean label. Welke microbiologische gevolgen heeft dit voor het product? Voor welke toevoegingen moet ik een E-nummer declareren? Hoe borg ik deze nieuwe risico’s in mijn kwaliteitssysteem? En welke gevolgen hebben de wijzigingen op de smaak van het product? Als bedrijf kunnen we op al die deelgebieden meedenken.” Veldkamp voegt daaraan toe dat de eigen succesvolle QA-software daar een belangrijke rol in kan spelen: “Hiermee bespaart de QA-manager niet alleen tijd. Het maakt ook alle aspecten van zijn vak inzichtelijker.”

Retailer

Normec Foodcare wil niet alleen de QA-manager, maar ook de retailer ondersteunen met een gecombineerd dienstenpakket. “Er zijn al retailers die hun smaakonderzoek én microbiologische analyses door ons laten uitvoeren”, zegt Brinkhorst. “Maar we zijn natuurlijk ook dé specialist op alle andere deelgebieden van voedselveiligheid en kwaliteitszorg. Door die kennis te combineren willen we ook voor de retailer de sparringpartner op het hogere, overkoepelende niveau worden.”

Origineel geplaatst in VMT

Michel Brinkhorst, Bernd Kroon en Rick Veldkamp boxarrow-up

Datum

21-12-2018

Categorie

Blog | Foodcare

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten