Trend binnen de food industrie: blockchain technologie

15-03-2017 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 367 keer bekeken

Zowel in de BRC, IFS als FSSC 22000 norm is het onderdeel ‘Voorkomen van voedselfraude’ opgenomen naar aanleiding van diverse voedselschandalen die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan. De Consumentenbond stelde in 2013 al een lijst op van maatregelen die nodig zijn om voedselfraude effectief te bestrijden. Eén van de zeven maatregelen luidt: “Zorg voor transparantere en kortere voedselketens.”

In september 2016 schreef De Consumentenbond in een nieuw onderzoeksrapport: “Over transparantere en kortere voedselketens wordt regelmatig gesproken, maar er zijn nog geen concrete stappen ondernomen om te onderzoeken hoe dit het beste in de praktijk kan worden gebracht, zodanig dat het voedselfraude helpt voorkomen.” Binnen de voedingsmiddelensector zien wij als opkomende trend de mogelijke toepassing van blockchain technologieën om de transparantie en betrouwbaarheid van data te kunnen realiseren.

Wat is blockchain?

Blockchain is kort gezegd een database die een lijst bijhoudt van data items die beschermd zijn tegen manipulatie en vervalsing. In de meest ideale situatie worden de ingevoerde data doorgevoerd en zijn deze inzichtelijk voor alle schakels in de keten, wanneer de ingevoerde data als betrouwbaar worden bestempeld. Hierdoor ontstaat een overzicht van data waarmee onderling vertrouwen wordt gerealiseerd. Blockchain wordt in diverse sectoren reeds toegepast, zoals de financiële sector, het onderwijs en de zorg.

Hoe wordt de blockchain technologie toegepast binnen de food sector?

Wij zien op gebied van leveranciersbeheersing en specificatiebeheer dat de blockchain technologie een belangrijke rol kan vervullen om de transparantie binnen de keten te vergroten. Zo kan bijvoorbeeld een ketenregisseur, zoals een retail organisatie, van alle schakels binnen de keten verwachten dat de gewenste informatie (specificaties, certificaten, massabalansen, etc.) in een specifiek systeem wordt ingevoerd. Dit kan door middel van een directe invoer van data of aan de hand van koppelingen met andere systemen. Alle schakels binnen de keten dienen deze data aan te leveren en zij zien mogelijk ook van elkaar wie welke data heeft toegevoegd.

Een schakel binnen de keten kan de data van een andere schakel echter niet bewerken. De ketenregisseur bepaalt uiteindelijk of de ingevoerde data goedgekeurd is. Op deze wijze wordt een verzameling van betrouwbare data gerealiseerd, welke zorgt voor een betere transparantie binnen de gehele voedselketen.

Welke invulling geeft Normec Foodcare Online aan de blockchain technologie?

Door het openstellen van diverse koppelingsmogelijkheden, bijvoorbeeld een API (Application Programming Interface) of FTP (File Transfer Protocol), is het voor onze klanten mogelijk om data te koppelen met andere software programma’s.

Binnen de foodsector wordt door ketenregisseurs reeds gebruikt gemaakt van verschillende applicaties voor het verzamelen van de gewenste keteninformatie. Door het openstellen van koppelingen kunnen onze klanten gemakkelijk data synchroniseren met databases binnen andere software. Op die manier behoort het dubbel invoeren van data steeds meer tot de verleden tijd. Uiteraard blijven wij de huidige trends omtrent blockchain nauwlettend volgen, zodat wij onze klanten continu passend van dienst kunnen zijn.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
martijn-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

martijn-website

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

martijn-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief