Top 3 veelgevraagde oplossingen voor inspecties

13-05-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 493 keer bekeken

Of je nu in een groot of klein bedrijf werkt, je ontkomt er niet aan om regelmatig inspecties uit te voeren. Tijdens (online) demo’s waarbij we onze module Inspecties laten zien, vertellen kwaliteitsmanagers over de vraagstukken die spelen binnen het bedrijf en de specifieke oplossing waar zij naar op zoek zijn. We hebben de drie oplossingen voor inspecties waar in de praktijk het meest naar gevraagd wordt op een rij gezet.

1. Meer inspecties uitvoeren in dezelfde beschikbare tijd

Op de kwaliteitsafdeling heb je over het algemeen je handen vol. Daarom staat de tijdbesparing op het uitvoeren van inspecties met stip op nummer 1. Administratieve rompslomp zoals het uitwerken van rapportages en opstellen van trendanalyses hoort volgens veel kwaliteitsmanagers niet meer bij deze tijd. Als een inspectie is uitgevoerd, wil men direct de rapportage zien en de statistieken beoordelen. En in de praktijk zien we dat bedrijven daardoor juist de bespaarde tijd inzetten om meer inspecties uit te voeren:

  • De frequentie van inspecties die voorheen ook al werden uitgevoerd, wordt verhoogd.
  • Daarnaast gaat men aan de slag met andere soorten inspecties.
  • Inspecties worden niet alleen meer door de kwaliteitsafdeling uitgevoerd, maar ook door medewerkers van diverse afdelingen binnen de organisatie.

Dit alles zorgt ervoor dat de kwaliteitsafdeling waar nodig veel sneller passende acties kan ondernemen. Direct ook een mooie stap naar continue verbetering dus.

2. Het draagvlak voor kwaliteitszorg binnen de organisatie vergroten

Een ander belangrijk punt waar bedrijven vaak verandering in aan willen brengen, is het draagvlak voor kwaliteitszorg binnen de organisatie. Met alleen sturing op kwaliteitszorg vanuit de afdeling kwaliteit gaat een organisatie het niet redden. Het bedrijf levert pas echt kwaliteit als alle medewerkers op de werkvloer hier het belang van inzien en de instructies opvolgen. Door inspecties te digitaliseren:

  • Zet de kwaliteitsafdeling direct online acties uit binnen de gehele organisatie;
  • Worden medewerkers en leidinggevenden binnen de organisatie verantwoordelijk gemaakt voor het afhandelen van specifieke acties;
  • Behoudt de kwaliteitsmanager altijd het overzicht van openstaande, verlopen en afgeronde acties.

Kwaliteitszorg wordt zo automatisch een gedeelde verantwoordelijkheid binnen de gehele organisatie. En dan gaat een bedrijf pas echt stappen zetten om kwaliteit te borgen.

3. Aan de slag met continue verbetertrajecten

Door de werkdruk op de kwaliteitsafdeling komen kwaliteitsmanagers vaak niet toe aan continue verbetering. En dat is nu juist wel wat van bedrijven verwacht wordt vanuit retailers. Continue verbetering vormt niet voor niets een belangrijk onderdeel van diverse kwaliteitsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Daarom wordt tijdens demo’s regelmatig gevraagd hoe men eenvoudig aan de slag kan gaan met continue verbetering. Het antwoord is simpel. Met digitale inspecties gaan bedrijven direct efficiënter te werk, waardoor zij tijd overhouden voor continue verbetertrajecten. De output van digitale inspecties in de vorm van real-time statistieken biedt direct alle nodige input voor continue verbetering. Zo hebben bedrijven na de overstap naar digitaal inspecteren snel concrete verbeteracties ingezet om bijvoorbeeld de hygiëne bij specifieke productielijnen te verbeteren.

Demo video

Bekijk binnen 1 minuut hoe de module Inspecties eruit ziet.

Probeer het nu gratis!

Ben jij op zoek naar een digitale oplossing voor inspecties? Meld je direct aan voor een gratis demo.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Carenet

Verbetering voedselveiligheidscultuur voor Simons Vleeswaren

Simons Vleeswaren voert sinds 2020 digitale inspecties uit via onze online inspectiemodule. Hierdoor werkt men niet alleen efficiënter binnen het bedrijf, er is ook een verbetering van de voedselveil...
13 Januari 2022
regelgeving voedselveiligheid

Voldoet mijn voeding- en gezondheidsclaim?

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claims...
12 Januari 2021

Risico’s proactief managen in 7 stappen

Hoe controleer je de effectiviteit van de beheersmaatregelen en hoe ben je goed voorbereid op incidenten? Het stappenplan Risico's proactief managen helpt je op weg.
12 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief