Tien redenen voor een andere certificeringsstandaard

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 651 keer bekeken

Als je bedrijf al jaren voor een bepaalde certificeringsstandaard gecertificeerd is en de audits altijd goed verlopen, waarom zou je dan switchen naar een andere standaard? Toch zien we in de praktijk dat een dergelijke switch regelmatig voorkomt. In dit artikel lees je de tien veel gehoorde redenen om voor andere certificeringsstandaard te kiezen.

1. Een certificeringsstandaard komt te vervallen

In de loop van de tijd komt het weleens voor dat certificeringsstandaarden komen te vervallen. Zo wordt het HACCP-certificatieschema ‘Eisen voor een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem’ uitgefaseerd. HACCP-certificaten die vanaf 1 januari 2018 worden afgegeven, krijgen een einddatum van 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2020 mogen geen nieuwe certificaten meer worden uitgegeven. Bedrijven die momenteel een HACCP-certificaat hebben, zullen dus op zoek moeten naar een andere voedselveiligheidscertificering, zoals ISO 22000 of de GFSI erkende BRCGS-, IFS- en FSSC 22000-certificering.

2. Klanten eisen een andere certificeringsstandaard

De keuze voor een standaard wordt mede bepaald door de klanteisen. Stel dat een deel van je klanten of een grote klant alleen producten van je bedrijf wil afnemen als je IFS gecertificeerd bent. Dan moet je als bedrijf overwegen om de switch te maken naar een IFS-certificering of om eventueel BRCGS als aanvullend certificaat te behalen.

3. Nieuwe producten en/of processen

Als je bedrijf te maken krijgt met de productie van nieuwe producten en/of uitvoering van nieuwe processen, kan het zijn dat je aan extra eisen moet voldoen conform de voedselveiligheidsstandaard waarvoor je gecertificeerd bent. Stel dat dit veel kostbare aanpassingen met zich mee brengt, zoals aanpassing van de productie inrichting, dan zou je kunnen overwegen of je nog volgens de huidige standaard wilt blijven werken of beter voor een andere certificering kunt kiezen. Een voorbeeld uit de praktijk: een bedrijf dat een halffabricaat diepvries worstenbroodjes levert aan de supermarkt is al jaren BRCGS gecertificeerd. De worstenbroodjes worden door de supermarkt door en door verhit, voordat deze aan de consument verkocht worden. Het bedrijf heeft daarom niet te maken met high risk of high care ruimtes (conform de beslisboom uit de BRCGS-standaard). Nu heeft de supermarkt besloten dat de worstenbroodjes niet meer verhit worden in de supermarkt en direct te consumeren moeten zijn. Om te voldoen aan de BRCGS-eisen moet het bedrijf high risk zones gaan inrichten wat aanzienlijke aanpassingen in zijn bedrijf met zich mee brengt. Men overweegt daarom over te stappen naar een andere GFSI erkende certificeringsstandaard.

4. Wijze van auditen

De wijze van auditeren verschilt per certificeringsstandaard. De werkwijze kan voor je bedrijf voor- en nadelen opleveren en kan je doen besluiten voor een andere standaard te kiezen die beter past bij je huidige bedrijfssituatie. In een eerder artikel somden we al eens enkele voor- en nadelen voor je op.

5. Wijzigingen in de afzetmarkt

Een doelstelling van je bedrijf kan zijn om nieuwe afzetkanalen te gaan benaderen om zo je afzetmarkt uit te breiden of te wijzigen. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om je bedrijf te laten certificeren voor een andere voedselveiligheidsstandaard of aanvullende certificaten te behalen. Stel je voor dat je gecertificeerd bent voor FSSC 22000 en graag de Engelse markt wilt gaan ‘veroveren’ met je producten. Engelse bedrijven zullen naar verwachting vragen om een BRCGS-certificaat, voordat je producten mag gaan leveren. Je kunt overwegen om de FSSC 22000-standaard aan het einde van de looptijd te laten vervallen en te switchen naar een BRCGS-certificering. Of je zou beide certificaten kunnen handhaven.

6. Er verschijnt een nieuwe versie van de certificeringsstandaard

Eisen van certificeringsstandaarden worden in veel gevallen na enkele jaren bijgesteld. In een nieuwe versie van de standaard worden de aanvullende of gewijzigde eisen weergegeven. Dit betekent dat je als bedrijf aan deze extra eisen moet voldoen om je certificaat te kunnen behalen. Soms worden eisen dermate aangepast dat het voor je bedrijf veel consequenties met zich meebrengt en de standaard daardoor minder goed aansluit bij je bedrijfssituatie. Je zou dan een keuze kunnen maken voor een andere certificering.

7. Niet-GFSI erkende standaard

Mogelijk is je bedrijf gecertificeerd voor een standaard die niet GFSI erkend is, zoals ISO 22000. Als je afnemers steeds vaker gaan vragen om je te laten certificeren voor een GFSI erkende standaard, zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zou je kunnen overwegen om over te stappen. Zeker vanuit de retailsector wordt een GFSI erkend certificaat steeds vaker vereist, welke trend zich voortzet in de gehele voedingsketen.

8. Proces uitsluiten van scope niet mogelijk

In sommige gevallen wil je bepaalde producten of processen uitsluiten van de scope van je voedselveiligheidscertificaat. Dit is echter niet altijd mogelijk. Zo hanteert FSSC 22000 strenge eisen voor uitsluitingen, omdat producten en processen die binnen je bedrijf aanwezig zijn de kwaliteit en voedselveiligheid van andere producten en processen mogelijk nadelig kunnen beïnvloeden. Het uitsluiten van producten en processen is bij deze standaard alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk. Dit kan dan een reden zijn om toch te kiezen voor een ander certificaat als je bijvoorbeeld een nieuw proces wilt toepassen, welke je niet wilt laten certificeren.

9. Bedrijfsfusie

Wanneer je bedrijf gaat fuseren met een ander bedrijf kan het zijn dat er verschillen zijn in behaalde certificaten. Je dient dan samen te komen tot een nieuwe gewenste certificering om aan alle klanteisen te kunnen voldoen, waarbij je er natuurlijk ook voor kunt kiezen meerdere certificaten te behalen.

10. Kosten en contracten

Als je diverse voedselveiligheidscertificeringen met elkaar vergelijkt, zie je verschillen in kosten terugkomen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het soort certificering en de tijdsduur van de audits. Ook zijn er verschillen tussen de duur van de contracten. Zo wordt voor FSSC 22000 direct een contract voor drie jaar afgesloten, waarbij het certificaat na uitgifte drie jaar geldig is. Tussentijds vinden herbeoordelingen plaats. Voor BRCGS wordt een contract voor één jaar afgesloten en heeft het certificaat een geldigheid van één jaar. Deze verschillen worden door bedrijven regelmatig meegenomen in de overweging voor de keuze van een certificering.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief