Als je bedrijf al jaren voor een bepaalde certificeringsstandaard gecertificeerd is en de audits altijd goed verlopen, waarom zou je dan switchen naar een andere standaard? Toch zien we in de praktijk dat een dergelijke switch regelmatig voorkomt. In dit artikel lees je de tien veel gehoorde redenen om voor andere certificeringsstandaard te kiezen.
In de loop van de tijd komt het weleens voor dat certificeringsstandaarden komen te vervallen. Zo wordt het HACCP-certificatieschema ‘Eisen voor een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem’ uitgefaseerd. HACCP-certificaten die vanaf 1 januari 2018 worden afgegeven, krijgen een einddatum van 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2020 mogen geen nieuwe certificaten meer worden uitgegeven. Bedrijven die momenteel een HACCP-certificaat hebben, zullen dus op zoek moeten naar een andere voedselveiligheidscertificering, zoals ISO 22000 of de GFSI erkende BRCGS-, IFS- en FSSC 22000-certificering.
De keuze voor een standaard wordt mede bepaald door de klanteisen. Stel dat een deel van je klanten of een grote klant alleen producten van je bedrijf wil afnemen als je IFS gecertificeerd bent. Dan moet je als bedrijf overwegen om de switch te maken naar een IFS-certificering of om eventueel BRCGS als aanvullend certificaat te behalen.
Als je bedrijf te maken krijgt met de productie van nieuwe producten en/of uitvoering van nieuwe processen, kan het zijn dat je aan extra eisen moet voldoen conform de voedselveiligheidsstandaard waarvoor je gecertificeerd bent. Stel dat dit veel kostbare aanpassingen met zich mee brengt, zoals aanpassing van de productie inrichting, dan zou je kunnen overwegen of je nog volgens de huidige standaard wilt blijven werken of beter voor een andere certificering kunt kiezen. Een voorbeeld uit de praktijk: een bedrijf dat een halffabricaat diepvries worstenbroodjes levert aan de supermarkt is al jaren BRCGS gecertificeerd. De worstenbroodjes worden door de supermarkt door en door verhit, voordat deze aan de consument verkocht worden. Het bedrijf heeft daarom niet te maken met high risk of high care ruimtes (conform de beslisboom uit de BRCGS-standaard). Nu heeft de supermarkt besloten dat de worstenbroodjes niet meer verhit worden in de supermarkt en direct te consumeren moeten zijn. Om te voldoen aan de BRCGS-eisen moet het bedrijf high risk zones gaan inrichten wat aanzienlijke aanpassingen in zijn bedrijf met zich mee brengt. Men overweegt daarom over te stappen naar een andere GFSI erkende certificeringsstandaard.
De wijze van auditeren verschilt per certificeringsstandaard. De werkwijze kan voor je bedrijf voor- en nadelen opleveren en kan je doen besluiten voor een andere standaard te kiezen die beter past bij je huidige bedrijfssituatie. In een eerder artikel somden we al eens enkele voor- en nadelen voor je op.
Een doelstelling van je bedrijf kan zijn om nieuwe afzetkanalen te gaan benaderen om zo je afzetmarkt uit te breiden of te wijzigen. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om je bedrijf te laten certificeren voor een andere voedselveiligheidsstandaard of aanvullende certificaten te behalen. Stel je voor dat je gecertificeerd bent voor FSSC 22000 en graag de Engelse markt wilt gaan ‘veroveren’ met je producten. Engelse bedrijven zullen naar verwachting vragen om een BRCGS-certificaat, voordat je producten mag gaan leveren. Je kunt overwegen om de FSSC 22000-standaard aan het einde van de looptijd te laten vervallen en te switchen naar een BRCGS-certificering. Of je zou beide certificaten kunnen handhaven.
Eisen van certificeringsstandaarden worden in veel gevallen na enkele jaren bijgesteld. In een nieuwe versie van de standaard worden de aanvullende of gewijzigde eisen weergegeven. Dit betekent dat je als bedrijf aan deze extra eisen moet voldoen om je certificaat te kunnen behalen. Soms worden eisen dermate aangepast dat het voor je bedrijf veel consequenties met zich meebrengt en de standaard daardoor minder goed aansluit bij je bedrijfssituatie. Je zou dan een keuze kunnen maken voor een andere certificering.
Mogelijk is je bedrijf gecertificeerd voor een standaard die niet GFSI erkend is, zoals ISO 22000. Als je afnemers steeds vaker gaan vragen om je te laten certificeren voor een GFSI erkende standaard, zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zou je kunnen overwegen om over te stappen. Zeker vanuit de retailsector wordt een GFSI erkend certificaat steeds vaker vereist, welke trend zich voortzet in de gehele voedingsketen.
In sommige gevallen wil je bepaalde producten of processen uitsluiten van de scope van je voedselveiligheidscertificaat. Dit is echter niet altijd mogelijk. Zo hanteert FSSC 22000 strenge eisen voor uitsluitingen, omdat producten en processen die binnen je bedrijf aanwezig zijn de kwaliteit en voedselveiligheid van andere producten en processen mogelijk nadelig kunnen beïnvloeden. Het uitsluiten van producten en processen is bij deze standaard alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk. Dit kan dan een reden zijn om toch te kiezen voor een ander certificaat als je bijvoorbeeld een nieuw proces wilt toepassen, welke je niet wilt laten certificeren.
Wanneer je bedrijf gaat fuseren met een ander bedrijf kan het zijn dat er verschillen zijn in behaalde certificaten. Je dient dan samen te komen tot een nieuwe gewenste certificering om aan alle klanteisen te kunnen voldoen, waarbij je er natuurlijk ook voor kunt kiezen meerdere certificaten te behalen.
Als je diverse voedselveiligheidscertificeringen met elkaar vergelijkt, zie je verschillen in kosten terugkomen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het soort certificering en de tijdsduur van de audits. Ook zijn er verschillen tussen de duur van de contracten. Zo wordt voor FSSC 22000 direct een contract voor drie jaar afgesloten, waarbij het certificaat na uitgifte drie jaar geldig is. Tussentijds vinden herbeoordelingen plaats. Voor BRCGS wordt een contract voor één jaar afgesloten en heeft het certificaat een geldigheid van één jaar. Deze verschillen worden door bedrijven regelmatig meegenomen in de overweging voor de keuze van een certificering.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Het is een feit dat je moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook ee...
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Je wilt de kwaliteit waarborgen binnen je bedrijf in de foodsector? Er bestaan veel verschillende voedselveiligheidssyst...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!